Je ČR na půli téže cesty?

V Jižní Americe: Od diktatury k postkolonialismu, přes propad volnotržní ekonomiky až k levicovým vládám

7. 10. 2010

Na rozdíl od Evropy levice v Jižní Americe stále ještě vítězí ve volbách - i když s potížemi, píše v deníku Guardian Luis Hernandez Navarro.

V osmdesátých letech se Latinská Amerika osvobodila od temných dnů vojenské diktatury s nadějí, že demokracie přinese sociální spravedlnost. To se nestalo. Jihoamerické země byly donuceny přijmout doktrínu o volném trhu z tzv. Washingtonského konsensu. Slabé a špatně připravené vlády prodaly veřejné zdroje za minimální ceny, zejména španělskému kapitálu, a byly zataženy do globálního kapitalismu. Prospěch z toho měly elity, zatímco většina obyvatelstva nezískala nic. Počet pracovních příležitostí se skoro vůbec nezvýšil, platy ve veřejném sektoru byly sníženy a dramaticky vzrostla chudoba.

REPORTÁŽ

Politika podpory zaměstnanosti a sociální síť podle Nečase, Kalouska, Drábka, Schwarzenberga and comp.

7. 10. 2010

V pátek 1. října 2010 vysvětlil v Událostech a komentářích na ČT24 národu Ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Karlovy university a člen NERVU Michal Mejstřík, jak vláda vše co, dělá, činí jen a jen ku prospěchu nás všech. Například v zájmu naší konkurenceschonosti. Nějak opomenul uvést, jaká je výše hodinové či měsíční mzdy třeba v Thajsku, Bangladéši nebo v dalších zemích, označovaných za asijské tygry, se kterými máme v budoucnu být schopni držet krok. Ubezpečil, že pro ty, kteří po zvýšení DPH na avizovaných 17% svými příjmy nebudou schopni krýt životní náklady, máme u nás skvěle rozvinutou sociální síť.

S funkčností této propracované sítě jsem konfrontována již rok, nabízím k nahlédnutí své osobní zkušenosti.

Autorka je dlouholetá novinářka, její totožnost je redakci známa. Text byl původně byl zamýšlen jako koncept stížnosti na MPSV na nehospodárné nakládání s finančními prostředky Evropského sociálního fondu v ČR.

Pozn. red. Autorka, stejně jako kdokoliv jiný, se může se stížností obrátit přímo na Evropský sociální fond, který spadá do oblasti působnosti Evropské komise, na adrese esf@ec.europa.eu. Upozornění občanů na porušování právních předpisů EU v jejich zemi je často podnětem pro zahájení vyšetřování ze strany Komise.

Strana zelených, Evropští demokraté:

ODS využívá před volbami plochy, které však patří k prezentaci města

7. 10. 2010

tisková zpráva

(Praha -- 7. října 2010) Podle koalice Strany zelených a Evropských demokratů porušuje ODS základní pravidla předvolebního boje, když na nosičích venkovní reklamy společnosti JCDecaux umisťuje sdělení, která mají být určena k prezentaci hlavního města. Jedná se přitom až o několik set reklamních vitrín v Praze. Kandidát na primátora za Evropské demokraty proto dnes také podává podezření ze spáchání trestného činu.

BRITÁNIE:

Vzbouření konzervativců proti Cameronovi je zřejmě známkou toho, co přijde

7. 10. 2010

Pět měsíců šarmantního koaličního života britských konzervativců a liberálů už zřejmě skončilo a vlna zuřivého odporu, kterou vyvolalo rozhodnutí Cameronovy vlády zrušit přídavky na děti pro bohatší občany naznačuje, že Británie se zřejmě stane obětí obřího politického maelstromu, píše Seamus Milne v deníku Guardian.

Mezinárodní měnový fond varuje:

Británie musí přestat se škrty, pokud se zpomalí hospodářský růst

7. 10. 2010

I když nedávná zpráva Mezinárodního měnového fondu pochválila plány britské vlády na snížení státního deficitu, hlavní ekonomický poradce fondu Olivier Blanchard varoval, že provádění škrtů by se v Británii muselo zastavit, kdyby začalo poškozovat ekonomiku.

Mé výroky mají obecnou platnost, zdůraznil Blanchard a poukázal na to, že jeho varování neplatí jen pro Británii, ale pro všechny pokročilé ekonomiky. Blanchard uvedl, že plánované britské vládní škrty budou mít bezpochyby záporný dopad na růst, ale vyjádřil domněnku, že ho nezastaví úplně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Martin Luther King: Teorie a praxe občanské neposlušnosti

7. 10. 2010 / Erazim Kohák

V sedmdesátých letech minulého století ztichla na amerických univerzitách bouře protestů. Vyčerpaná Amerika jako by hledala mír a smír s předchozím desetiletím. Na prostranství před univerzitní kaplí bostonské univerzity vyrostl pomník jejímu nejslavnějšímu absolventovi, dr. Martinu Lutheru Kingovi, kterého americká FBI vedla na seznamu nebezpečných agitátorů až do jeho předčasné smrti.

Článek je zkrácenou verzí textu, který právě vychází v knize Marek Hrubec a kol., „Martin Luther King proti nespravedlnosti“. Praha, nakladatelství Filosofia, září 2010.

Evropské vývozce čekají potíže - kvůli sílícímu euru

7. 10. 2010 / Karel Dolejší

Stále nepopulárnější francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno sdělil svým spolupracovníkům, že by si přál vznik nového světového monetárního uspořádání, které by předcházelo národním politikám poškozujícím jiné státy. Není to zase tak špatně načasované, protože Francie v listopadu přebírá předsednictví skupiny G20. Sarkozyho nápad byl však hned v zárodku zardoušen náměstkem německého ministra zahraničí Wernerem Hoyerem, jenž ho odsoudil jako údajně "obzvláště vágní".

...nikoliv pomstu?

7. 10. 2010 / Karel Dolejší

Spravedlnost, nikoliv pomstu - tak zněl titul knihy někdejšího "lovce nacistů" Simona Wiesenthala. Titul se s léty samozřejmě poněkud obnosil, nicméně ani to neznamená, že by nebyl dosud plně srozumitelný: Cílem kohokoliv, kdo se zabývá vyšetřováním zločinu, by nemělo být dát průchod osobním emocem vlastním nebo cizím, ale obnovit vládu spravedlnosti, která, jak snad ještě většina lidí dosud ví, byla původně zobrazována se zavázanýma očima...

Proč se kapitalismus chová jako přemnožené kobylky?

7. 10. 2010 / František Stočes

Kam vkročí, všechno sežere (vysaje levnou pracovní sílu, daňové výhody atp.), zanechá odpad (včetně ekologicky škodlivého) a táhne dál. Jako kobylky se chovají i mnohé banky a zvláštní pozornost si zaslouží letitý i stále aktuální výrok francouzského generála Negriera (Revue des Deux Mondes 1. srpna 1910): "...finanční společnosti se domnívají, že je povinností vlád vést války, aby zajistily jejich zisky." Platí to totiž i pro ctihodné společnosti petrolejářské a další. Sadám by mohl vyprávět...

Copak kandidátům, těm je a bude hej! Jen nám bude ouvej.

7. 10. 2010 / Jiří Baťa

Do poštovní schránky se mi v poslední době, kromě otravných propagačních letáků firem, marketů, diskontů a nabídek na finanční půjčky, dostávají téměř denně ještě protivnější agitky různých kandidátů do komunálních a senátních voleb, konané příští týden. Kromě toho, že to stojí velké peníze z kapes nás, daňových poplatníků, to má ještě jeden výrazný a zajímavý aspekt.

Úsměv, prosím!

6. 10. 2010 / Monika Málová

Znáte to? Situace posledních dnů nynějšího podzimu: Od rána olovnatá obloha, teplota ovzduší maximálně na 10 stupních Celsia (a lepší už prý to nebude), z rozhlasových zpráv se linou samá negativa a hrozby - od zdražení všeho možného, propouštění zaměstnanců, snížení mateřského příspěvku, snížení příspěvku pro bezmocné a postižené (a ty škrty jsou zcela bezdůvodné, jak poukazují zahraniční ekonomové, pozn. JČ), až po hrozbu nejhorší a nejmrazivější zimy za poslední tisíciletí, která nás čeká.

Jak to všechno přežít? Neupadnout do deprese - (pokud už v ní nejsme), nevzdávat to, doufat, že bude líp, najít v sobě sílu, zmobilizovat všechny smysly a bojovat.

An English version of this article is in CLICK HERE

Prezident a jeho billboard

6. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Václav Havel se nechává titulovat po americku jako prezident. Nu což, přejme mu ten trvající pocit výjimečnosti, ale dodejme, že s titulem jsou obvykle spojeny určité povinnosti.

An English version of this article is in CLICK HERE

Co se vlastně stalo v Maďarsku - a o jak toxický odpad se zde jedná?

6. 10. 2010

Maďarsko patří k důležitým producentům hliníku - náleží k 47 zemím, kde se v současnosti těží hliníková ruda, nebo kde jsou známy její zásoby. Z rudy (bauxitu) se vyrábí oxid hlinitý, který je důležitou surovinou jednak při výrobě kovového hliníku, jednak v keramické výrobě, ale také při výrobě některých typů cementu. Bauxit obsahuje cca 45-60% oxidu hlinitého plus různé příměsi (písek, železo a další kovy). K výrobě půl kilogramu kovového hliníku je zapotřebí asi dvou kilogramů bauxitu.

K rozpouštění hlinité sloučeniny obsažené v bauxitu a jejímu oddělení od příměsí za účelem dalšího zpracování je používán především hydroxid sodný, vysvětluje podrobný informativní text na facebookové stránce Safe Planet.

Čína vydatně pomáhá v Africe

6. 10. 2010

V posledních letech se stala Čína výraznou nápomocnou silou v Africe. Investuje tam miliardy dolarů výměnou za obchod a suroviny, které Čína potřebuje pro rozvoj své kvetoucí ekonomiky, píše reportér Humphrey Hawksley na stránkách BBC. Článek je napsán podle reportáže v hlavních večerních zprávách televizní stanice BBC 1 z úterý 5.10. 2010.

V Tanzánii, kde třetina z 41 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby, stavějí Číňané silnice, železnice, továrny. Těží uhlí a nerostné zdroje. Investují tak, aby Afrika rozkvetla.

Virus slábne, ale přeskakuje

6. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Vandas, Štěpánek, Kotáb, Zbela. Netřeba představovat. Když si hoši z Dělnické strany (sociální spravedlnosti) chystali projevy na demošku loni 1. května v Brně, věděli, že ostrá slova jim zajistí pozornost soudů a následně médií. Jejich čtvrteční neúčast u soudu je pouze součást právních úskoků DS(SS). Zbytečně, mediální slávu ty tahanice DS(SS) a Národnímu odporu nevrátí.

Tokio a Peking hledají cesty k usmíření

6. 10. 2010

Premiéři Japonska Naoto Kan a ČLR Wen Ťia-pao se dohodli na zlepšení vzájemných vztahů obou zemí - a to navzdory faktu, že spor o souostroví Senkaku ve Východočínském moři zůstává nevyřešen. K setkání hlav obou států došlo na osmém summitu organizace pro asijsko-evropskou spolupráci Asia-Europe Meeting (ASEM), který proběhl v Bruselu, a premiéři se dohodli na potřebě dalších dvoustranných jednání na vysoké úrovni.

Příspěvky na péči u prvních stupňů budou opět nižší

6. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Pod záminkou nevyhnutelných škrtů jsou opět ořezáváni zdravotně postižení. Opět přišli na řadu ti méně silní, opět se vláda nestydí a obírá tu část obyvatel, u kterých bude nejmenší náznak odporu. Společnost se v současnosti ani trochu nezajímá o to, co se děje se zdravotně postiženými. Nedá se hovořit o ničem jiném, než o totálním rozkolu sociálního cítění v soukolí veřejnosti.

Soudy znovu o nájemném

5. 10. 2010 / Stanislav Křeček

Dne 13. ledna 1932, tedy v době sice kapitalistické, ale Masarykovy republiky, kdy ohled na skutečná, tehdy ještě zdaleka ne v mezinárodních dokumentech zakotvená práva, která nebyla jen prázdnými pojmy, vyslovuje Nejvyšší soud tehdejší Československé republiky, publikovaný v R I 17/32, tento právní názor: „Na straně nájemníkově musí být splněna základní podmínka, aby se neocitl výpovědí v hospodářské tísni...Ustálil se názor založený na hospodářských a statistických zkušenostech, že nájemné jest z hospodářského hlediska tísnivé, musel-li by nájemník na ně vynaložit pětinu (20%) rodinného rozpočtu, neboť tím se porušuje rovnováha v uspokojování ostatních nutných životních potřeb, a to nejen hmotných, ale i sociálních a kulturních.“

Joseph Stiglitz: Euro asi nepřežije

5. 10. 2010

Josef Stiglitz, čelný světový ekonom, varoval, že budoucnost eura je "špatná" a že slabé evropské hospodářské oživení zřejmě nenapravitelně poškodí "vlna škrtů", která probíhá po celém kontinentu.

Stiglitz, bývalý vrchní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy cenu, také předpověděl, že spekulanti zřejmě brzo začnou vyvíjet tlak na Španělsko, která má vysoký deficit a vysokou nezaměstnanost. Ratingová firma Moody minulý měsíc snížila rating Španělska z AAA na Aa1.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.