7. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 11. 2002

Pojďte si zakouřit do školy

Nečekejte, prosím, že budu psát proti kouření anebo se trefovat do kuřáků. Rád bych se jen zamyslel nad svobodnou volbou ve věci kouření. Ke svobodné volbě totiž potřebujeme dostatek informací o věci, pro kterou se rozhodujeme. A o věci tak důležité, jako je placení pomalé sebevraždy, je potřeba rozhodnout o to kvalifikovaněji.

Vzhledem k tomu, že naprostá většina dospělých kuřáků považuje kouření za zlozvyk a ráda by se ho zbavila, lze říci, že v době rozhodování udělala chybu. V dospělosti potom se potýká s těžkým návykem kokainového typu, který k ukončení potřebuje často asistenci a minimálně zdravé společenské prostředí. Pojďme se ptát. Je možné ve 21. století podnikat genocidou vlastních spotřebitelů skrze smrtící drogu, bez jediného kladného účinku?

Ano.

A jak tabák funguje?

Začalo to kdysi dávno v šamanských dobách. Při rituálech uzdravení vydechovali kouř, znamení ohně, šamanové do otevřených ran nemocných domorodců. Tak si tehdejší komunita asociovala kouření jako ozdravný proces. Navíc šaman, panečku, to už je honorace. Tedy jde také o prestiž. Být viděn s hořící tyčinkou, to už ve společnosti něco znamenalo.

Tabák byl znamením síly a uzdravení. To ho převezlo z rodné Ameriky do Evropy. Tabák začal být moderní, cigareta se stala výhodným obchodním a reklamním fenoménem. Vytvořila se historicky největší skupina věřících. Větší než křesťané i židé, vznikli kuřáci. Lidé hledající partnerství s drogou, která jim dramaticky ničila zdraví, ale ještě více rozbíjela jejich osobnost. Cigareta se stala zpovědníkem a partnerem pro ty nejintimnější chvíle. Cigareta voněla v anglických proslavených kavárnách, kde inteligence četla politické úvodníky o tom, jak předělat svět k lepšímu, a kouřila přitom cigarety, cigárka a doutníky, které později změní tvář světa a stanou se dominantní politickou silou. Polovinu z těchto novodobých šamanů pak v utrpení zabije.

Bod zlomu?

V roce 1950 byla jednoznačně prokázána souvislost rakoviny a kouření. Svět potkal nový fenomén. Výrobek, který pronikl na trh jako zázračná uzdravující a velmi prestižní tyčinka, se téměř ze dne na den změnil ve smrtící zbraň. Bohužel v době, kdy už se tento obchod ukázal nejvýnosnějším ze všech výnosných. Přestože tabákoví bossové už měli na důchod vyděláno, rozhodli se použít peníze vydělané z tehdy ještě nevědomé genocidy kuřáků na vědomou.

Co z toho pramení?

Místo ústupu ze scény začal tabákový průmysl naopak expandovat. Cíleně lobuje u politiků, filmového průmyslu a nastoluje propagandu, která mnohde přetrvává dodnes. Stejně jako před půl stoletím pokud některý neposlušný novinář chtěl napsat o tabáku, tak i dnes se najdou Ti, kteří řeknou: "No a co alkohol, nebo knedlíky, zakaž knedlíky a uzené, to také není zdravé! A navíc zakázané ovoce nejvíce chutná!"

(Na Západě je všeobecně známa škodlivost kouření a tabákových firem, argumentace typu "i alkohol či tlusté maso jsou stejně škodlivé jako tabák" se běžněji nevyskytuje, pozn. JČ.)

Tabák začal vypracovávat strategie k udržení vydobytých pozic. Vzhledem k tomu, že "politická strana kuřáků" je nejmovitější na světě, daří se mu. Kouří asi čtvrtina populace a to jsou nějaké příspěvky do stranické pokladny, to je nulová šance pro individuální se vypořádání s touto nemocí, která zabila více lidí, než všechny války minulého století dohromady. Nemluvě o tom, že tabák působí řadu nehod i druhotně, například každou desátou ve světovém průměru automobilovou, ale nechci citovat statistiky.

Proč?

Jako každá jiná sekta se tabákový průmysl neopírá o statistiky a dnes už tisíce doporučení špičkových lékařů a vědců, ale opírá se o iracionální vnímání lidí, často o podprahové vnímání. Tabák představuje cigaretu jako partnera pro chvíle pohody. Přímo i nepřímo, prostřednictvím filmu i zpráv, skrze zkorumpované i závislé, ale hlavně skrze naše sobectví.

Proč?

Je to neuvěřitelné, ale tabák, pokud nebudeme přijímat jeho demagogická hesla, citovaná výše, je nejjednodušeji řešitelnou pandemií na světě. A také nejhorší. Řešení je neuvěřitelně prosté a naprosto by nezasáhlo stávající kuřáky. Prostě odebrat cigaretu dětem. Dětské kouření je totiž legální, a proto tabák prosperuje. Tlak tabákových podnikatelů způsobil, že politici většinou uzákonili pouze zákaz prodeje cigaret mladistvým, nikoliv konzumaci této drogy, ač to samotné by stačilo k ukončení tohoto "koníčku", který podle údajů Světové banky a Mezinárodní zdravotnické organizace zabije, pokud se nebude řešit, v příštím století miliardu z nás.

V ČR například se snížil za posledních deset let věk, kdy kuřák začíná kouřit hluboce pod patnáct let. Tedy na dobu, kdy jistě žádné dítě nemá šanci se svobodně rozhodnout pro sebevraždu kouřením - a o nic jiného nejde. Svět je o to smutnější, že mnoho vědeckých prací i zkušenosti z Austrálie kupříkladu a USA prokázaly, že jen pravdivé informace o kouření a jejich vyobrazení v televizi stačí k ukončení této nemoci.

Ale tabák to ví, a tak lobuje. Podporuje dobročinnost, sponzoruje politické strany a tak v době, kdy se svět obává po právu zneužívání moderních technologií k teroristickým projevům, největší a nejznámější teroristickou organizaci si ohleduplně hřeje na vlastních prsou. Tabák ovládl svět a ukazuje co si může dovolit. Může skutečně všechno. Cigaretu nesmí kontrolovat ani zemědělská a potravinářská inspekce. Pouze její "kvalitu", tedy obsah nikotinu.

Přičemž cigareta obsahuje 4 000 chemikálií včetně nejnebezpečnějších toxinů a rozhodně nezpůsobuje jen rakovinu, ale odborníci přičítají tabáku 30%-ní obsazenost všech zdravotnických zařízení.

Na tabáku nevydělává žádný stát na světě. Jen úzká skupina podnikatelů, která dobře ví, že pokud přestanou kouřit děti, je v koncích. A tady je druhá tvář tabáku. Aby mohlo fungovat něco tak absurdního, jako je dětské kuřáctví, musíte napřed zdegenerovat téměř vše. Zdravotnictví, školství, politiku, kulturu, zcenzurovat co jde, protože tabák nemá jediné plus, jen zabíjí každého pátého občana světa. Neunese jedinou konfrontační otázku.

Tabák není o zdraví, ale o sobectví nás dospělých a bezmoci dětí. Tabák je "církev", do které vstupujete už narozením se do systému, který říká, chci zdraví pro své občany. Ale to nejcennější co má, tedy děti, tak ty nechává na starosti tabáku. Ano, mladí lidé se nám musí zdát tvrdí, bez citu, jinak by totiž nemohli být pre-smokers, tedy předkuřáci, jak si je ve svých studiích hýčkají tabákoví podnikatelé, kteří jsou velmi vlivní. Za to, že zdegenerovali světovou politiku a zdraví, za to, že ve svých na podprahové vnímání útočících kampaních náborují děti pro smrt, kterou představují jako dobrodružství s krabičkou cigaret, za to jim patří ohledy a úcta?

Přitom v naprosté většině zemí je dětské kouření ilegální již podle stávajících zákonů a trestného činu se nedopouští děti, že kouří, ale například ministr zdravotnictví, který napíše na krabičku vzkaz "KOUŘENÍ ZABÍJÍ", aby tak legalizoval největší genocidu v lidských dějinách. To nestačí, pokud to víte, tak nenechte cigarety v potravinové síti, kde asociují nezávadnost, nenechte je propagovat, nenechte cenzurovat veřejnoprávní média, nenechte prosím skrze nás dospělé a jejich sobectví zabíjet děti.

V České Republice kouří občasně nebo pravidelně 63% dětí, z nich dvě procenta později složitě přestanou kouřit. Asi 48% na kouření po předchozím utrpení zemře a ten zbytek si jen znehodnotí život, protože o ničem jiném kouření není.

Pokud nemáte cigaretu, běžte si zakouřit do školy, děti je mají. Díky Vám, dospělí.

                 
Obsah vydání       7. 11. 2002
7. 11. 2002 Ruská revoluce: O muži, který financoval Lenina Radek  Mokrý
7. 11. 2002 Pojďte si zakouřit do školy Martin  Škapík
7. 11. 2002 Jiří Kopal v MFD: "Policie není zvyklá na kontrolu"
7. 11. 2002 Shaylerův případ: "Dokazuje, že špioni musejí mít právo poukázat na chyby rozvědky"
7. 11. 2002 Jsou všichni stejní? Čínská komunistická strana přijímá kapitalisty
7. 11. 2002 Republikáni zaznamenali triumfální volební vítězství v americkém Kongresu
7. 11. 2002 Mírová ekumenická bohoslužba
7. 11. 2002 OpenWeekend 2003: Call for papers
7. 11. 2002 Anarchisté: "Po třinácti letech je třeba novou revoluci"
6. 11. 2002 Brno: Protestujte proti rušení přechodů pro chodce
7. 11. 2002 Jak je to v Británii s přechody pro chodce
5. 11. 2002 Volba prezidenta? G.  Chadzitaskos
6. 11. 2002 Volby 2002: Stmívání stranických sekretariátů? Josef  Brož
6. 11. 2002 Ředitel nadace VIA: Philip Morris nevadí, důležitý je účel poskytovaných peněz Jiří  Bárta
6. 11. 2002 Jan Čulík vystoupí v posledním pořadu "Netopýr" České televize
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2002 Pojďte si zakouřit do školy Martin  Škapík
31. 10. 2002 Rusko: "Divadlo jsme napustili fentanylem"   
21. 10. 2002 Ostrava: Nejvážnějším problémem bude převzetí zadlužených nemocnic do správy kraje Jaroslav  Hlaváček
15. 10. 2002 Vysoce úspěšný nový lék proti srdečním chorobám   
8. 10. 2002 Nobelova cena pro tři genetiky a tři fyziky   
4. 10. 2002 Slovenská soudkyně, německý farmakolog a brazilský aktivista dostali protikorupční cenu   
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk   
18. 9. 2002 Bitka o kosti slovenského zdravotníctva Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 "Buďme rádi, že nejsme závislí na britském zdravotnictví." Daniela  Pilařová
8. 8. 2002 Konec vrtání zubů?   
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém   
29. 7. 2002 "Alternativní" pohled: Očkování, hormonální antikoncepce, elektrické přikrývky, mikrovlnné trouby   
17. 7. 2002 Poděkování nejvlivnější političky Martin  Škapík
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?