14. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ministr vnitra Stanislav Gross
14. 3. 2002
Velkého úspěchu dosáhl ve středu večer v Ústavně právním výboru PSP ministr vnitra, když dokázal zvrátit hlasování Sněmovny a zamítnutý návrh správního řádu vrátit, jako pozměňovací návrh k jiné předloze, k opakovanému hlasování do pléna. Poslanci ODS a KSČM tento postup odmítli jako porušení jednacím řádem předpokládaného legislativního procesu a - jak se vyjádřil v emotivním projevu poslanec Milan Zuna (ODS) - jako pohrdání celou Poslaneckou sněmovnou; před závěrečným hlasováním pak tito poslanci demonstrativně opustili jednací sál.
14. 3. 2002
Pokud se nesetká nadcházející mírová mise amerického vyjednavače Anthonyho Zinniho na Blízkém východě s úspěchem, arabská podpora pro Bushovu invazi do Iráku vůbec není jistá, argumentoval Julian Borger v deníku Guardian. Jeho argumentaci shrnujeme.
14. 3. 2002
Je podivné, že se někdo vůbec diví, že Spojené státy zahájily minulý týden obchodní válku kvůli oceli, napsal George Monbiot v deníku Guardian (anglicky viz zde). Hovoří se totiž sice pořád o liberalizaci mezinárodního obchodu, avšak jediným jasným a systematickým trendem za posledních deset let v globálních předpisech pro obchodování byl trend směrem k ochranářství.
14. 3. 2002
Jedna firma, kterou ovládá mediální impérium Ruperta Murdocha News Corporation, byla obviněna, že se snažila zlikvidovat své podnikatelské soupeře, jako je například britský podnik ITV Digital, tím, že pomohla hackerům rozšifrovat tajné kódy pro přístup diváků k programům, které používají televizní operátoři, soutěžící s Murdochem, a tyto kódy pak rozšiřovala mezi výrobci falešných karet po celém světě. Proti Murdochovi zahájila v pondělí soudní proces o odškodné ve výši 1 miliardy dolarů firma Canal Plus, která dodává britskému podniku ITV Digital technologii pro uživatelské karty. ITV Digital tvrdí, že na základě těchto podvodů přišla až o 100 milionů liber. (Podrobnosti v angličtině např. viz zde.)
14. 3. 2002
Deník Times otiskl kritický článek vůči společnosti BBC poté, co se Gavin Davies, předseda Rady guvernérů BBC, ostře ohradil proti údajnému nátlaku "bělošských intelektuálních elit" na BBC, který prý vyžadují jen pořady pro sebe. Článek shrnujeme, avšak při jeho četbě je nutno si uvědomit, že list Times je součástí mediálního impéria Ruperta Murdocha, vlastníka konkurenční televize British Sky Broadcasting, které systematicky útočí na BBC, jejíž satelitní a digitální okruhy jsou přímou konkurencí Murdochových okruhů BSkyB.
14. 3. 2002
O expertizu procedury a obsahu Kodexu České televize požádal dnes experta Rady Evropy a experty Mezinárodní a Evropské federace novinářů Spolek pro Media Observatory Česká republika.

Podle zákona o České televizi je to totiž Parlament, kdo schvaluje Kodex České televize. Tím získává kontrolu nad obsahem média a jeho zaměstnanci. Česká televize se tak stává další v řadě institucí státu, byť není přímo řízena mocí výkonnou, nýbrž Parlamentem. Jde o pozici srovnatelnou s Nejvyšším kontrolním úřadem, orgánem státní kontroly. S touto pozicí ostatně Kodex počítá: "Česká televize přispívá k volné soutěži politických uskupení... a současně působí jako jeden z nástrojů veřejné kontroly nad dodržováním demokratických pravidel," píše se v Kodexu, který tím neuznává svobodnou soutěž politických stran a hnutí, jak je uvedeno v Ústavě.

14. 3. 2002
Jiří Payne
Interpelace poslance Jiřího Payna, jíž se dotazuje ministra vnitra Stanislava Grosse, proč vyslal do parlamentu dne 13. 3. ozbrojené policisty.
13. 3. 2002
Tabákový průmysl "úmyslně podváděl veřejnost" "lehkými" cigaretami s malým množstvím dehtu, přestože jsou tyto cigarety stejně nezdravé jako ostatní značky, konstatovala v úterý nová analýza (podrobnosti v angličtině viz zde). Časopis The Tobacco Control tvrdí, že získal interní dokumenty tabákového průmyslu, které dokazovaly, že tabákové firmy dobře vědí, že cigarety s nízkým obsahem dehtu jsou stejně tak nebezpečné jako obyčejné cigarety, přesto je však nabízely veřejnosti jako zdravější alternativu.
Mladí socialisté projevují nadšení nad vstupem České republiky do NATO
13. 3. 2002

Mítink jako vystřižený z doby před dvaceti lety připravila v úterý večer Pražanům radnice městské části Praha 13. Na shromáždění zazněly povinné projevy vděčnosti Severoatlantické alianci, řečníci vyjádřili dojetí nad tím, že se dožili takového štěstí, nechyběla sovětská (opravuji: americká) vojenská technika, hudba Hradní stráže a válečné písně v podání skupiny Taxmeni.

Odpůrci členství České republiky v NATO ze Socialistické organizace pracujících zvolili neobvyklou taktiku a na shromáždění přišli s transparenty jako "Za George Bushe a jeho rodinu", "Do každé vesnice jaderná hlavice" a "Chci sloužit NATO do roztrhání těla". Policisté pak stanuli před problémem, jak jim zabránit v demonstraci, když na otázku "Kdo ohlásil vaše shromáždění?" odpovídali mladí socialisté suverénně "No přece ODS, ne?". Některé dialogy s policií a úředníky byly téměř doslovnou citací Švejka, o to pikantnější, že policisté, kteří dílo neznali, se chytali do pasti a reagovali - s noblesou rakousko-uherského četnictva - naprosto autenticky podle Haškova vzoru.

Hůře dopadli anarchisté z Československé anarchistické federace, kteří se úředníkům městské části a policii pokoušeli vyvrátit názor, že na shromáždění jsou povolena pouze hesla vyjadřující podporu vstupu, zatímco provolávání hesel jiných je přestupkem proti právu shromažďovacímu. Křehké příměří padlo, když anarchista Ondřej Slačálek vzal megafon a za odcházející policií zakřičel: "NATO je válka!"; taková hesla na oslavu vstupu nepatří, uznali policisté a oddělili anarchisty od zbytku shromáždění kordonem.

O pěkný závěr večera se kromě ohňostroje postaral alkoholem posilněný občan, který napadl jednoho ze socialistů se slovy: "Nedívej se, když jsi proti NATO!"

tisková mluvčí MDS
14. 3. 2002
K převzetí politické zodpovědnosti za pochybení při přípravě staveb vodních děl na Labi vyzvali členové sdružení ARNIKA ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga. Zároveň tiskové mluvčí ministra předali téměř 3 000 českých podpisů pod petici ARNIKY a bezmála 1 700 dopisů německých občanů protestujících proti záměru vystavět vodní díla v lokalitách Prostřední Žleb a Malé Březno.
Tisková mluvčí MDS
14. 3. 2002

Jedenáct aktivistů ze Sdružení ARNIKA demonstrovalo před Ministerstvem dopravy a spojů v souvislosti s předáním petičních archů s téměř 3 000 podpisy českých občanů pod petici ARNIKY a bezmála 1 700 dopisy německých občanů protestujících proti záměru vystavět vodní díla v lokalitách Prostřední Žleb a Malé Březno.

Sdružení Arnika inzerovalo tuto akci podbízivě médiím jako "tematicky velmi aktuální a fotograficky výraznou"... Na místě byl Štěpán Kotrba.

Publikujeme jeho fotogalerii z demonstrace před MDS.

Zvukový záznam diskuse mezi redaktorkou ČT, tiskovou mluvčí MDS, tiskovou mluvčí Arniky a ing. Vlastimilem Karlíkem (MP3   09:56   1,17 MB).

ilustrační foto
14. 3. 2002

Selhání uspěchaně deregulované energetiky v kolébce svobody podnikání

Není tomu tak dávno co energetická krize v Kalifornii přitahovala pozornost veřejnosti a to nejen odborné. Skutečně, události které vedly k řadě neočekávaných jevů mohou sloužit jako téměř laboratorní příklad, jak se dobře míněné záměry mohou vymknout z rukou a skončit přesně opačně než bylo očekávání. Je to lahůdka pro systémové analytiky, kteří vidí své hlavní poslání v odhalování situace, kdy dobrými úmysly dlážděná cesta vede do pekla.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2002 BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"   
14. 3. 2002 O posilování patentových zákonů usilují korporace, které vznikly bez nich   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Zamítnutý zákon? Žádný problém! Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity Jan  Čulík
13. 3. 2002 Děti Země si stěžují na Ericsson řediteli Dow Jonesu   
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"   
12. 3. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů neni odpovědný za digitalizaci veřejné správy Pavel  Vondruška
12. 3. 2002 Cizojazyčné texty pro přijímací zkoušky na FHS UK jsou zcela v pořádku Jan  Sokol
12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka