Handicapovaných se velmi dotknou plánované škrty vlády

5. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Handicapovaní občané jsou pravicovou vládou tlačeni stále více do rohu společnosti. Jako velmi slabá část obyvatelstva se totiž tato minorita neumí náležitě bránit. Mnoho handicapovaných je natolik nemocných, že se nemohou jen tak sebrat a odjet stávkovat před Úřad vlády ČR. Jejich zdraví je natolik chatrné, že každý takový výlet by byl spíše hazardem s jejich zdravím.

An English version of this article is in CLICK HERE

Joseph Stiglitz: Euro asi nepřežije

5. 10. 2010

Josef Stiglitz, čelný světový ekonom, varoval, že budoucnost eura je "špatná" a že slabé evropské hospodářské oživení zřejmě nenapravitelně poškodí "vlna škrtů", která probíhá po celém kontinentu.

Stiglitz, bývalý vrchní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy cenu, také předpověděl, že spekulanti zřejmě brzo začnou vyvíjet tlak na Španělsko, která má vysoký deficit a vysokou nezaměstnanost. Ratingová firma Moody minulý měsíc snížila rating Španělska z AAA na Aa1.

Soudy znovu o nájemném

5. 10. 2010 / Stanislav Křeček

Dne 13. ledna 1932, tedy v době sice kapitalistické, ale Masarykovy republiky, kdy ohled na skutečná, tehdy ještě zdaleka ne v mezinárodních dokumentech zakotvená práva, která nebyla jen prázdnými pojmy, vyslovuje Nejvyšší soud tehdejší Československé republiky, publikovaný v R I 17/32, tento právní názor: „Na straně nájemníkově musí být splněna základní podmínka, aby se neocitl výpovědí v hospodářské tísni...Ustálil se názor založený na hospodářských a statistických zkušenostech, že nájemné jest z hospodářského hlediska tísnivé, musel-li by nájemník na ně vynaložit pětinu (20%) rodinného rozpočtu, neboť tím se porušuje rovnováha v uspokojování ostatních nutných životních potřeb, a to nejen hmotných, ale i sociálních a kulturních.“

Bu, bu, bu... neposluchy jedny

5. 10. 2010 / Ladislav Žák

Evropané vyšli do ulic, stávkují a protestují proti absurdním politickým a ekonomickým krokům svých vlastních elit. Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Evropské politické elity přišly s osvědčeným bubákem terorismu, kterého údajně dodaly přes Velkou Louži USA. Když nezabralo prohlášení, že útoky byly tajnými službami již zmařeny, přitlačilo se na brus a teď už nebezpečí teprve hrozí a je každý den horší a horší. Jde o klasickou ukázku managementu strachu, který je klíčovým instrumentem současného vládnutí a ovládání západní společnosti. Lidé se mají bát, nemají nikam jezdit, sedět doma a dívat se na televizi, aby viděli, že se zase nic nestane a tudíž byli díky hrdinství rytířů pláště a dýky opět zachráněni. Kdo by bojoval za sociální práva, když jde o holý život...

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak se hrotí kampaň II.

5. 10. 2010 / Pavel Pečínka

V Respektu č. 39/2010 vyšly v článku Jak se hrotí kampaň dvě krátké citace vybrané z mých odpovědí na otázky Silvie Lauderové a uvedené jako odpovědi "politologa a šéfredaktora Romano hangos". Toto krácení je naprosto v pořádku a i já ho v redakční práci běžně používám. Ovšem aby nevznikl dojem, že kritizuju v "romských záležitostech" pouze či snad především ČSSD, posílám Britským listům kompletní odpovědi, jak jsem je do Respektu zasílal.

Problém s radikálně pravicovými komentátory

5. 10. 2010 / Lubomír Malý

Aby bylo možné polemizovat s názory R. Jocha (kterého jsem si zde zvolil jako -- extrémní, a právě proto vhodný a demonstrativní-- příklad) a mnoha dalších českých radikálních publicistů, je nezbytné vrátit se k samotným kořenům nikoli snad naší (do značné míry "fiktivní") řecko-římsko-hebrejské civilizace, avšak přinejmenším ke kořenům liberální demokracie, resp. liberalismu samotného. Taková snaha je ovšem zdlouhavá, únavná a nepříjemně "profesorská". Vystavuje se navíc mnohým námitkám, které mohou vycházet ze zlé vůle, z neznalosti historie a základů politické filozofie, nebo i jen z pouhé snahy diskusi rozmělnit, zpomalit a v konečném stádiu udusit pod poznámkami.

George Osborne zrušil přídavky pro děti pro "bohaté"

5. 10. 2010

Britský ministr financí George Osborne oznámil na výročním sjezdu britských konzervativců v Birminghamu, že se britská vláda rozhodla zrušit přídavky pro děti pro občany zdaňované 40 procenty, tedy ve vyšších daňových kategoriích. Rodiny, v nichž alespoň jeden člen vydělává 44 000 liber ročně (cca 110 000 Kč měsíčně) nebudou mít od r. 2003 na přídavky na děti nárok. Postihne to ale svobodné matky a matky žijící samostatně, protože manželská dvojice, jejichž individuální příjem částky 44 000 liber ročně nedosáhne (řekněme, že dohromady vydělávají 80 000 liber ročně) o přídavky na děti nepřijdou.

Výzkum a inovace. Spojenci, či rivalové?

5. 10. 2010

tisková zpráva

Zveme na středeční diskusi o směřování výzkumu a inovací

4. října 2010 -- Jsou veřejné prostředky na vědu a inovace rozdělovány účelně, nebo účelově? Proč jsou dnes věda a inovace spíše protivníky? Lze je vůbec spřátelit? "Jsme přesvědčeni o nezbytnosti nahradit stávající konfrontace věcným dialogem, který by byl východiskem koncepčních kroků. Kvalitní a efektivní systém podpory výzkumu jsou deklarovanou politickou prioritou. Je však třeba konkrétních systémových kroků, a to optimalizujících, nikoliv destruktivních," říká za organizátory Martin Krummholz z občanského sdružení Fórum Věda žije! Diskuze se uskuteční ve středu 6. října 2010 ve 14:00 v konferenčních prostorách Neptun hotelu Adria, Václavské náměstí 26, Praha 1.

Pákistánský Taliban zaútočil na konvoj NATO

5. 10. 2010

Pákistánský Taliban se včera přihlásil k ranním útokům na kamiony s palivovými cisternami NATO určenými pro vojska v Afghánistánu. Prohlásil také, že v útocích na zásobovací linie NATO v Pákistánu neustane, dokud nebudou linie definitivně přerušeny.

Příroda je jako firma

5. 10. 2010 / Michal Rubáš

Nedávno se jeden člen současného vládního týmu shodl s prezidentem republiky na tom, že životní prostředí je místem pro život. Není jistě náhodou, že tento objev přichází v situaci, kdy se ukazuje, že stávající tržní ekonomika takovým místem opravdu není. Její pozoruhodná schopnost uspokojovat stále větší potřeby stále menšího množství lidí si totiž o objevení nového kontinentu přímo říká. Statisícům občanů, které jenom u nás trh k životu vůbec nepotřebuje a činí bezprizornými, svítá tedy z intelektuální aktivity našich dvou ústavních činitelů určitá naděje.

Lepší svět je možný, aneb

Spějme všichni do Beléma

4. 10. 2010 / Josef Mikovec

Belém znamená Betlém a je to město v brazilském, ekonomicky, strategicky, geopoliticky i kulturně velmi důležitém státě Pará. Tento druhý největší stát Brazílie hraničí se státy Amapá, (který hraničí s Francouzskou Guyanou a Surinamem) , Maranhão, Tocantins, Mato Grosso, Amazonas ( největší stát Brazílie), Roraima a na severu s Guyanou a Surinamem. Pro značné přírodní, především nerostné bohatství, zlato, drahokamy a polodrahokamy byl v minulosti předmětem zájmu Francie, Velké Británie, Holandska - a protože zde ústí řeka Amazonka, byl životně důležitý pro Portugalsko, pozdější Spojené království Portugalska, Brazílie a Algavres a nezávislou Brazílii. Pro tu samozřejmě stále důležitý je.

Může Británie (či Česko) kdy být spravedlivou společností?

4. 10. 2010

Průběh většiny životů je určován tím, zda má člověk štěstí, nikoliv jeho schopnostmi.

Will Hutton, Them and Us: Politics, Greed and Inequality -- Why We Need a Fair Society (Oni a my: Politika, chtivost po penězích a nerovnost: Proč potřebujeme spravedlivou společnost. Little, Brown, cena £20

Představte si, že by se k vládě koncem devadesátých let v Británii po pádu vyčerpaných konzervativců dostala nová, středolevicová vláda, plná energie a nových nápadů. Během dalších deseti let by tato vláda zkrotila kapitalismus a zároveň by i omezila moc státu. Aktivně by se angažovala v Evropské unii. Vytvořila by nové instituce, rozbila by mocenská centra, podporovala by průmysl a využívala daní a regulace k financování produktivní ekonomiky. Množství příležitostí pro občany by se rozšířilo, třídní rozdíly by se zmenšily. Chudým by vláda vysvětlovala, že sociální podpora je jen dočasnou nutností na cestě k získání zaměstnání. Bohatí by nebyli uctíváni. Znakem této společnosti by byla umírněnost.

V Rusku klesá produktivita práce

4. 10. 2010

Výzkum Rosstatu ukazuje, že v Rusku poprvé za sedm let poklesla produktivita práce - a to o 4,2%. Mezi lety 2003 - 2007 tento ukazatel rostl v průměru o 6,8% za rok, v roce 2008 však již poklesl z 7,5% (2007) na 4,8%.

Čína nabízí spolupráci při reformě finančnictví v EU

4. 10. 2010

Čínský premiér Wen Jiabao strávil na začátku své týdenní cesty po Evropě víkend v Athénách a konstatoval, že Čína bude kupovat řecké obligace a vidí velké možnosti rozsáhlého posílení bilaterálního obchodu a investicí. Wen přislíbil, že se bilaterální obchod Číny s Řeckem v nadcházejících pěti letech zdvojnásobí. Čína podle Wena podporuje stabilní euro.

Wen také přislíbil, že Čína nebude prodávat své obligace, vydané evropskými vládami, ale naléhal, aby EU uznala Čínu jako tržní ekonomiku, což by ji osvobodilo od protidumpingových cel podle předpisů Světové obchodní organizace.

Wen se bude účastnit summitu EU v Bruselu a pak navštíví Německo, Itálii a Turecko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč nosí lidé značkové oblečení? Protože jsou to blbci.

4. 10. 2010

Proč nosí tolik lidí dnes oblečení, které - absurdně - dělá reklamu obchodu, kde ho koupili?

Odpověď je jednoduchá: Protože to jsou idioti, píše Hadley Freemanová v deníku Guardian. Superidioti. Zaprvé proto, že si myslí, že když budou všude ukazovat jméno obchodu, kde si oblečení koupili, znamená to, že jsou něco extra. Jsou to značkoví snobové, ale nejhorší je, že ty značky, které na sobě inzerují, jsou obchody, s nimiž by se normální člověk styděl mít cokoliv společného, jako například ten pornograficky všudypřítomný obchod Emporio Armani. Takže i když tento sloupek se chce vyhýbat jakýmkoliv předsudkům, je naprosto přijatelné bojkotovat lidi, kteří svým oblečením inzerují značkové obchody, nejen proto, že jsou to idioti, ale i proto, že si myslí, že i vy jste idioti, protože si myslí, že na vás dělá dojem, že vám ukazují značky obchodů. To je prostě nezdvořilé. Bojkotujte je tvrdě. Musí se jim dostat poučení, že jsou to blbci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Má sociální demokracie budoucnost?

4. 10. 2010 / Immanuel Wallerstein

V uplynulém měsíci poznamenaly svět sociálnědemokratických stran dvě významné události. Ve Švédsku prohrála strana 19. září těžce volby. Dostala 30,9% hlasů, což je nejhorší výsledek od roku 1914. Počínaje rokem 1932 vládla v zemi po 80% celkové doby; tentokrát se ale stalo poprvé, že ve volbách dokázala opakovaně zvítězit středopravicová strana. Tento špatný výsledek dokresluje fakt, že se do švédského parlamentu poprvé dostala krajně pravicová protiimigrantská strana.

Jestliže chcete zabít prezidenta, jsem zde, prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa

4. 10. 2010 / Daniel Veselý

Minulý týden zažila Latinská Amerika ošklivé déjà vu. Jako by se opakoval rok 2002 a bleskový vojenský puč proti demokraticky zvolenému prezidentovi Venezuely, který byl posléze svými stoupenci dosazen zpět do úřadu. Ve čtvrtek vzbouřenci z policejních a vojenských sil vtrhli do ekvádorského Kongresu, v hlavním městě Quitu zablokovali ulice, zapalovali ohně u kasáren, stavěli barikády a převzali kontrolu nad mezinárodním letištěm. Zatkli prezidenta Rafaela Correu a dvanáct hodin ho drželi v policejní nemocnici, dokud nebyl osvobozen loajálními jednotkami.

Monitor Jana Paula:

Skrytá agresivita volební kampaně, aneb o kultuře trochu jinak

4. 10. 2010 / Jan Paul

Tak si říkám, co asi provedli všichni ti politici z různých straniček svým voličům, že musí svorně jeden vedle druhého s nacvičenými úsměvy defilovat na propagandistických stránkách svých užvaněných a uslibovaných plátků? Uvědomují si vůbec svoji směšnost, a nebo už jsou čeští voliči tak naivní, že věří stále dokola průhledné předvolební taktice, slovnímu voyerismu a nudnému obrázkovému exhibicionismu? Cožpak nechápou, že způsob, jakým to letos činí, je snad nejagresivnější, nejméně vybíravý, a veskrze nekulturní?

Čína skupuje globální energetické zdroje

2. 10. 2010

Čína se rozhodla investovat dalších 7 miliard dolarů do brazilského ropného průmyslu. Obnovuje tím obavy, že se snaží globálně ovládnout přírodní zdroje.

Státní čínská firma Sinopec v pátek uzavřela dohodu se španělským podnikem Repsol, v jejímž rámci odkoupila 40 procent jejích investicí v ropném průmyslu v Brazílii. Tak získala největší čínská ropná společnost přístup k zásobám ropy a plynu společnosti Repsol v Brazílii, které se odhadují na 1,2 miliard barelů. Čína za podíl zaplatila téměř dvojnásobek jeho dosavadní ceny. To signalizuje, že jsou Číňané zřejmě odhodláni získat globální energetické zdroje stůj co stůj.

Ztracená vláda jedné strany zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí

2. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Podtitulek by mohl být "S komunisty se nemluví - tak se jim neděkuje". Jejich přístup k vládnutí se totiž velmi pěkně vrací v podobě (ne)způsobů používaných pravicí. Tu sice zatím tvoří tři strany, ale až přijde den a najde se nový vůdce s gulema, zase se spojí v jednu.

Komunisté po roce 1948 zavedli systém, kdy řešení vznikala ve veřejnosti nepřístupných částech mocenského aparátu. Upevněni vírou, že představují předvoj dělnické třídy, nepřipouštěli, že by mohla existovat jiná řešení než jaká v rámci svého vědeckého světonázoru navrhovali. To, že uvnitř strany existovaly mocenské boje, se tušilo, i když vedení navenek vystupovalo pevně a jednotně.

Svatý Václav a Roman Joch?

1. 10. 2010 / Tomáš Koloc

Vážený pane Koenigsmarku,

chci Vám moc poděkovat za Váš článek "Pohádka o svrhování kapitalismu", a zároveň se chci vyjádřit k Vaší otázce (dojmu), kterou jste nastínil v článku "Svatý Václave"... Budu možná mluvit v termínech, které se neztotožňují s Vaším světovým názorem, ale budu mluvit upřímně -- z hlediska člověka, jemuž je vlastní disciplina, která má dnes zprofanované pojmenování esoterika, i z hlediska člověka, který o Svatém Václavovi četl leccos, co vyšlo z per historiků.

BRITÁNIE:

Kocourkovské hospodářství

1. 10. 2010 / Jan Čulík

Britský konzervativní deník Daily Telegraph v pátek informuje, že britské banky a stavební společnosti očekávají výrazný vzrůst nezaměstnanosti, a proto podstatnou měrou ztížily podmínky pro získávání hypoték. Obávají se totiž, že lidé vyhození ze zaměstnání ztratí schopnost svou hypotéku platit. Paradoxně tak právě těmto sociálně slabým lidem plánují zvýšit úrokové míry a splátky, poukazuje list.

Měli bychom se učit soucítit

1. 10. 2010 / Boris Cvek

Děkuji za podle mne správně uchopený výklad podobenství o milosrdném Samaritánovi. Ježíš reaguje na to, že kdosi se chtěl zabydlet v omezeném pojmu "bližní" a ukazuje, že milosrdenství nesmí znát hranic. Zároveň ale je v tom podobenství, jak je dobře ukázáno, vyvýšen heretik nad pravověrného, zavržený nad vyvoleného. A není to v evangeliu jedinkrát.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.