9. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Atilio Borón
9. 12. 2003

ALCA, celoamerická dohoda o volném obchodu, a legalizace imperialismu

Atilio Borón

V důsledku poválečného světového pořádku a šílené militarizace podněcované Bílým domem a předkládané jako jediný lék na řešení problémů současné epochy, prochází mezinárodní systém mimořádně nebezpečnou fází. V souvislosti s tím stojí Spojené státy před nemilosrdným paradoxem: jsou jedinou vojenskou supervelmocí planety drtivě dominující na tomto poli, avšak současně jsou zranitelnější než kdy předtím, jak dosvědčují atentáty z 11. září.

Zprávy z posledních týdnů nemohly být horší: "vítězství" v Iráku ohlašované triumfálně Georgem Bushem Jr. vystupujícím z vrtulníku v kostýmu vojenského pilota u pobřeží San Diega, se díky jednomu z oněch historických zvratů změnilo v hořkou prohru. Hollywoodská fikce, jež Rumsfelda a další jemu podobné diletanty přesvědčila, že pro vítězství ve válce stačí beztrestně rozbombardovat bezbranné obyvatelstvo, náhle narazila na klasické vyústění všech filmových snů, kde stojí: "konec".

"Prubířským kamenem" bylo obsazení a účinná kontrola nad územím. Když onen okamžik nadešel, ukázalo se, že ivazní jednotky nemají vyhráno nic, že irácký lid nenáviděl stejně Saddáma, jako ty, kteří ho kdysi dosadili a dnes se vydávají za "osvoboditele". A tak jediná alternativa zbývající "washingtonským Talibáncům" je, vymyslet co nejméně ponižující cestu k útěku dřív, než truchlivá karavana přepravující vaky s těly mrtvých zpět do USA přesvědčí definitivně voliče, že majestátný mstitel z Bílého domu nebyl ničím víc, než operetní figurkou, příliš malou pro konfekčí velikost odpovídající jeho funkci a historické roli.

Za těchto okolností sotva věštících úspěch, je tlak Washingtonu na co nejrychlejší prosazení Celoamerické dohody o volném obchodu (ALCA) pochopitelný. Pro Spojené státy znamená absolutní -- ekonomickou, politickou i vojenskou -- kontrolu nad rozsáhlým geografickým prostorem, sahajícím od Aljašky až po Ohňovou zemi a současně vybudování nezbytného ochranného pásma v současnosti zranitelného a ohroženého amerického území.

Přes neoliberální řeči, prezentující ALCA jako prospěšné schéma obchodní integrace, jde o projekt kontinentální anexe. K ověření tohoto názoru nemusíme pátrat v nesčetných kritikách vznášených ze strany latinskoamerických lidových hnutí. Stačí vzít na vědomí slova Colina Powella pronesená krátce po jeho nástupu do funkce státního tajemníka v současné americké vládě: "Naším cílem je zajistit americkým podnikům kontrolu nad územím rozkládajícím se od Arktidy po Antarktidu a svobodný přístup našeho zboží, služeb, technologií a kapitálu bez jakýchkoli překážek po celé polokouli". Řečeno bez obalu: ALCA představuje vyvrcholení dávného plánu na dosažení nadvlády, načrtnutého již v roce 1823 pátým americkým presidentem Jamesem Monroem, poslední triumf monroismu, maskovaný klamnou rouškou prosté obchodní integrace.

Za současných podmínek se vytvoření ALCA rovná legalizaci a institucionalizaci koloniálního drancování, jehož nositelem byla politika Washingtonského konsensu, a jehož obětí jsou národy tohoto regionu již desítky let. Proto projednávali "experti" nástiny projektu zcela bokem jakéhokoli veřejného skrutinia. Důvod je velmi prostý. Skutečné cíle ALCA nesmějí být přiznány -- legalizace imperialistického kořistnictví, z něhož mají prospěch pouze velké americké společnosti a jejich spojenci a místní zástupci. Proto mluvčí pravice, kteří nás denně ohlušují krákáním o liberální demokracii, skládání účtů, transparentnosti v řízení věcí veřejných a občanské společnosti, porušují bez váhání a hrubým způsobem všechny tyto zásady jakmile dojde na prosazení ALCA, neštítí se vydírání vlád a současně drží národy stranou jakékoli diskuse. Sama myšlenka vypsání všelidového referenda k této klíčové otázce je pro tyto takzvané demokraty hodna uvalení do klatby. Nemorálnost jejich dvojtvářnosti je srovnatelná jen s věrolomností jejich chování.

Suma sumárum: ALCA je neslučitelná se svobodou, spravedlností, demokracií a blahobytem našich národů. Proto se o ní musí jednat za zavřenými dveřmi. Připomeňme si slova José Martího: "národu, jenž má být svobodný, nechť je dána svoboda v jednání". ALCA posvěcuje naši ekonomickou podříjenost "americkému Římu". S ní mizí rovněž naše politické sebeurčení a demokracie se stává prázdným pojmem. Je to trojský kůň, jenž mezi americké národy vnáší rezignované přijetí našeho nevyhnutelného osudu jako kolonií Spojených států. Budoucí generace nám nikdy neprominou naši slabost v boji o to, abychom zabránili takové ponižující kapitulaci.

Atilio Borón je významný argentinský sociolog (Universidad Católica Argentina), poliolog (FLASCO), doktor filosofie (Harvard), ekonom, profesor Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de Buenos Aires a sekretář Ejecutivo del Consejo Latino Americano de Ciencias Sociales (CLASCO). Autor knihy Estado, Capitalismo y Democracia en América Latina, EUDEBA, Buenos Aires, 1997. Článek byl zveřejněn v časopisu Juventud Rebelde, přeložil CU

                 
Obsah vydání       9. 12. 2003
9. 12. 2003 Atentát v Moskvě, pochybné volby
9. 12. 2003 Británie: Vláda tvrdě zasáhne proti úžeře
9. 12. 2003 Jak bojovat proti zadluženosti
9. 12. 2003 Lidská práva nelze vyměnit za bezpečnost
9. 12. 2003 Rakousko a Pražské jaro Přemysl  Janýr
9. 12. 2003 Znovu o lidských právech Jan  Čulík
9. 12. 2003 Vyhostí ČR žadatele o azyl?
9. 12. 2003 Situace v Číně je skutečně jiná - velmi složitá Michal  Brož
9. 12. 2003 Podivná mlha Petr  Jánský
9. 12. 2003 Věrozvěsti nových pořádků aneb chápání mezinárodního práva po 37 letech Štěpán  Kotrba
9. 12. 2003 Ernest Gellner byl prognostik Jan  Čulík
9. 12. 2003 7. 11. 1995: Čelný světový antropolog českého původu zemřel na pražském letišti Jan  Čulík
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
9. 12. 2003 Holandská místnost Jaroslav  Hutka
9. 12. 2003 Nizozemí Jaroslav  Hutka
9. 12. 2003 Digitalizace podle zákona Zdeněk  Duspiva
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
9. 12. 2003 ALCA, celoamerická dohoda o volném obchodu, a legalizace imperialismu Atilio  Borón
9. 12. 2003 Chyby v článku Martina Kunšteka
8. 12. 2003 Jak britská vláda rejžuje na všech stranách
8. 12. 2003 Situace v Číně je jiná, než jak ji prezentuje Česká televize Miroslav  Polreich
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta
8. 12. 2003 Británie: Lékaři požadují další zdražení cigaret
8. 12. 2003 Pořad ČT Na stopě hovořil otevřeně o padělcích umění Jan  Paul
8. 12. 2003 Zimní filmová škola a Mazaný Filip Markéta  Sulovská
22. 11. 2003 Adresy redakce
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech