30. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. a 23. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

23. září 2004 ráno provedl odpor rozsáhlou operaci proti okupačním silám a zaútočil na vekou americkou kolonu osmnácti vojenských vozidel na silnici Kan'án -- Balád Rúz jihovýchodně od Ba'qúby. Podle svědectví očitých svědků začal útok kolem 7:00, kdy pod kolonou explodovalo několik bomb. Pak začali bojovníci Američany ostřelovat RPG. Útok zničil tři Humvee a zabil nejméně devět vojáků. Zničen byl také kamión s proviantem a v byli něm zabiti další dva vojáci. Potom se bojovníci zmocnili velkého množství zásob a zmizeli.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 22. září 2004

Bagdád: boje v ulici Hajfa

Korespondent Mafkarat al-Islam monitorující boje v ulici Hajfa byl raněn do nohy a hrudi a byl přijat k ošetření do místní nemocnice. Přesto však podával pravidelné zpravodajství:

Ráno v ulici propukly nové boje, když se ji v 6:00 Američané s pomocí 70 tanků a dalších vojenských vozidel pokusili dobýt. Na střechách budov bylo rozmístěno na 50 amerických ostřelovačů. Protože se usadili na střechách obytných domů, nemohl je možno ostřelovat minomety ani těžkými zbraněmi. Navzdory letecké podpoře vrtulníků Apache s kulomety a přispění iráckých loutkových jednotek se Američanům dosud nepodařilo vytlačit odpor z ulice. Bylo zabito pět amerických vojáků a osm iráckých sluhů, vyřazeno jedno obrněné vozidlo Bradley a zničeno Humvee. Zapáleno bylo vozidlo GMC americké CIA a dva pickupy loutkových sil.

Odpoledne ulici Američané intenzivně ostřelovali. Ve čtvrti, v níž se ulice nachází, shromáždili a zajali všechny osoby mladší 15 let. Podle svědků opustilo sedm obrněných vozidel základnu na letišti Muthanna a zamířilo do ulice Hajfa s posilami.

Kolem 18:30 Američané uvolnili blokádu ulice. Útoky na civilisty způsobily smrt pěti lidí -- dvou žen a tří dětí. Sedm dalších Iráčanů (včetně korespondenta) bylo zraněno. Síly odporu podnikly několik útoků, při nichž způsobily ztráty Američanům i jejich iráckým sluhům. Bylo zabito sedm kolaborantských iráckých vojáků včetně jednoho podplukovníka, zničena dvě americká Humvee a v nich zabito šest vojáků. Z provozu bylo vyřazeno obrněné vozidlo Bradley a jedno další Humvee.

Bagdád: boje u mezinárodního letiště

Na dálnici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti explodovalo v 6:00 pod americkým zásobovacím konvojem několik bomb. Výbuch zničil dvě cisterny s kuvajtskými poznávacími značkami a zabil jejich řidiče. Za půl hodiny byl podniknut útok na letiště samotné. Byl veden pravděpodobně střelami Ra'd. Z letiště pak stoupal hustý černý kouř. Na dálnici k letišti blízko jezdeckého klubu byl v 17:45 napaden konvoj vozidel GMC a obrněných Suburbanů. Jedno americké vozidlo bylo zničeno a dvě osoby v něm byly zabity. V noci exploze kolem letiště pokračovaly. Ve 23:00 odpálil odpor na letiště dvě silné rakety, pravděpodobně značky Táríq. Místní obyvatelé udávali, že pak byly na letišti vidět plameny.

Bagdád: boje v Madínat as-Sadr

Korespondent Mafkarat al-Islam v Madínat as-Sadr oznámil, že boje mezi mahdisty a americkými silami kolem 13:30 zesílily. Mahdisté zničili dvě Humvee a zabili celé jejich posádky. TV al-Džazíra oznámila, že podle lékařských zdrojů bylo během bojů zabito 22 a zraněno 78 Iráčanů. Místní mahdisté vyzvali své spolubojovníky z celého Iráku, aby jim přišli na pomoc. Ředitel úřadovny Muqtady as-Sadra v Rusafá Sa'íd al-Málikí apeloval na vysoké ší'itské představitele, aby intervenovali ve prospěch uzavření příměří. Al-Džazíra mezitím citovala ší'itského ájatolláha Alího as-Sístáního, který připustil, že zatčení stoupenců Muqtady as-Sadra v Nadžafu bylo "nespravedlivé a porušilo mírovou iniciativu, na jejímž základě byla nadžafská krize ukončena".

Bagdád: další boje

V okrsku Bajjá vybuchla v 16:45 pod kolonou čtyř Humvee bomba a zabila jednoho amerického vojáka. Jedno vozidlo bylo rovněž poškozeno.

Síly odporu vystřelily ráno na okupační základnu na letišti Muthanna čtyři rakety a šest minometných střel, načež se nad ní objevily mraky kouře. Američané tuto základnu používají při svých útocích na ulici Hajfa, která se stala centrem odporu proti okupantům. Kolem 14:30 dopadly na letiště další čtyři minometné střely ráže 82 mm a ve 22:00 dalších pět minometných střel. Ve 23:00 na letiště dopadlo dalších šest střel ráže 82 mm.

V oblasti Rabí' na západním okraji Bagdádu u tamní restaurace explodovala v 9:00 bomba u davu zájemců o práci v tzv. národní gardě a zabila 30 zájemců o službu u Američanů a zranila několik dalších. Protože se množí útoky odporu na policejní stanice, začali američtí okupanti jako odvodních středisek používat restaurací a kaváren. Útoky odporu nicméně neustaly.

U kontrolního stanoviště v ulici Ámirat ve čtvrti Mansúr v centru města explodovala bomba před budovou místní rady, kde právě probíhalo jednání s americkými okupačními představiteli. Podle fotografií v médiích byla zapálena dvě vozidla; západní média mluvila o třech zraněných, reportér al-Džazíry Husajn aš-Šamarí o nejméně sedmi mrtvých amerických vojácích a řadě zraněných.

Odpor zaútočil ve 22:15 na hlídku ve čtvrti Ša'b a ve 22:40 ve čtvrti 'Ámil na americkou obrněnou kolonu, sestavenou z tanků Abrams a obrněnců Bradley. O rozsahu způsobených škod a ztrát se nepodařilo nic zjistit.

Kolem 10:45 ostřeloval odpor silnými raketami Grad tzv. Zelenou zónu. V 19:00 byla na zónu vypálena další série raket.

Ve 20:30 byl při bombovém útoku na společnou americko-iráckou hlídku zničen Landcruiser pařící loutkovým silám a zneškodněno americké Humvee. Zabiti byli dva američtí a čtyři iráčtí vojáci.

Ve 22:30 zničil útok na americkou hlídku obrněných vozidel Bradley u vjezdu do Bagdádu ve směru od Tádží jedno vozidlo a další vyřadil z provozu.

Tal' Afár

Mluvčí irácké loutkové policie plukovník Mazahim Abdalláh Chalaf sdělil AFP, že šéf loutkové policie v Tal' Afáru u Mósulu plukovník Ismí'íl Ahmad Ismá'íl byl v úterý zraněn při útoku na jeho auto. Byl převezen k ošetření do mósulské nemocnice Salam. Při útoku byl zabit jeden z jeho strážců, který byl několika kulkami zasažen do hlavy, a další dva zraněni, z toho jeden byl ve vážném stavu.

Americké síly s pomocí kurdské milice pešmergů a iráckých loutkových vojáků Tal' Afár úplně uzavřely. Ačkoli dovolily do města dopravit potraviny a léky, přísun zásob značně zpomalily.

Ve středu Američané v obklíčení města pokračovali. Navzdory těžké situaci zabili bojovníci odporu během 24 hodin nejméně deset amerických a iráckých vojáků na silnici z Mósulu do Tal' Afáru. Šest vojáků zabila bomba, která zapálila jedno Humvee a druhé vyřadila z provozu. Čtyři pešmergové byli zabiti v bílém 2002 Landcruiseru.

Ba'qúba

Americká základna v Ba'qúbě byl ostřelován průběžně celý den od rána až do noci. V 8:30 do něj dopadlo pět raket, v 13:30 sedm minometných střel ráže 120 mm, v 18:30 dalších pět střel stejné ráže a ve 23:00 několik raket Táríq.

Blízko Bahrazu u Ba'qúby zaútočil odpor v 8:30 s RPG na americkou kolonu, zničil tři transportéry s vybavením a zásobami a zabil nejméně pět amerických vojáků.

Ve 22:30 se přímo ve městě stala terčem útoku společná americko-irácká hlídka. Odpor zabil dva loutkové policisty a pět členů irácké loutkové armády. O amerických ztrátách nebyly zprávy. Terčem útoku se stala také budova guvernérského úřadu v Ba'qúbě, do níž dopadlo deset 60mm minometných střel.

Americká propaganda zatajuje skutečné ztráty

TV al-Arabíja vysílala záběry z útoku odporu na americké obrněné vozidlo v Ramádí, ačkoli jeho existenci a pobití posádky americká propaganda nikdy nepřiznala. TV al-Arabíja obdržela videonahrávku této akce, pořízenou skupinou nazývající se Brigády Boží armády v Iráku (Katá'ib Džund Alláh fí al-Iráq). Film jasně ukazuje, že vozidlo bylo zničeno a úplně spáleno, ukazuje plameny a hustý kouř, který z něj stoupá a udává přesný čas a datum útoku, čímž ukazuje, že americké ztráty jsou americkými představiteli utajovány.

Další boje

Během odpoledne a noci pokračoval odpor ve svých neustávajících útocích na americké základny po celé zemi.

Základna v Mósulu, o níž se Američané dělí s nově odvedenými iráckými loutkovými silami, byla ve 14:00 a znovu v 19:00 ostřelována těžkými minometnými střelami ráže 120 mm. Síla exploze 120mm střely se rovná síle metr dlouhé rakety Kaťuša.

Nejméně šest velkých raket Kaťuša dopadlo v 18:30 na americkou základnu v okrsku Duwajlíja u obydlí beduínů kmene Zuwajbí' v Ridwáníji. Po explozích raket následovaly další, způsobené zřejmě minometnými střelami ráže 120 mm.

V Latífíji se síly odporu střely kolem 13:00 s americkými silami a vyřadily z provozu jeden tank. Boj tu pak pokračoval ještě v 15:30.

V Júsúfíji zaútočil odpor v 19:25 na hlídku námořní pěchoty, složenou ze šesti obojživelných vozidel. Jedno z vozidel bylo zničeno a druhé vyřazeno z provozu; zabiti byli čtyři příslušníci námořní pěchoty.

Při útoku na konvoj cisteren s pohonnými hmotami v oblasti Hadr u Mósulu byli odpoledne zabiti minimálně čtyři američtí vojáci. Zničeny byly dvě vojenské cisterny.

Americký zásobovací konvoj se stal ve 20:30 terčem útoku odporu 25 km jižně od Samarrá'. Nejprve pod ním explodovala položená bomba, poté odpor zahájil palbu RPG. Z provozu bylo vyřazeno jedno obrněné vozidlo Bradley a dvě Humvee. Zničeny byly dva osobní vozy Mercedes 2000, vezoucí potřebné vybavení pro tanky; ve vozidlech byli zabiti čtyři američtí vojáci.

V okrsku Hudždžádž u Bajdží 200 km severně od Bagdádu najela americká hlídka v 17:15 na bombu. Následný výbuch zničil jedno Humvee a zabil v něm tři americké vojáky.

Americká propaganda přiznala, že u Násiríje se zřítil americký vrtulník Black Hawk. Jeho tříčlenná posádka byla údajně "lehce" zraněna, ač vrtulník byl těžce poškozen.

Zabiti další polští okupační vojáci

Hlídka polských okupačních vojáků se v Hillá 100 km jižně od Bagdádu dostala ve 20:30 do palby bojovníků oporu. Ti s použitím RPG zničili jedno obrněné vozidlo -- zelený džíp VaZ ruské výroby. Zabiti byli tři polští vojáci a další tři zraněni.

Poté, co přestalo být vazalem SSSR, stalo se Polsko vazalem USA. 2 500 jeho vojáků slouží v Iráku Američanům. Jsou součástí kontingentu 6 500 vojáků tzv. mezinárodních sil, k nimž patří vedle Poláků 1 600 Ukrajinců a vojáci z Bulharska, Rumunska a sedmi dalších na USA závislých zemí.

Čtvrtek 23. září 2004

Bagdád

Na jihobagdádském předměstí Durá zaútočili bojovníci odporu v 8:00 na americkou hlídku čtyř Humvee a dvou vozidel Bradley. Jedno Humvee zničili, druhé vyřadili z provozu a zabili čtyři vojáky. V 19:45 přepadli bojovníci na dálnici v Durá blízko tamní rafinérie dvě obrněná vozidla GMC Suburban, jedno z nich zničili a jeho pasažéry zabili.

V dopoledních hodinách explodovala bomba blízko hotelu Meridien na ulici Sa'dún ve čtvrti Batáwijín pod společnou americko-iráckou hlídkou. Zničila jedno Humvee a zapálily jedno policejní auto. Zabiti byli čtyři loutkoví policisté. Americké ztráty se zjistit nepodařilo, protože Američané jako obvykle místo útoku uzavřeli.

Kolem 11:00 zaútočily síly odporu na velké americké transportní letadlo C-130. Raketa zasáhla jeho levé křídlo a donutila ho nouzově přistát na mezinárodním letišti.

Na ulici Hajfa zaútočili bojovníci odporu ve 12:30 ručními granáty na americkou hlídku, zneškodnili jedno Humvee a zabili dva okupační vojáky.

Bojovníci odporu zpozorovali zlatě zbarvený GMC Suburban 2003, patřící zřejmě americké CIA, jedoucí západně od Bagdádu blízko mešity Ibn Tajmíja po dálnici k bývalému mezinárodnímu letišti. Zaútočili na vozidlo ručními granáty. Američané pak místo útoku neprodyšně uzavřeli, takže se nepodařilo zjistit rozsah amerických ztrát, ani to, zda k nim došlo.

V Novém Bagdádu (Baghdád al-Džadída) explodovala bomba pod projíždějícím Humvee a zabila dva americké vojáky.

Velitelské stanoviště irácké loutkové armády na severním okraji Bagdádu zasáhl útok odporu v 15:00. Zapálen byl jeden Landcruiser a zabit jeden loutkový voják.

V severní části hlavního města blízko okrsku Rašídíja zaútočil odpor v 15:00 na americkou kolonu osmi Humvee. Jedno vozidlo bylo zničeno, další dvě vyřazena z provozu a čtyři vojáci zabiti. Americké síly odpověděly útokem na místní civilisty. Zahájily palbu na soukromá auta a tři z nich zapálily. V jednom z nich byl zabit jeden muž, v dalším byli zastřeleni muž se ženou.

Maskovaní útočníci ve dvou osobních autech zahájili v okrsku Tallá na dálnici k americkému štábu v 15:00 palbu na skupinu pešmergských ostřelovačů a podle očitých svědků tři z nich zabili. Poté vyskočili z aut a sebrali jejich zbraně a zařízení pro noční vidění. Nakonec zapálili jejich auto Opel.

Ve čtvrti 'Adl najelo v 16:00 obrněné vozidlo Bradley na pozemní minu a bylo vyřazeno z provozu.

Společná hlídka amerických vojáků a tzv. národní gardy se stala v 16:30 předmětem útoku odporu v okrsku Karak. Hozené ruční granáty zabily jednoho Američana a zranily dva irácké loutkové vojáky. Z provozu bylo vyřazeno jedno Humvee.

Kolem 7:00 dopadlo pět silných raket Grad na americkou základnu na mezinárodním letišti u Bagdádu. Také z letiště Muthanna bylo slyšet sedm explozí, způsobených pravděpodobně minometnými střelami ráže 120 mm. V 15:45 ostřeloval odpor 82mm střelami opět základnu na letišti Muthanna. Ve 21:00 dopadly další silné rakety Grad na mezinárodní letiště u Bagdádu.

Rušno bylo také na okupační základně v komplexu vojenské akademie ve čtvrti Rustamíja. V 17:00 sem dopadlo šest těžkých 120mm minometných střel, ve 20:00 byl komplex znovu ostřelován týmiž střelami nebo kaťušami.

V 17:30 provedly síly odporu prudký útok na společný tábor amerických vojáků a nově zformovaných jednotek iráckých "sil rychlého nasazení" severně od Bagdádu. Sedm raket Kaťuša způsobilo mohutné exploze.

Júsúfíja

V Júsúfíji jižně od Bagdádu zaútočil odpor ve 14:00 na dálnici na americkou kolonu cisteren, obrněných vozidel Bradley, Humvee a obrněných GMC. Útok zničil čtyři cisterny a zabil jejich řidiče. V GMC byli zabiti čtyři američtí speciální vojáci.

V oblasti Sadr al-Júsúfíja odpor kulomety Dimitrov ostřeloval americký vrtulník Apache a zapálil ho. Podle některých očitých svědků pak stroj v plamenech spadl na letiště.

V 15:15 pak odpor u Júsúfíje zaútočil na americké velitelské stanoviště na dálnici do Fallúdže. Zasáhl je dvanácti minometnými střelami ráže 82 mm, zapálil je a zabil tři americké vojáky. Stanoviště bývalo do okupace 2003 postem hlídky irácké armády.

Na silnici mezi Júsúfíjí a Mamúdíjí jižně od Bagdádu explodovala ráno bomba pod americkým konvojem s proviantem a pohonnými hmotami. Při útoku byli zabiti dva američtí vojáci a zničena jedna cisterna.

Ba'qúba

V Ba'qúbě v 11:00 vystřelil odpor přes 25 minometných střel, nejspíše ráže 60 mm, na schůzku místního guvernéra s americkými vojáky. Očití svědkové, kteří pracují v guvernérově úřadu, potvrdili, že výbuchy zničily řadu aut patřících úřadu a amerických Humvee.

Společná americko-irácká hlídka se odpoledne stala terčem útoku v okolí Chán Bání Sa'd u Ba'qúby. Očití svědkové sdělili, že odpor vypálil několik 60mm minometných střel, které zapálily bílý pickup Nissan a zabily tři americké a dva irácké loutkové vojáky. Kolem 19:00 sestřelili bojovníci v oblasti Chán Bání Sa'd americký vrtulník Black Hawk.

Další společná americko-irácká hlídka se stala terčem útoku v 17:00 přímo v Ba'qúbě. Jedno americké Humvee bylo zničeno a pickup kolaborantů byl poškozen.

Další boje

Na základnu Suqúr jižně od Bagdádu vystřelil odpor ráno více než jedenáct raket Kaťuša a 120mm minometných střel.

V 8:00 zasáhlo polskou okupační základnu v Hillá silné ostřelování minometnými střelami, z nichž šest dopadlo do prostoru základny.

V 9:00 otřásla Dijálou silná exploze, způsobená patrně raketou Grad. Po ní následovaly výbuchy sedmi 120mm minometných střel.

Odpor v Ridwáníji ostřeloval v 16:30 americké síly, soustředěné v oblasti Udajovy farmy (Mazra'at Udaj) dvanácti minometnými střelami.

V 17:45 dopadly čtyři silné rakety Grad na americkou základnu ve městě Balád a způsobily tam silné exploze.

Útok odporu na americkou kolonu na dálnici blízko vojenského kanálu Qanát al-džajš zabil kolem 8:00 dva americké vojáky a zničil jejich Humvee. U téhož kanálu zaútočil odpor znovu ve 22:00 na spojenou americko-iráckou hlídku. Tentokrát podle očitých svědků vyřadil z provozu bílý pickup loutkových sil a americké Humvee, v němž byli zabiti tři vojáci.

V 18:30 zaútočily Brigády Farúq minomety na místní štáb britské okupační armády v Basře. Ostřelování trvalo asi hodinu, zničilo tři Landrovery a zabilo minimálně deset britských vojáků.

V 6:30 najelo auto naplněné výbušninou u Abú Ghurajb do americké kolony. Následný výbuch zničil dvě Humvee a jedno obrněné vozidlo bylo zneškodněno; zahynulo v nich šest amerických vojáků.

Ráno provedl odpor rozsáhlou operaci proti okupačním silám a zaútočil na vekou americkou kolonu osmnácti vojenských vozidel na silnici Kan'án -- Balád Rúz jihovýchodně od Ba'qúby. Podle svědectví očitých svědků začal útok kolem 7:00, kdy pod kolonou explodovalo několik bomb. Pak začali bojovníci Američany ostřelovat RPG. Útok zničil tři Humvee a zabil nejméně devět vojáků. Zničen byl také kamión s proviantem a v byli něm zabiti další dva vojáci. Potom se bojovníci zmocnili velkého množství zásob a zmizeli.

Síly odporu zaútočily v 8:00 raketami na dálnici u Saqlawíje na americkou hlídku a zničily čtyři Humvee.

Latífíje zaútočili bojovníci odporu ve 13:00 na americkou hlídku. Pomocí RPG zničili dvě její Humvee a další dvě vyřadili z provozu. Zabito bylo přitom sedm amerických vojáků. Na dálnici v Latífíji zaútočil odpor ve 21:00 na dvě americké cisterny v pohonnými hmotami.

Kolem 13:00 najela hlídka tzv. národní gardy v Hille jižně od Bagdádu na bombu. Výbuch zničil její zelené Mitsubishi a čtyři gardisty usmrtil.

V Chálidíji explodovala v 19:00 bomba pod americkou hlídkou blízko hřbitova a úplně zničila dvě Humvee.

Americká hlídka složená ze tří Humvee a obrněného vozidla Bradley byla v 19:30 v Ghazálíji jižně od Bagdádu napadena bojovníky odporu. Bojovníci zničili dvě Humvee a zabili pět amerických vojáků. Když však místo útoku opouštěli, dostali se do palby obrněného vozidla, která zabila tři bojovníky a zapálila jejich vozidlo.

Večer explodovala bomba pod americkou hlídkou, složenou z několika obrněných vozidel a Humvee v Duwajlíji. V následné palbě bojovníci odporu zničili jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo.

V 19:00 se bojovníci odporu střetli v oblasti Bahraz v provincii Dijála s americkými vojáky. V boji padli jako mučedníci čtyři bojovníci oporu, bylo však zabito šest Američanů a zničeno jejich Humvee a zneškodněno obrněné vozidlo.

Ve 22:00 přepadl odpor na dálnici u Sajjidíje americkou hlídku několika Humvee a obrněných vozidel. Z toho bylo jedno Humvee úplně zničeno a šest vojáků v něm zabito.

Kirkúku došlo ke srážce mezi bojovníky odporu, patrně členy organizace Džajš ansar as-sunna (Armáda stoupenců sunny), a smíšenou hlídkou amerických vojáků a kurdské milice. Na jejím počátku explodovalo auto odporu s výbušninou pod projíždějící hlídkou. Pak bojovníci na vojáky zaútočili RPG a zničili tři Landcruisery pešmergů. Zabito bylo jedenáct kurdských vojáků a pět vojáků amerických ve dvou Humvee, která byla rovněž zničena. Svědkové udali, že předtím, než Američané místo útoku uzavřeli, viděli tam vlát vlajku Džajš ansar as-sunna.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       30. 9. 2004
30. 9. 2004 Snaha poničit Prahu další magistrálou pokračuje Petr  Kužvart
30. 9. 2004 Figuríny z výkladu Bohumil  Kartous
30. 9. 2004 Slavné projevy
Neslavné konce
Václav  Dušek
30. 9. 2004 Británie: Ofcom navrhuje novou veřejnoprávní televizi
30. 9. 2004 Jsou česká média po roce 1989 svobodná?
30. 9. 2004 Brněnské podivnosti Jan  Lipšanský
30. 9. 2004 Uvnitř: Důkaz Bushova politického převratu Greg  Evans
30. 9. 2004 Když sociolog nerozumí věcem kolem sebe Ivo  Bystřičan
29. 9. 2004 Mazat, či nemazat... Jan  Sýkora
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček
30. 9. 2004 Všem mým návistníkům i nenávistníkům
1. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. a 23. září 2004
30. 9. 2004 Non Plus Ultras -- lepší už být nemůžou... Linda  Sokačová
30. 9. 2004 Osmnáct let vězení za pravdu
30. 9. 2004 Izraelská zeď a její cíle Noam  Chomsky
30. 9. 2004 Oživený záujem o OSN Adrian Peter Pressburg
30. 9. 2004 "Asociáli z centra von!" František  Kusý
30. 9. 2004 Jen zbytkem pozornosti... Michal  Rusek
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
30. 9. 2004 Lidská práva bez hranic Jiří  Dolejš
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Proč je česká levice sto let za opicemi? Ondřej  Slačálek
28. 9. 2004 Filmový klub ČVUT
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004