10. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2005

Jedno okresní městečko se rozhodlo, kdo je největším Čechem

68 713 z 10 milionů občanů se rozhodlo, že obětuje několik desetikorun, a rozhodlo tak, kdo bude vítězem v jakési pofidérní soutěži celebrit historie i současnosti. Kdo bude nej nej nej. Kdo bude největším. Největším Čechem. O tom, že se jím stane císař a král Karel IV., rozhodlo jedno okresní městečko. Na druhém místě se umístnil "tatíček" Masaryk, v závěsu následován Václavem Havlem z Hrádečku, až jako čtvrtý v dostizích paměti skončil "učitel národů" Jan Ámos Komenský. Vojevůdce Jan Žižka z Trocnova se musel spokojit s pátým místem, následován hercem Janem Werichem z Kampy. A kněz rebel, upálený pro prostořekost a víru, Jan Hus, zaujal daleko méně diváků televize než Aneta Langerová.

Panoptikální galerie. Najatí sociologové hned zjistili, že za nejdůležitější vlastnosti u Největšího Čecha považuje veřejnost na prvním místě čestnost, ale také odvahu, vůdcovské schopnosti a genialitu. Proč ne, když jim zaplatili. Jaké vůdcovské schopnosti měl Werich, nevím.

Nevím, co je čestného na politice Karla IV. a jeho státnických sňatcích, nevím, jak by jej, jeho génia a potenci hodnotily jeho manželky Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská, ale budiž. K Čechám díky nim a ne díky Karlovi v tu dobu patřil Horní Falc až po Norimberk, Horní Lužice a Dolní Lužice i knížectví slezská i Braniborsko. Římská říše. Petrarca musel vzít zavděk Prahou a ne Římem. Nějaké iluze o svých vůdcích obyčejní lidé mít musí. Stejně jako o současných vůdcích. Od toho jsou vykladači falešné velikosti. A proto jsou v Česku oblíbení chlapi s guľama, stejně jako postarší bisexuálové, svádějící naoko mladé asexuální blondýny. A nebo jen agresivní samci alfa. Nemusí mít ani své advokáty, nemusí být ani v novinách či televizi. Od opic se nelišíme. Nicméně, v závěru večera se podle samochvály (neplést si se samohanou, i když vypadá podobně) dočkal ocenění i čestný obhájce Tomáše Garrique Masaryka, Zdeněk Mahler, který si, dle vyjádření prezidenta Unie soudců ČR Mgr. Jaromíra Jirsy pro Českou televizi, z profesního hlediska vedl jako advokát nejlépe. Jakoby Mgr. Jirsa, při stavu české justice, mohl kvalifikovaně posoudit kvalitu právníků...

V přímém přenosu byla také, vodou vyvěrající na úpatí hory Říp, pokřtěna kniha Největší Čech -- 100 nejvýznamnějších osobností Čech, Moravy a Slezska, kterou k projektu, ve spolupráci s Českou televizí, vydalo nakladatelství Reader's Digest. Diváci rozhodli a historie je odteď přepsána. Vítěz znalostní (sic!) soutěže je znám. Funící politici tentokrát na horu Říp kvůli tomu nelezli. Soutěž o největšího politika bude až příští rok.

"Finálový večer ukončil hledání největších osobností českých zemí. Hledání, které trvalo několik měsíců a které o naší české společnosti mnohé vypovídá," praví se v tiskovém prohlášení televize veřejné služby. Ta jediná věta samochvalné zprávy je pravdivá. Protože jsme to my všichni, kteří píšeme historii.

Jsme to my všichni, kteří potřebujeme stále pozitivní vzory nějakých nedosažitelných Bohů a do věčnost přeživších kamenů vyryté stopy kolektivní paměti. Tuto zakonzervovanou sklerózu historie pak učí vykladači pohádek naše děti nazpaměť jako zjevenou pravdu, o které se nepochybuje. A která se známkuje. Jsme to my všichni, kteří zapomínáme nepříjemné pravdy i o námi prožité minulosti, abychom stále věřili, že jsme byli lepší, než jsme doopravdy byli. Převratům říkáme revoluce, hermelín zaměňujeme za samet a pravdu s láskou dohromady si glorifikujeme do hradní velikosti. Abychom pak na zahradních slavnostech či pohřbech všemožných úspěšných darebáků vyslechli slova o jejich velikosti, státnických činech a přínosu pro společnost. A hodili na jejich rakev hroudu či přidali věnec, který brzy uvadne. Amen amen, pravím vám. Konečně, vzdychnou si v duchu davy... A jsme to my všichni, kteří namísto schizofrenní a nepovzbudivé pravdy o minulosti dávné i nedávné, o minulosti vlastní i minulosti města, okresu, kraje, země či státu se spokojujeme s mediálně předvařenou bramboračkou, zvanou Nejmenší Čech. Pardon - Největší Čech?

"Smrti sice želeti musí všichni věrní a oplakávati vůbec všichni, nám však z Království českého tím tíže jest ji snášeti, tím trpčeji nad ní naříkati, čím více se mezi bouřlivými hrozícím nám válek příboji a hlomozem bojíme, že loď naše, tj. Čechie, od nepřátel pravděpodobně bude zmítána, zbaveni jsouce tak velikého veslaře a od takového kormidelníka opuštěni, věrného utěšitele ztrativše a dosud do přístavu pokoje vánky do plachet našich dujícími, jak jsme doufali, nedovedeni a nedohnáni."

Vojtěch Raňků z Ježova o Karlu IV.
                 
Obsah vydání       10. 6. 2005
11. 6. 2005 Skupina G7 odpustí rozvojovým zemím dluhy ve výši 55 miliard dolarů, avšak rozvojové země potřebují volný trh
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním
10. 6. 2005 Arogance moci
11. 6. 2005 Jedno okresní městečko se rozhodlo, kdo je největším Čechem Štěpán  Kotrba
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
10. 6. 2005 Europoslanci za ODS změnili názor Štěpán  Kotrba
10. 6. 2005 Ibuprofen zvyšuje riziko infarktů
10. 6. 2005 Ministr financí neumí počítat? Štěpán  Kotrba
10. 6. 2005 Michael  Marčák
10. 6. 2005 Svět vydává bilion dolarů na zbrojení
10. 6. 2005 Příčinou evropské krize je euro
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
10. 6. 2005 Británie zavede placení za jízdu autem do pěti let
10. 6. 2005 Batman v televizním zpravodajství Darius  Nosreti
9. 6. 2005 Zmizely plány na výrobu jaderných zbraní
10. 6. 2005 Lidé, kteří nemají zájem o sex
10. 6. 2005 Nejneohrabanější lidé v Evropě
10. 6. 2005 Petra Hůlová
10. 6. 2005 Sex, orgán, mýtus, pseudomystifikace... Petr  Svoboda
10. 6. 2005 Soutěž o ceny Velkého bratra
10. 6. 2005 Ještě jednou k Czechteku
9. 6. 2005 Rusko je zralé na oranžovou revoluci, varuje Solženicyn
9. 6. 2005 Americká vláda ustoupila tabákovým koncernům
9. 6. 2005 Civilizované národy respektují mrtvé
9. 6. 2005 Koniec jedného príbehu? Igor  Daniš
9. 6. 2005 Milióny dolárov "nezávislým" inštitútom Eduard  Chmelár
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon
8. 6. 2005 Nevím, o co jde, ale chci o tom rozhodovat Jan  Friedlaender
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce