5. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2003

Francie: Zabiják tvrdí, že Baudis si u něj objednal vraždu transvestita

Skandál akceleruje. Několikanásobný vrah Patrice Alègre, odsouzený k doživotí, potvrdil ve své výpovědi slova prostitutek Patricie a Fanny proti bývalému starostovi města Toulouse Dominique Baudisovi. Alègre, Patricie i Fanny obvinili Baudise, nynějšího předsedu Vrchní rady audiovize (CSA), z vědomé účasti na sadomasochistických večírcích a likvidace nepohodlných svědků.

První článek o aféře jsme přinesli ZDE

> Francouzský Dutroux? Obvinění, která v průběhu měsíců vznesly proti Dominique Baudisovi dvě bývalé prostitutky, nečekaně akcelerovala páteční výpovědí masového toulouského vraha Patrice Alègra. Ten ve své výpovědi uvedl, že byl "hlavním aktérem" vraždy prostitutky Line Galbardi a transvestita Claude Martineze, které spáchal v roce 1992. Posiluje se tím podezření, které vyvolaly výpovědi dvou bývalých prostitutky Patricie a Fanny, že Alègre byl ve skutečnosti vykonavatelem "zakázek", za nimiž stáli "mocní města". K nim je řazen i bývalý starosta města Toulouse Dominique Baudis. Podle nedělního vydání regionálního deníku La Dépêche du Midi označil Alègre jména dvou "objednavatelů" pro každou vraždu.

Temné pozadí aféry explodovalo jako ohňostroj minulý víkend. V nedělním satirickém pořadu "Vrai journal" ("Pravdivý žurnál") televize Canal+ přečetl moderátor Karl Zéro dopis, který mu masový vrah osobně zaslal. "Ahoj Karle," začíná dopis. "Nejdříve bych ti chtěl poděkovat, že jsi mi dal příležitost vyslovit se tvým prostřednictvím. Oceňuji tvůj pořad..," píše masový vrah. Dodejme, že výběr tohoto pořadu je velmi brilantní mediální reakcí na vystoupení Dominique Baudise 18. května na televizním kanálu TF1.

Ahoj Karle, zabil jsem Linu i Clauda

Zatímco TF1 má ve Francii charakter ryze masové komerční televize, je televizní vysílání Canal+ založené na předplatném; přitom pořad s názvem "Vrai journal" Karla Zéro (v překladu Karla Nuly) je velmi rafinovanou a sofistikovanou zábavou -- stojí také za poznámku, že právě majitelé této televize vysílají vedle placených sportovních pořadů také placené pornografické snímky. "Dodnes jsem se nevyslovil, protože jsem se bál tlaku represálií vůči členům mé rodiny, mé dceři, mému bratrovi a mně samému," pokračuje dopis. Napětí, při němž musel zůstat perplex nejeden divák pořadu, graduje. "Nesouhlasím s vyjádřeními jedněch i druhých, nedokáži si představit, že by pravda mohla být udušena jenom proto, že všichni ti lidé, kterých se aféra týká, jsou mocní lidé. Nebylo by to ani poprvé, ani naposledy, to víš velmi dobře sám, Karle, není-liž pravda?"

Spektakulární vystoupení, které mísí pravdu s mediálními stereotypy, je toho večera ale víc než kruté: "Patricia a Viky říkají pravdu, když potvrzují, že chodili společně se mnou na sado-maso večírky. Na těchto večírcích byli přítomni -...- a -...-, stejně jako další lidé toulouské buržoazie." Viky je "pouliční" přezdívka pro prostitutku Fanny, vytečkovaná místa, která přinášejí odhalení skutečných jmen, Karl Zéro ve svém vystoupení záměrně "vypustil". "Při večírcích si všichni posílali kokain a stalo se někdy, že některé večírky ujely. Patricia, stejně jako další holky to zaplatily," pokračuje dopis. "Martinez Claude, transvestit, se někdy účastnil večírků, při nichž se točil on sám filmy skrytou kamerou. To byla taková jeho libůstka a výstřednost. Ale jednoho večera mi nabídl, abych se s ním spojil a společně 'nechali zazpívat' celý ten krásný svět," čte Karl. Dobrý nápad, jak zkompromitovat buržoazii města Toulouse, měl ale podle Alègrova dopisu "jednu chybu". Dostal totiž výhodnější nabídku: zabít Clauda, aby to všechno "neprasklo".

"Co se týče vraždy Line Galbardi, Line byla zabita, protože byla při vraždě jiné prostitutky. Dostala strach a svěřila se -...- večer při sbírání obálek, přičemž mu také řekla o mém obchodu z kokainem a zbraněmi," čte Zéro bez mrknutí oka. "-...- mne nazítří přišel informovat, že případ je hodně horký, a že je třeba, abych jí eliminoval a že to bude celé vyřešeno. (...) Myslel jsem, že u toho bylo příliš lidí a že nebude zticha. Šel jsem do hotelu Evropa v přítomnosti Patricie, Viky a -...-," uzavírá čtení moderátor. "Vím, že dobře využiješ těchto odhalení," končí Karl Zéro.

Dopis Patrice Alègra, čtený Karlem Zéro si můžete ve francouzštině přehrát ZDE

Padají první hlavy

Psychedelická atmosféra celé aféry má první oběti. Vedle Dominique Baudise byly totiž ve výpovědích zmíněny další vážené osobnosti města Toulouse: generální prokurátor odvolacího soudu Jean Volff podal demisi 28. května. Ministr spravedlnosti Dominique Perben na jeho místo jmenoval Michela Barraua. "Jedná se o rozhodnutí, které bylo učiněno v zájmu výkonu služby, nikoliv jako disciplinární sankce: Jean Volff nebyl zproštěn své funkce, protože jeho jméno se objevilo ve spisu," řekl ministr spravedlnosti, který dal ale přesto najevo vysokou míru rozhořčení nad špatnou prací toulouské justice. Do aféry uvízl i další soudce: zástupce toulouského prokurátora Jean-Jacques Ignacio. "Nikdy jsem neměl nic dočinění ani s prostitucí, ani s hromadnými souložemi, ani ničím podobným," řekl Ignacio deníku Libération.

Mezi citovanými je rovněž bývalý zástupce prokurátora Marc Bourragué. Ten je bývalými prostitutkami a Alègrem označován za jednoho z "objednavatelů" vražd. "Opakuji to ještě jednou, nemám nic společného s celou tou aférou. Nikdy jsem se neúčastnil večírků, popsaných bývalými prostitutkami a Patricem Alègrem," řekl Bourragué v rozhovoru pro regionální deník l'Est Républicain. Přesto právě on nemůže popřít, že by se kdy s masovým vrahem nesetkal, jak by bylo záhodno pro jeho pověst. Spolu s jedním svým přítelem se měl na začátku 90. let, někdy "v roce 1991 nebo 1992", sejít na aperitivu, kde byl také Alègre. Kdo se vlastně na maloměstě nezná, že? "Opakuji ale, že jsem se nikdy nesešel s Alègre, ani zblízka, ani zdálky," zdůrazňuje.

Je Dominique Baudis, nejmedializovanější postava celé aféry, také jedním z údajných "objednavatelů"? Bezpochyby je jedním z těch, které Alègre přímo za "pbjednavatele" označil. Baudisův advokát Francis Szpiner na zvláštní tiskové konferenci minulou neděli oznámil, že nynější předseda Vrchní rady audiovize (CSA) si přeji být v celé záležitosti vyslýchán, aby se mohl bránit. "Dnes ráno byl pan Baudis informován jedním z vašich kolegů, že byl obviněn z činů krajní závažnosti," řekl advokát. "Podle novináře byl Dominique Baudis zapleten podle posledních výpovědí Patrice Alègra do organizace vraždy," upřesnil advokát Szpiner. Baudis, který je dotazován také na své další působení v CSA kategoricky odmítá z tohoto orgánu odstupovat.

Zatím poslední peripetie celé aféry, jejíž chapadla zatím není schopen nikdo dohlédnout, se objevila na veřejnosti tuto středu. Jeden z vyšetřovacích soudců Serge Lemoine uvedl, že mu minulý týden někdo prohledával byt. Ministr spravedlnosti Dominique Perben tuto informaci potvrdil. "Jedná se - v uvozovkách - o návštěvu soudce Lemoina; vyšetřování bylo samozřejmě zahájeno hned v pátek ráno z iniciativy vyšetřujícího soudce," řekl ministr Perben.

P.S. Zabiják Alègre je zadržován ve věznici v Seysses, dvacet kilometrů na jihu od Toulouse. Za poslední dva měsíce zhubl o 20 kilogramů. Patrice Alègre byl odsouzen v únoru 2002 soudním dvorem regionu Haute-Garonne k odnětí svobody na doživotí, s podmínkou na 22 let, za pět vražd a šest znásilnění.

                 
Obsah vydání       5. 6. 2003
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic
5. 6. 2003 Petr Uhl se domnívá, že o Bobošíkovou vůbec nejde Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
4. 6. 2003 Jana Bobošíková potvrdila, že není pravda, že byla vyslýchána jako svědek
4. 6. 2003 Tak ještě jednou pro ty, co chápou trochu pomaleji Jan  Čulík
5. 6. 2003 Guardian zrušil článek o Wolfowitzovi
5. 6. 2003 Hamid Kharzai přijel do Londýna prosit o pomoc
5. 6. 2003 Francie: Zabiják tvrdí, že Baudis si u něj objednal vraždu transvestita Josef  Brož
5. 6. 2003 Krok stranou Dominik  Lukeš
5. 6. 2003 Historický místopis (sudeto)německých vzpomínek Eva  Hahnová, Hans Henning Hahn
4. 6. 2003 FNM i MŽP blufovaly o miliardové zakázce na sanaci Spolany
4. 6. 2003 Konkurs na lektora češtiny pro Glasgow University
4. 6. 2003 RRTV: "Veřejnost má právo i na kontroverzní informace"
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
3. 6. 2003 Začíná hon - Blažek zatroubil halali Štěpán  Kotrba
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
19. 12. 2001 OBSE: Trestní stíhání za pomluvu a stíhání verbálních názorů musí být zrušeno
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near
4. 6. 2003 Ryanair zaznamenal rekordní zisky
4. 6. 2003 Cesta za pochopením Buffy, přemožitelky upírů Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 Evian: summit za dvacet miliard byl k ničemu
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech