5. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2002

Byl Talibán opravdu tak špatný?

"Porážka Ruska v Afghánistánu pravděpodobně skutečně uspíšila pád sovětského systému, ale Afghánistán za to zaplatil obrovskou cenu. Už v polovině osmdesátých let varovali tvůrci sovětské politiky Američany, že vypouštějí z lahve džina fundamentalismu, ale marně. " - Útoky z 11. září byly důsledkem toho, že se Západ vykašlal na Afghánistán, argumentuje na stránkách open.democracy.net znalec Afghánistánu a známý reportér televize BBC David Loyn.

Porážka Ruska v Afghánistánu pravděpodobně skutečně uspíšila pád sovětského systému, ale Afghánistán za to zaplatil obrovskou cenu. Už v polovině osmdesátých let varovali tvůrci sovětské politiky Američany, že vypouštějí z lahve džina fundamentalismu, ale marně.

Objevili se "afghánští Arabové" jako Osama bin Laden a vyzbrojila a vycvičila je CIA. A když Rusové nakonec Afghánistán opustili, země byla ponechána svému osudu, svářejícím se válečným magnátům. Afghánci se postavili navzájem proti sobě v nekonečném krveprolévání a měnící se frontovou linií, která procházela tam a zpátky samotným hlavním městem.

Pořádek z chaosu

Zamysleme se nad úspěchem hnutí, které vzniklo z tohoto chaosu. Talibán odzbrojil obyvatelstvo, zajistil svobodný a bezpečný pohyb zboží a lidí a sjednotil od roku 1979 největší část území Talibánu pod centrální vládou. Jedinou oblastí, která zůstávala mimo kontrolu Talibánu, byla neproniknutelná pevnost údolí Panjsher na severovýchodě, kde vládl Ahmed Shah Massud vojenské společnosti, financované zisky většiny afghánských továren na heroin.

Talibán působil v afghánských vesnicích v souladu s tamější místní kulturbní tradicí a ze začátku byli jeho příslušníci populární ve většině oblastí, které ovládali. Strávil jsem s nimi mnoho času a většina toho, co dělali, byla naplněna naivní čistotou. Skutečně to působilo jako revoluce. Zejména byli hrdi na dodržování zákonnosti a pořádku. Chlubili se tím, že nechávají na určitých místech volně zásoby benzínu a munice a vědí, že se toho nikdo nedotkne - že tam budou, až se vrátí.

Vzpomínám na jednoho velkého a zuřivě vypadajícího bojovníka, který mě požádal, zda si může vypůjčit můj automobil a odjet s ním na bohoslužbu. V tašce jsem měl tisíce dolarů a v autě televizní zařízení. Šel jsem, že si z auta tašku vezmu. Vzal mě za ruku a ujistil mě, že taška bude v naprostém bezpečí, a tak tomu samozřejmě také bylo. Tato míra zákonnosti a bezpečnosti byla v Afghánistánu velkým úspěchem. Pokaždé, když jsem cestoval mimo oblasti ovládané Talibánem, jsem byl okraden.

Západ selhal

Západ učinil chybu, že nenavázal s tímto hnutím žádné řádné styky. Talibán měl vždy umírněné a extremistické křídlo. Hlavním vojenským velitelem byl tehdy mullah Borjan, který vedl jednotky Talibánu od jejich vzniku v roce 1994. Jeho skromným cílem bylo moci odstranit ozbrojené hlídky na silnici mezi Kandahárem a pákistánskou hranicí.

Strávil jsem s mullou Borjanem určitou dobu a interviewoval jsem ho pouhé dva dny před tím, než byl při útoku na Kábul zastřelen. Bylo jasné, že nikdy nepředpokládal, že se Talibán stane tvrdě represivním režimem. Jeho smrt připravila toto hnutí o hlas zdravého rozumu. A v Talibánu existovali i jiní umírnění činitelé, jejichž hlasy byly umlčeny v kakofonii mezinárodních protestů, které reagovaly na pád Kábulu. V Talibánu dokonce bylo jedno silné křídlo, které si přálo návrat afghánského krále. Jako o nejdůležitější věc usiloval Talibán o stabilitu. Ale na Západě byl Talibán ignorován a ostrakizován.

Ze začátku nebyla reakce Západu jednotná. Brzo po pádu Kábulu se vydal do Kandaháru jeden čelný vyjednavač OSN a přivezl s sebou výtisk Charty OSN v jazyce paštu. Předložil ji místnosti plné šéfů Talibánu. Řekl jim to jasně: chcete-li být součástí mezinárodního společenství, tohle musíte podepsat.

Ale ten vyjednavač byl výjimkou. Nikdy nedostal Talibán šanci cokoliv podepsat. I když ovládali devadesát procent území Afghánistánu, nikdo Talibán nikdy neuznal, kromě Pákistánu, Abu Dhabí a Saúdské Arábie. Opakovaně nám sdělovali na tiskových konferencích na britském ministerstvu zahraničí během let, že uznání nějaké země neznamená, "že s její politikou souhlasíme", že to je jen uznání reálné moci v daném prostoru.

Domácnost anebo hrob

V případě Talibánu však tohle neplatilo. S ním se zacházelo jinak než s jinými režimy. Nepřátelé Talibánu dál měli afghánské křeslo v OSN a žili všude na afghánských velvyslanectvích. Motorem zahraniční politiky Západu vůči Talibánu se stala jedna otázka - zacházení Talibánu se ženami.

Než mi začnete posílat zuřivé e-maily, dovolte mi, abych objasnil jednu věc. Zastávám názor, že Talibán zacházel se ženami barbarsky a divošsky. Toto zacházení bylo založeno na starém přísloví v jazyce paštun, že je prý jediným místem pro ženy "kor nebo gor" - buď domácnost, anebo hrob.

Vzpomínám na tupého, primitivního mullu Rabbaniho, který převzal v Kábulu moc v roce 1996. Když jsem s ním hovořil o vzdělávání žen a o zdravotnické péči pro ženy, odmítl to jako "malichernosti". Talibán odstranil z islámu veškerou lidskost a zůstala jen vyschlá pleva, která věznila ženy. Avšak pomohla světová ostrakizace Talibánu afghánským ženám? Vůbec ne.

Kromě žen po celé zemi trpěli za Talibánu strašně také příslušníci kmene Hazara. Systematické masakrování Hazarů Talibánem na severu Afghánistánu a v jeho centru byly zločiny bosenského rozsahu.

Samozřejmě bylo obtížné udržovat kontakty s lidmi, kteří páchali tyto zločiny. Sledoval jsem, konflikty mezi mezinárodními nevládními organizacemi, které se snažily dál provádět efektivní pomocné programy i za vážných omezení, které jim vnucoval Talibán. Avšak těmto organizacím se podařilo v Afghánistánu dál pracovat. Západní vlády, vedené Amerikou, se obrátily vůči Afghánistánu zády. A jakmile začal být Talibán démonizován, skutečně se proměnil v démony. Jeho příslušníci začali jednat jako hostitelé těch, kdo nakonec měli proti Západu ostře zaútočit.

Kdyby jen býval měl Talibán ropu. Tvrdý postoj Talibánu vůči ženám a nesnášenlivost vůči jiným názorům, to bylo zakořeněno v morálce národa Paštu - tato nesnášenlivost rostla v důsledku vlivu sekty Wahabi ze Saúdské Arábie. Náboženská policie, "ministerstvo na podporu ctnosti a proti neřestem", bičování, usekávání končetin a kamenování, to všechno bylo založeno na vzorech ze Saúdské Arábie, která prodává většinu své ropy Západu a kupuje od něho většinu svých zbraní.

S Afghánistánem se jednalo jinak, protože byl chudý, zapomenutý - protože už nebyl supervelmocím potřebný. "Válka proti terorismu" je přímým důsledkem této zapomětlivosti.

                 
Obsah vydání       5. 4. 2002
5. 4. 2002 Bush: Izrael to už přehání
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím
5. 4. 2002 BBC protestovala proti střelbě izraelských vojáků na svůj zpravodajský tým
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
5. 4. 2002 Česko-Slovensko: Vojna nielen o hovädá Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2002 Stovky osob zatčeny za pokus svrhnout afghánskou prozatímní vládu
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?
5. 4. 2002 Soud zakázal změny v CET 21: MEF a Edikon nesmějí hlasovat
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?   
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Česko-Slovensko: Vojna nielen o hovädá Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím   
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Prodej místních vodáren ve Zlíně? Zásadně ne! Radek  Bubeník
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Mazaný Železný ide valcovať Lubomír  Sedláčik
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?   
5. 4. 2002 Stovky osob zatčeny za pokus svrhnout afghánskou prozatímní vládu   
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
29. 3. 2002 Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl Bushka  Bryndová
27. 3. 2002 Roman Bradáč, ČT: "Vazba mezi CIA a bin Ladenem je neprokázána"   
25. 3. 2002 Útoky antraxem přece jen pocházely od útočníků z 11. září?   
25. 3. 2002 Britská vláda lhala, aby ospravedlnila vyslání britských vojáků do Afghánistánu   
25. 3. 2002 "Američané mě mučili," tvrdí americký příslušník Talibánu   
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
15. 3. 2002 Důkazů není zapotřebí, jen rovnou vybombardujte Bagdád jadernými zbraněmi!   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
10. 3. 2002 Další "protiteroristický" zákon v Parlamentu Tomáš  Pecina