10. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 12. 2003

Závislá nezávislost: když může Kožený, proč ne Rögnerová?

Rögnerová poprvé kandidovala jako "nezávislá na kandidátce KDU-ČSL" je předsedkyní "Klubu nezávislých senátorů", nyní bude kandidovat jako "nezávislá na kandidátce US-DEU", jako "nezávislá" byla jmenována do Koaliční expertní skupiny pro zdravotnictví, která má pro současnou vládu nalézt nejlepší řešení problémů zdravotnictví. Nevěděl jsem že v současné vládní koalici je i Strana "nezávislých", ale paní senátorka se určitě do expertní skupiny hodí. Kvalifikuje ji prokázaná nehospodárnost, jednání v rozporu se zákonem a přispět může i bohatou praxí s uplatňováním nedoložitelných tvrzení.

Drzé čelo lepší než poplužní dvůr

České občany po 14 letech stále marnějších očekávání máloco překvapí. Kandidatura Viktora Koženého do Evropského parlamentu přesto asi překvapením je. Podnikatel světového formátu, alespoň pokud lze soudit podle počtu zemí v nichž je stíhán, byl před lety podporován i dnešním prezidentem Klausem. "Více takových Kožených...", doporučoval.

Viktor Kožený měl i další výrazné sympatizanty, "jistotu desetinásobku" sliboval v reklamě na Koženého tunelářskou firmu například i národní umělec Josef Suk. Více takových kožených se opravdu našlo a jejich činnost se odhaduje na zhruba bilión Kč v nenávratnu. Viktor Kožený je ovšem velmi profláknutý, což vyhlídky na volební úspěch přece jen snižuje. Vyskytli se však kandidáti, o nichž není česká veřejnost dostatečně informována a při tom jsou také velmi talentovaní.

Viditelná část reality a virtuální realita

Například ing. Helena Rögnerová byla na sjezdu k zániku směřující Unie svobody zvolena "lídrem" jejich kandidátky. Unie svobody se s ní na čele pokouší udělat štěstí a získat 12% voličské podpory. US sama vznikla odštěpením od ODS v rámci vnitrostranického puče místopředsedů ODS zejména Pilipa (dříve Křesťanskodemokratická strana) a Rumla (dříve KAN) po "Sarajevském atentátu 1997". Oba mravní chlapci byli disgustováni sponzorskými aférami ODS. Jakýsi vtipálek za ně tehdy vymyslel heslo: "Nejsme jako my!".

Rögnerová se stala slavnou svým hrdinným odporem vůči ministru Davidovi. O tom není pochyb. Napsalo se o tom velmi mnoho. Je to obecně přijímaná virtuální realita. Jak to bylo ve skutečnosti neví veřejnost prakticky nic. Jak je to možné?

Ministrovi byly po celou dobu jeho působení připisovány hrůzné zločiny, osobní selhání, hrabivost, nekompetentnost, těžké poruchy osobnosti, paranoidita, slabošství, mstivost, nekompetence atd., atd. Nic z těchto tvrzení se sice neprokázalo, ale virtuální realita fungovala bezvadně. Tak mohla být snadno vytvořena legenda o hrdince bojující proti zločinu a za obecné blaho. Když jsem jí odvolal z funkce ředitelky, rozhodla se využít nabyté popularity.

Podle písemnými doklady nepotvrzených informací se rozhodla kandidovat do Senátu za ODS. Když byla odmítnuta, rozhodla se kandidovat proti předsedkyni Senátu Libuši Benešové (ODS) v Benešovském obvodu. Její vítězství v době úpadku popularity ODS bylo drtivé. Kandidovala ovšem jako "nezávislá" na kandidátce KDÚ-ČSL. Těžila tak i z naivity občanů nenávidících politické strany a nechápajících, jak to s onou "nezávislostí" vlastně je. Kandidátku podporoval skutečně nezávislý turistický magnát senátor Václav Fischer.

Realita neviditelná, ale snadno doložitelná

Rögnerová byla jmenována ředitelkou ve Fakultní nemocnici Motol, vytunelované, ale sanované půlmiliardovou "půjčkou", o níž bylo předem jasné, že ji nemocnice nikdy nesplatí. Nemá smysl spekulovat nad původem této odbornice, nad podnikatelským napojením na nemocnici, nad personálními propletenci atd. Jisté je, že k ředitelskému platu pobírala ještě půlmiliónovu odměnu "za dobré hospodaření". Odměnu navrhoval bývalý náměstek ministrů zdravotnictví a současný náměstek ředitele nemocnice v Motole ing. Čihař. Nikdy se mi nepodařilo ho donutit, aby stanovil pro ředitelské odměny jasná kritéria. Úporně však trval na jejich vyplacení. Jako ministr jsem měl plný trezor podepsaných i anonymních oznámení, týkajících se hospodaření nejrůznějších zdravotnických zařízení. Na prvním místě v počtu udání byla bezkonkurenčně FN v Motole. Byl jsem odpovědný za provádění kontrol hospodaření ministerstvem zřizovaných zdravotnických zařízení (a žádných jiných). Vzhledem ke kapacitě kontrolního odboru bylo možné za rok podrobit kontrole dvě velká zdravotnická zařízení a asi 3- 5 menších z celkového počtu 85 zřizovaných organizací. Byl jsem přesvědčen, že je třeba začít těmi, na něž je nejvíc stížností. Ředitel kontrolního odboru Budinský (nyní pracovník FN Motol) však v kontrolní skupině poslal do Motola bývalého pracovníka této nemocnice a paní ředitelka uplatnila "námitku podjatosti". Námitku jsem uznal a kontrolu ihned přerušil.

Stamilióny ve hře, desítky miliónů "ztrát"

Podstatná část oznámení se týkala stravovacího provozu. Ten provozovala soukromá firma, se kterou paní ředitelka v rozporu se zákonem uzavřela smlouvu bez povinného výběrového řízení. Z toho důvodu ji požádal již ministr Stráský, aby vyhlásila výběrové řízení. Rögnerová řízení vyhlásila, ale její oblíbená firma GTH doporučena nebyla, Rögnerová tedy výběrové řízení zrušila. Následující ministryně Roithová tedy bývalou kolegyni rovněž požádala o vypsání výběrového řízení. Ani tentokrát GTH neuspěla a doporučena byla firma Aramark. Rögnerová opět výběrové řízení zrušila. Jako ministr jsem uznal důvody k vypovězení někdejší smlouvy s firmou Eurest, ale stejně jako moji předchůdci jsem odmítl tolerovat působní firmy s níž podepsala Rögnerová v rozporu se zákonem smlouvu bez výběrového řízení. Poskytování služeb soukromými firmami v nemocnicích je většinou velmi nehospodárné, ale paní ředitelka odmítala možnost, že by si nemocnice mohla zajišťovat stravovací služby vlastními silami. Prý by v Praze nenašla dost pracovních sil... Trval jsem tedy na vypsání výběrového řízení. Paní ředitelka otálela. Konečně vyšlo výběrové řízení v Obchodním věstníku.

Paní ředitelka zvolila taková kritéria, která by zvýhodnila "její" firmu GTH. Na prvním místě byla "dobrá pověst", na druhém "průkaznost hospodaření" a podle koeficientu s velkým odstupem následovala "cena". Následně argumentovala tím, že do své GTH vidí a její pověsti věří. Vzhledem k objemu zakázky však nemohla výběrovou komisi ustanovit sama. Vítězství GTH mělo zajistit většinové zastoupení jejích lidí ve výběrové komisi. Na to jsem odmítl přistoupit. Ve výběrovém řízení stejně jako v předchozím případě za ministryně Roithové nejlépe uspěla firma Aramark, na druhém a posledním místě skončila firma Eurest. Firma GTH prokazatelně nesplnila podmínky soutěže, která ji měla zvýhodnit. Rögnerová věděla, že na další trvání praxe v rozporu se zákonem nepřistoupím. Měla tři možnosti.

Ze tří možností si vybrala čtvrtou

Mohla uzavřít smlouvu s kteroukoliv firmou, která v soutěži uspěla (Aramark nebo Eurest) nebo mohla vypovědět smlouvu GTH a zajistit stravování vlastními pracovníky, jak je to v naprosté většině nemocnic běžné. Rögnerová nepodepsala žádnou smlouvu, žádnou nevypověděla a pokračovala v praxi v rozporu se zákonem. Tehdy jsem jí měl odvolat. Bohužel jsem to neudělal. Chtěl jsem nejdříve dokončit kontrolu hospodaření nemocnice. Předpokládal jsem, že nejméně větší část oznámení o podivném hospodaření paní ředitelky je pravdivá. Rögnerová pochopila, že kontrolu myslím vážně, pochopila, že z nálezů vyvodím důsledky, a že s ohledem na jejich závažnost nemůže zůstat ve funkci. Vsadila všechno na jednu kartu.

Najala si za peníze vyplácené nemocnici ze zdravotního pojištění mediální agenturu (mám kopie dvou faktur dohromady za téměř 200 tisíc Kč) a aniž by čekala na výsledky kontroly uspořádala tiskovou konferenci v níž prohlásila, že jsem ji telefonicky vydíral s pohrůžkou, že ji odvolám, pokud neuzavře smlouvu s firmou Aramark. Ona však drahou firmu odmítá.

Zřetelně naznačovala, že jsem od firmy aramark přijal úplatek. Toto divadelní představení ukončila výzvou, abych byl okamžitě odvolán z funkce. Obracela se s tím na premiéra Zemana, jehož okamžité odstoupení požadovala podepsáním petice. Tak se zrodila další "moje" aféra postavená na trapných pomluvách. Někteří novináři se sice podivovali, proč si paní ředitelka na údajné vydírání vzpomněla až za 4 měsíce, o jaké šlo vydírání, když ona údajný požadavek odmítla a já jsem nesplnil žádnou hrozbu atd., atd. Většina "novinářů" však trvala na tom, že jsem jí dokonce donutil podepsat smlouvu s firmou Aramark (nikdy žádnou nepodepsala), že firma GTH "ušetří ročně 20 miliónů" (nikdy to nikdo ničím nedoložil), že jsem jí vydíral (nikdy to nikdo ničím nedoložil) atd. atd. Nález kontroly hospodaření tak byl předem novináři označen za nepravdivý a účelový. Rögnerovou jsem tedy odvolal z funkce. V praxi to znamená, že musí odvolání převzít. Ona však sama sobě udělila dovolenou a odvolání nikdy nepřevzala. Místopředseda vlády Špidla opravdu zuřil. Křičel na mě, že jsem jí odvolání určitě neposlal v obálce s modrým pruhem, on ví, jak to má být, je bývalý pošťák. Ujistil jsem ho, že obálka byla správná. Vůbec ho to neuklidnilo. Přestože se Rögnerová skrývala na neznámém místě, aby nemusela převzít odvolání, účastnila se telefonicky rozhlasových a televizních pořadů. Zůstává záhadou, jak se s ní asi redaktoři domluvili... Zastupující ředitel Březovský (nyní ředitel odboru na Ministerstvu zdravotnictví) vyplatil své bývalé nadřízené extrémně vysokou odměnu (!) a Rögnerová mu předala funkci a ukončila pracovní poměr. Soudila se však o neplatnost odvolání. Soud konstatoval, a nemohl jinak, že k odvolání nedošlo, protože ho nikdy nepřevzala. Bystří žurnalisté to pochopili tak, že jsem Rögnerovou odvolal "protizákonně". Dokonce se mě dotazovali, zda jí místo nemocnice vyplatím odškodné. Současný ředitel se však rozhodl žádné odškodné nevyplatit. Rögnerová se navíc o něm v minulosti vyjádřila velmi nelichotivě. Díky velmi kolegiální odměně na rozloučenou, která značně zvyšovala průměrný měsíční příjem, by šlo o velmi vysokou částku. Rögnerová projevila "ochotu" se do funkce vrátit.

Lež má krátké nohy, ale jde dál

Rögnerová "na mě" též podala trestní oznámení (ve skutečnosti na vedení ministerstva). Tato akce měla zvýšit dramatický účinek jejích mediálních vystoupení. Z toho důvodu jsem byl rovněž pozván na oddělení vyšetřování policie ČR v Praze 2 k "podání vysvětlení". Je třeba říci, že paní vyšetřovatelka se opravdu hodně snažila, ale co naplat, kde nic není, ani čert nebere. Usnesením policie byla celá věc odložena. Ukázalo se, že nic ze závažných tvrzení Rögnerové jaksi nelze doložit. Orgány občas činné trestním řízení přece jen potřebují důkazy. Tady mediální virtuální realita neplatí. Trestní oznámení mělo ještě jeden znamenitý efekt. Rögnerová totiž k oznámení přiložila hanopis významného českého spisovatele (místopředsedy PEN klubu) Pavla Vernera "David a Goliáška". Tento "brilantní komentátor" deníku Právo měl od jistých mých spolustraníků za sepsání hanopisu slíbenou podporu v kampani do Senátu. Většina spolustraníků však dospěla k názoru, že toto dílo je hnůj a jeho kandidaturu nepodpořila. Ba co víc. Vyšetřovatelka policie prošetřováním tvrzení v knížce obsažených naopak jednoznačně usvědčila "spisovatele" ze lži. Konečně se vynořil dosud utajovaný audit provedený nezávislou auditorskou společností Deloitte & Touche, který jednoznačně potvrdil nálezy zjištěné ministerskou kontrolou, napřiklad i to, že: "Výše tzv. provozních nákladů GTH, které představují v rámci ročního rozpočtu částku 14 miliónů Kč, se zdá být mimořádně vysoká vzhledem k deklarované struktuře těchto nákladů...". Mimochodem současný ředitel smlouvu s firmou GTH vypověděl a nemocnice si vaří sama, což podle Rögnerové údajně není možné. V lednu 2001 ministr Fišer nález ministerské kontroly "zrušil", což zákon vůbec neumožňuje, a rozhodl, že se z něj nebude vyvozovat důsledky. To už zřejmě v rámci příští vládní koalice.

Ale co se všemi důkazy, že Rögnerová špatně hospodařila, dopustila se pomluv..? Nic! Orgány činné v trestním řízení budou tentokrát nečinné. Ani novináři nic nenapíší. Proč? Usnesení vyšetřovatelky jsem dostal od TV Nova (policie mi ho odmítla vydat) a dal jsem ho novinářům k dispozici. Nikoho to nezajímalo. Zprávu auditora jsem namnožil a dal novinářům k dispozici, nikdo nic nenapsal. Jen v jedněch novinách se objevil článek. Novinář mi pak přišel poděkovat: "Tak vám pěkně děkuju za ten materiál. Vyšlo to jen proto, že šéfredaktor byl na dovolený. Když se vrátil, řekl, že mám štěstí, že z něj vyprchal vztek, jinak by mě na hodinu vyrazil." "Ale proč?", ptal jsem se. "Pěkně mi to vytmavil, řekl mi, že mám vědět, že za Rögnoerovou stojí Václav Fischer, a že mu hned telefonoval, že u nás nebude inzerovat. Noviny žijou z inzerce. Řval na mě, že se kvůli mně nenechá vyhodit, že jsme přišli přinejmenším o několik set tisíc. Zkuste mi ještě jednou přinést něco takovýho...".

Koaličně nezávislá koza zahradnicí

Rögnerová poprvé kandidovala jako "nezávislá na kandidátce KDU-ČSL" je předsedkyní Klubu nezávislých senátorů", nyní bude kandidovat jako "nezávislá na kandidátce US-DEU), jako "nezávislá" byla jmenována do Koaliční expertní skupiny pro zdravotnictví, která má pro současnou vládu nalézt nejlepší řešení problémů zdravotnictví. Nevěděl jsem že v současné vládní koalici je i strana "nezávislých", ale paní senátorka se určitě do expertní skupiny hodí. Kvalifikuje jí prokázaná nehospodárnost, jednání v rozporu se zákonem a přispět může i bohatou praxí s uplatňováním nedoložitelných tvrzení.

S těmito vlastnostmi je ideální reprezentantkou a zřejmě tedy i kandidátkou naštěstí již zanikající Unie svobody. Kéž by konečně doputovala tam, kam směřuje tato její nová strana.

                 
Obsah vydání       10. 12. 2003
10. 12. 2003 Privatizace válečnictví
10. 12. 2003 Amerika nemá impérium, nemá totiž politickou moc
10. 12. 2003 Provokativní názory jsou cenné
10. 12. 2003 Jazyková bariéra Petr  Jánský
10. 12. 2003 Které barabarství je větší? Štěpán  Kotrba
9. 12. 2003 Jak britští "revoluční komunisté" podporují kauzy nadnárodních korporací
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Lidská práva nelze vyměnit za bezpečnost
10. 12. 2003 O nemluvení a nemyšlení Jiří  Brynda
10. 12. 2003 Mluvil jsem o zemích, kde vládne nelidský režim Jaromír  Fridrich
10. 12. 2003 Závislá nezávislost: když může Kožený, proč ne Rögnerová? Ivan  David
10. 12. 2003 Berou počítače lidem práci? Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
10. 12. 2003 Bolestínství dnes nikoho nezajímá Josef  Vít
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
9. 12. 2003 Holandská místnost Jaroslav  Hutka
9. 12. 2003 Nizozemí Jaroslav  Hutka
9. 12. 2003 Atentát v Moskvě, pochybné volby
9. 12. 2003 Rakousko a Pražské jaro Přemysl  Janýr
9. 12. 2003 Británie: Vláda tvrdě zasáhne proti úžeře
9. 12. 2003 Jak bojovat proti zadluženosti
9. 12. 2003 Situace v Číně je skutečně jiná - velmi složitá Michal  Brož
22. 11. 2003 Adresy redakce
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech