5. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2002

Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím

Jak je notoricky známo, pravdu, řekl Winston Churchill, je nutno chránit "tělesnými strážemi lží". Avšak Churchill, který jednou charakterizoval Palestinu před rokem 1948 jako "katastrofu, peklo", nikdy neznal, jaké intenzity a absolutní fantastičnosti může nabýt nynější propaganda na Blízkém východě. Je tamější konflikt "válkou proti terorismu" anebou "bojem proti sionismu"? Shrnujeme komentář Roberta Fiska z listu Independent .

anglický originál ZDE

Ti, kdo neznají cenu pokusů odpovědět na tuto otázku, by si měli prostudovat dokument, který nedávno vydalo izraelské ministerstvo zahraničních věcí. Klade si v něm otázku: "Odlišuje se antisionismus nějak od antisemitismu?"

Zde je část odpovědi: "Tak jak antiseminitismus popírá práva židů jako jednotlivců ve společnosti, antisionismus útočí na židovský lid jako na národ. Není náhodou, že nedávná kritika Izraele na mezinárodních fórech a ve sdělovacích prostředcích je doprovázena ostrým vzrůstem antisemitských incidentů."

Argumentace je to jednoduchá: ten, kdo kritizuje Izrael, riskuje, že bude obviněn z rasismu. Proto je tedy lepší přidržovat se bezpečné linie, že Izrael bojuje "ve válce proti terorismu". Není radno se zmiňovat o tom, že Izrael znovu okupuje zemi zotročeného národa.

Jako obvykle, Izraelci zpočátku vítězí v propagandistické válce. Zločinná kampaň palestinských sebevražedných atentátníků a výřečnost alespoň některých izraelských mluvčích lehce neutralizují úsilí kolonizovaného a okupovaného národu, jehož zkorumpovaný vedoucí představitel, Jásir Arafat jmenuje svými tiskovými mluvčími jen své kamarády, osoby, které jsou často nevzdělané a hovoří nesrozumitelnou angličtinou.

Marwan Kanafani, Arafatův muž v Gaze, hovoří dobře anglicky, jenže působí dojmem prodavače ojetých automobilů. Arafatův muž v OSN přehnaně burácí. Mustafa Barghouti oznámil tento týden, že obnovená izraelská okupace palestinských měst je "nejhorším zločinem 21. století." Kruté a brutální izraelské nájezdy jsou, ale nejméně jedna událost, k níž došlo ve Spojených státech loni na podzim, ukazuje, že Braghoutiho výroky jsou směšné.

Izraelci, jak se zdá, produkují mluvčí, kteří jsou vypočítání na to, aby byly atraktivní pro americké publikum. Ranaan Gissin a Dore Gold působí ve Spojených státech jako tvrdé, nekompromisní osobnosti. V Evropě však vyvolává první z nich dojem newyorského taxikáře a druhý majitele pohřebního ústavu. Gissinovo vystoupení v pořadu BBC, v němž svět ujišťoval, že Ariel Šaron "zaplatil příslušnou cenu" za to, že nesl osobní odpovědnost za masakry v palestinských táborech Sabra a Šatila, nahánělo doslova hrůzu.

Daleko lepší bývala veřejná vystoupení Uriho Dromiho, bývalého mluvčího Jicchaka Rabina a někdejšího izraelského pilota, který působil dojmem inteligentního, přemýšlivého a někdy znepokojeného člověka, který věří ve stát Izrael, ale uznává, že ten stát má i chyby.

Známá hra na "jednoho hodného a jednoho zlého policajta", kterou světu předvádějí Šaron a Peres, také má svou roli ve vnějším světě. Jestliže vypadá Šaron podezřele - nejenom v důsledku své strašlivé role při masakrech v táborech Sabra a Šatila - labouristický Peres, (držitel, s Arafatem, Nobelovy ceny míru) poskytuje nynější extremistické izraelské vládě lidskou tvář.

Peres se snaží vytvářet dojem, že zastupuje přátelskou, humanistickou, čestnou izraelskou vládu, jíž svět může věřit. Novináři musejí zapomenout na to, že právě Peres zahájil izraelskou operaci "Hrozny hněvu", která v roce 1996 vedla k masakru 109 libanonských civilistů v táboře OSN v Kaně.

Vláda, v níž Peres zasedá, je koneckonců tatáž vláda, která buduje protizákonné osady na arabském území pro židy a jen pro židy, a rozhodla se znovu okupovat západní břeh Jordánu. Kdyby se Peres stavěl proti této kruté politice, měl by Šaronovu vládu opustit. Ale nedělá to.

V současném konfliktu vytvořila izraelská armáda tzv. "uzavřené vojenské oblasti", takže nemají novináři přístup do žádné oblasti, kde se izraelští vojáci chovají špatně anebo zabíjejí nevinné lidi. Vznik "uzavřených vojenských oblastí" vedl k tomu, že se mnoho reportérů nyní vůbec nevydává do nově okupovaných palestinských měst.

A tak se Izrael může pyšnit vysoce profesionálními a morálními akcemi svých vojáků a kritizovat reportéry, kteří porušují vojenské předpisy a svědčí o tom, že izraelští vojáci nedodržují disciplínu a bezohledně zabíjejí. Rozkládající se mrtvoly v ulicích Betléma a města Ramallah jsou odmítány jako palestinská propaganda - za předpokladu, že ty mrtvoly uvidí na vlastní oči jen málo novinářů.

A tak falešnou zprávu o údajném usmrcení jednoho katolického kněze v Betlémě v úterý odsoudil izraelský mluvčí jako palestinskou lež - i když tuto nepřesnou zprávu původně vydala katolická tisková kancelář a odvysílal ji izraelský i palestinský rozhlas.

Ve svém vězení-bunkru zuří Jásir Arafat proti novinářům, kteří se ptají na sebevražedné atentátníky - jako by bylo jaksi neslušné se zmiňovat o masakrování Izraelců a o roli brigády mučedníků al-Aqsa, což je přívažek vlastního Arafatova hnutí Fatah.

Daleko větší vinu nese ale izraelský tisk, který obyčejně je tak odvážný při kritizování izraelské role na zvěrstvech - většinou však izraelský tisk své čtenáře skoro vůbec neinformuje o palestinském utrpení. V úterním vydání listu Ha'aretz poznamenal Aviv Lavie, že izraelští novináři "přestávají sbírat fakta a klást otázky a namísto toho začínají bubnovat na válečné bubny." Zdá se, že je načase se alespoň dočasně rozloučit se svobodným tiskem.

Téhož dnes otiskl list Jerusalem Post děsivou celou stránku fotografií pasové velikosti více než 60 izraelských mužů, žen a dětí, usmrcených palestinskými atentátníky během předchozího měsíce. Byla to stránka plná vzpomínek a bolesti. Ale tento list neplánuje otisknout obdobnou stránku fotografií nevinných Palestinců, usmrcených údajně "elitní" izraelskou armádou.

                 
Obsah vydání       5. 4. 2002
5. 4. 2002 Bush: Izrael to už přehání
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím
5. 4. 2002 BBC protestovala proti střelbě izraelských vojáků na svůj zpravodajský tým
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
5. 4. 2002 Česko-Slovensko: Vojna nielen o hovädá Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2002 Stovky osob zatčeny za pokus svrhnout afghánskou prozatímní vládu
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?
5. 4. 2002 Soud zakázal změny v CET 21: MEF a Edikon nesmějí hlasovat
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?   
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Česko-Slovensko: Vojna nielen o hovädá Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím   
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Prodej místních vodáren ve Zlíně? Zásadně ne! Radek  Bubeník
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Mazaný Železný ide valcovať Lubomír  Sedláčik
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2002 BBC protestovala proti střelbě izraelských vojáků na svůj zpravodajský tým   
5. 4. 2002 Bush: Izrael to už přehání   
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím   
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
29. 3. 2002 Izrael vyhlásil Arafata za "nepřítele"   
21. 3. 2002 Jak dosáhnout míru mezi Palestinci a Izraelci Suhail Abu Nofal
20. 3. 2002 Palestina a Izrael v perspektivě Miroslav  Polreich
15. 3. 2002 George Bush a jeho vize   
14. 3. 2002 USA, Izrael, Palestinci, Saddám Husajn a arabský svět   
12. 3. 2002 Izraelská vojska okupovala Ramallah   
8. 3. 2002 V pátek dosáhlo násilí ve válce mezi Palestinci a Izraelci dosud největší intenzity   
27. 2. 2002 Velvyslanci arabských zemí kritizují výroky Miloše Zemana   
25. 2. 2002 Známý historik, kritizující Izrael, nyní ostře kritizuje Arafata   
23. 2. 2002 Izraelci opustili Šarona