13. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2002
Prezident Bush se pokusil v úterý zpevnit mezinárodní koalici proti terorismu uprostřed rostoucího znepokojení ohledně navrhované války roti Iráku. Většina evropských a arabských členských zemí protiteroristické koalice vyjádřila znepokojení nad rychlostí, s jakou se Bush přeorientoval od Osamy bin Ladena a od Afghánistánu k iráckému prezidentu Saddámu Husajnovi. (Informace v angličtině jsou např. zde.)
Sloupek

Ve své obhajobě nesrozumitelných cizojazyčných textů, jejichž účelem je při přijímacích zkouškách odfiltrovat nevhodné uchazeče o studium, píše děkan Jan Sokol mimo o jiné toto:

"Za dlouhé řeči nejlépe mluví zkušenost: ze zhruba 1500 uchazečů vybíráme na podobných textech ročně asi 500 studentů, kteří si tedy např. se zmíněným textem více méně uspokojivě poradili. Přesto se pro zhruba 30% takto vybraných uchazečů ukáže být studium příliš náročné, což prostě patří k nárokům Karlovy univerzity, ne nutně jiných vysokých škol v ČR."

Tato informace mě zaujala. Takže škola přijme ze žadatelů o studium jen třetinu, což by mělo znamenat opravdu vysokou kvalitu. Navzdory tomu však z dalšího studia pak vypadne dalších třicet procent studentů - přestože jsou to ti, kteří si mimo jiné poradili s nesrozumitelným přijímacím textem a přeobtížnou přijímací zkouškou.

Co to znamená? Že by přijímací zkoušky svou strukturou přece jen nebyly tak efektivní při vybírání skutečně talentovaných a vhodných studentů pro studium na Sokolově škole, jak se panu děkanovi zdá?

Že přijímací zkoušky vybírají ke studiu osoby skutečně vynikajících kvalit (nemáme podceňovat české maturanty, mnoho z nich si podle slov pana Sokola umí s přijímacími texty dobře poradit), avšak výuka na Sokolově fakultě je tak náročné úrovně, že si ani tito skvělí studenti s tamějším intelektuálním jiskřením neporadí a třicet procent osob, sežehnutých úpalem myšlenkové intenzity školu opouští...

Nechci ani nemohu samozřejmě dělat soudy o tom, zda jde skutečně o vysokou intelektuální úroveň na Sokolově fakultě, anebo zda jde prostě o to, že je snad studium nepřístupné v důsledku nezvládnutých pedagogických metod. Jistě, univerzity na Západě bývají pod politickým tlakem, aby své kursy studentům zpřístupňovaly, a pod tímto tlakem může docházet k zprimitivňování výuky. Oba extrémy však škodí: přílišné ulehčování studia i jeho přílišná nepřístupnost. Sleduji zpovzdálí, jaké všechny nepříliš smysluplné obory musejí studenti absolvovat například na pražské Vysoké škole ekonomické, kolik nesmyslných zkoušek a zápočtů dělají během roku a s jak obrovským vypětím a v podstatě bez pomoci se toto studium během let snaží zvládat například studenti, kteří tam studují distančně. Mimochodem, VŠICHNI tito distanční studenti jsou v obrovském stresu. Skládat bakalářské zkoušky je na VŠE tak obtížné, že dokonce vznikla přidružená výroba a podnikavci nabízejí za 2500 Kč zděšeným studentům doučování ke zkouškám. Jak, to, proboha, že studenty není schopna ke zkouškám připravit sama škola?

Třicetiprocentní "odpad" studentů na FHS UK během univerzitního studia se mi zdá důvodem pro dosti podstatné znepokojení. Kolik vyplýtvaného marného úsilí to je? Těžko se to dá bagatelizovat tím, že "Karlova univerzita je prostě příliš dobrá škola a mnozí studenti na její úroveň nestačí." Je to, že student tři nebo čtyři roky studuje, a pak je neslavně vyhozen (a je to, opakuji, šokujících třicet procent studentů) skutečně jen vinou toho studenta?

Jsem ze staré školy a jsem přesvědčen, že učitelé jsou tady od toho, aby lidem, kteří mají zájem, studium na školách zpřístupňovali. Možná nemám při svých pochybnostech pravdu - ale třicet procent propadlíků i z těch lidí, kteří prošli nemožně obtížnými přijímacími zkouškami, je moc.

Opravdu studentům studium na FHS UK nezávidím.

13. 3. 2002
Přehled, jaké postoje zaujímají vůči plánovanému vojenskému útoku na Irák hlavní političtí činitelé v Evropě. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
12. 3. 2002

Izraelská vojska vyslala tisíce vojáků, které podporují tanky a vrtulníky, do palestinských oblastí Západního břehu Jordánu a pásma Gazy ve snaze neutralizovat tamější palestinské bojovníky. Třicet Palestinců bylo přitom usmrceno a stovky lidí byly zatčeny. BBC charakterizovala tuto akci jako největší pozemní ofenzívu Izraele za posledních dvacet let. Izraelská armáda konstatovala, že je jejím cílem zatknout extremisty a zlikvidovat to, co charakterizovala jako "infrastrukturu terorismu". Palestinští činitelé obvinili Izrael, že začíná znovu okupovat Západní břeh Jordánu a pásmo Gaza proto, aby nemohli dojít k pokroku, až ve čtvrtek přicestuje do oblasti znovu americký velvyslanec Anthony Zinni. V úterý bylo také usmrceno šest Izraelců a sedm jich bylo zraněno při silničním útoku nedaleko izraelsko-libanonské hranice.

13. 3. 2002
Tabákový průmysl "úmyslně podváděl veřejnost" "lehkými" cigaretami s malým množstvím dehtu, přestože jsou tyto cigarety stejně nezdravé jako ostatní značky, konstatovala v úterý nová analýza (podrobnosti v angličtině viz zde). Časopis The Tobacco Control tvrdí, že získal interní dokumenty tabákového průmyslu, které dokazovaly, že tabákové firmy dobře vědí, že cigarety s nízkým obsahem dehtu jsou stejně tak nebezpečné jako obyčejné cigarety, přesto je však nabízely veřejnosti jako zdravější alternativu.
Ministr vnitra Stanislav Gross
13. 3. 2002

Před dvěma týdny jsme informovali o záměru ministra vnitra Stanislava Grosse předložit Sněmovnou zamítnutý návrh správního řádu ještě jednou, tentokrát jako pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s příjetím (nepřijatého) správního řádu. O revoluční myšlence, která by, dovedena do důsledků, umožňovala předkládat Parlamentu stejné zákony znovu a znovu, a to bez obtěžující nutnosti nechat je řádně projednávat ve výborech, bude jednat dnes od 19.15 Ústavně právní výbor PSP. Vysvětlit, z jakého důvodu obchází standardní legislativní mechanismus, by měl přijít sám ministr Gross.

Máme za to, že nehledě na kvalitu předlohy (jež by podstatnou měrou ovlivnila poměry ve veřejné správě a dala úředníkům do rukou nástroj, jak omezovat práva "nepohodlných" účastníků správních řízení), schválení jednou odmítnuté předlohy mimo mechanismus předpokládaný jednacím řádem představuje vážný precedens a zásah do principů parlamentní demokracie. Věříme, že přes značný nátlak ze strany ministerstva vnitra poslanci k takovému kroku nepřivolí.

13. 3. 2002

Tisková zpráva Klubu Dětí Země Bohumilice

Klub Dětí Země Bohumilice se obrátil na předsedu správní rady společnosti Dow Jones (USA) Peter R. Kanna se stížností na českou pobočku firmy Ericsson, s.r.o. Společnost Dow Jones totiž minulý rok jmenovala firmu Ericsson vůdčí společností v oblasti setrvalého rozvoje komunikační technologie, a to na základě ekonomických a společenských kritérií a kritérií životního prostředí. Děti Země vyjádřily ve svém dopise překvapení nad udělením zmíněného ocenění firmě, jejíž chování je na území České republiky často v rozporu s platným právem a poškozuje nepřijatelným způsobem životní prostředí. Při výstavbě základnových stanic sloužících firmě Český mobil, a.s., se právě firma Ericsson v předcházejících letech často neobtěžovala opatřit si potřebná povolení a svoje vysílače umisťovala i v chráněných územích bez nich. Například na Šumavě a v Pošumaví takto postupovala nejméně v osmi případech. Další dva podobné případy byly dokumentovány na Jindřichohradecku. Česká inspekce životního prostředí společnosti Ericsson vyměřila za tyto nezákonné aktivity pokuty v celkové výši jednoho miliónu korun, ovšem škody vzniklé narušením krajinného rázu jsou v penězích nevyčíslitelné.
12. 3. 2002
V českém veřejném prostředí se zabydluje nová forma jakéhosi měkkého sofistifikovaného rasismu, který, na rozdíl od tvrdého, není agresivně surový, ani přímočarý. Tento neo-rasismus je navíc "reflektovaný" a svým způsobem je, jak napsal Slavoj Žižek, "rasismem na druhou", protože dokáže přijmout i formu svého protikladu - boj proti rasismu. Neo-rasisté totiž netvrdí, že "přítomnost jiných" je hrozbou pro národní identitu, nebo že "oni" (Romové, atd.) jsou líní, násilničtí a že podrývají naši národní podstatu, pouze tvrdí, že "oni nejsou schopni s námi sdílet prostor", dále "oni svou emigrací do Anglie zavinili to, že já jsem diskriminován britskými úředníky na letišti" či "oni nemají parametry, aby mohli být zastoupeni v kulturních institucích" atd...
Mladí socialisté projevují nadšení nad vstupem České republiky do NATO
13. 3. 2002

Mítink jako vystřižený z doby před dvaceti lety připravila v úterý večer Pražanům radnice městské části Praha 13. Na shromáždění zazněly povinné projevy vděčnosti Severoatlantické alianci, řečníci vyjádřili dojetí nad tím, že se dožili takového štěstí, nechyběla sovětská (opravuji: americká) vojenská technika, hudba Hradní stráže a válečné písně v podání skupiny Taxmeni.

Odpůrci členství České republiky v NATO ze Socialistické organizace pracujících zvolili neobvyklou taktiku a na shromáždění přišli s transparenty jako "Za George Bushe a jeho rodinu", "Do každé vesnice jaderná hlavice" a "Chci sloužit NATO do roztrhání těla". Policisté pak stanuli před problémem, jak jim zabránit v demonstraci, když na otázku "Kdo ohlásil vaše shromáždění?" odpovídali mladí socialisté suverénně "No přece ODS, ne?". Některé dialogy s policií a úředníky byly téměř doslovnou citací Švejka, o to pikantnější, že policisté, kteří dílo neznali, se chytali do pasti a reagovali - s noblesou rakousko-uherského četnictva - naprosto autenticky podle Haškova vzoru.

Hůře dopadli anarchisté z Československé anarchistické federace, kteří se úředníkům městské části a policii pokoušeli vyvrátit názor, že na shromáždění jsou povolena pouze hesla vyjadřující podporu vstupu, zatímco provolávání hesel jiných je přestupkem proti právu shromažďovacímu. Křehké příměří padlo, když anarchista Ondřej Slačálek vzal megafon a za odcházející policií zakřičel: "NATO je válka!"; taková hesla na oslavu vstupu nepatří, uznali policisté a oddělili anarchisty od zbytku shromáždění kordonem.

O pěkný závěr večera se kromě ohňostroje postaral alkoholem posilněný občan, který napadl jednoho ze socialistů se slovy: "Nedívej se, když jsi proti NATO!"

12. 3. 2002
ÚOOÚ se brání vzdělávací iniciativou: nabízí autorovi sžíravé kritiky návštěvu pracoviště odboru elektronického podpisu a "vysvětlení vzájemných stanovisek".
Skončí elektronický podpis v koši?
13. 3. 2002

Polemika o elektronickém podpisu, která měla zůstat redakční a nezůstala

Čtu si - pozoruhodně hlubokou a fundovanou úvahu Tomáše Peciny na téma "Co by bylo, kdyby ryby byly v rybníce a ne v pr.......i" . Tomáš Pecina se "neudržel" a musel se emocionálně "vymezit" proti mému hodnocení práce poslanců ústavně právního výboru při projednávání "digitálních" pozměňovacích návrhů některých zákonů. Argumentace nálepkami ("pozoruhodně povrchní", "nefundovaný", "horlivý amatér") používají povětšinou výtvarní, literární či hudební teoretici z nedostatku jiných argumentů či hodnotících kritérií v rozbředlosti dnešní postmoderní kultury či ti, kteří potřebují prokázat někomu financovanou loajalitu či jen zaútočit "vahou své autority" v jinak prohrané bitvě. U kohokoliv jiného bych to vnímal jako PR techniku. U Tomáše Peciny prozatím váhám a hledám jiné vysvětlení. Pokud se jakýkoliv názorový střet (a to i uvnitř jedné redakce) dostane do podoby osobních výpadů, shazuje to totiž jakékoliv odborné argumenty - i u útočníka. To bych ale já osobně nerad, protože se domnívám (až na ta slova o mé odbornosti - samozřejmě :)) ), že má Tomáš Pecina v mnohém ostatním pravdu. Kdyby...
9. 3. 2002

Polemika

Čtu si - pozoruhodně povrchní a nefundovanou - úvahu Štěpána Kotrby věnovanou debatě Ústavně právního výboru PSP nad elektronickým podpisem, poslouchám zvukový záznam rozpravy a říkám si: Není pochyb, v českém Parlamentu bude zanedlouho, v několika krocích a patrně bolestně, vynalezeno kolo. Kéž by nebylo příliš hranaté...
13. 3. 2002

Tisková zpráva hnutí Arnika

LYSÁ NAD LABEM - Spalovna nebezpečných odpadů, která je v Lysé nad Labem již třetím rokem ve zkušebním provozu, není schopna splnit limity požadované evropskou legislativou. Z komína spalovny tak vycházejí emise překračující hodnoty, jež se provozující firma Rean zavázala dodržet. Kontrolní měření prokázala u řady škodlivin překročení německých limitů, které obsahuje i rozhodnutí hygienika(1). Podle sdružení ARNIKA je to dostatečný důvod k ukončení provozu spalovny, která navíc nemá v Lysé opodstatnění. Většina odpadů se totiž dováží odjinud.
13. 3. 2002

Reflexe Janova ve světle nového roku

Jaromír Sedlák
V červenci 2001 došlo v Janově v souvislosti s vrcholovým setkáním představitelů G-7 a Ruska zatím k největší akci demonstrantů, které české sdělovací prostředky nazývají "antiglobalisty", což je minimálně nepřesné. Hlavní proud protestujících totiž zdůrazňuje, že je proti "corporate globalization" a nejen na soše svatého Pavla v tomto velkoměstě je heslo " Jiný svět je možný, pryč s hegemonií velkých korporací!". Pouze okrajové skupiny volaly po odstranění kapitalismu jako takového, aniž by zřejmě braly v úvahu, že na naší planetě je několik set milionů podnikatelů, kteří zaměstnávají námezdní pracovní síly.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Zamítnutý zákon? Žádný problém! Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity Jan  Čulík
13. 3. 2002 Děti Země si stěžují na Ericsson řediteli Dow Jonesu   
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"   
12. 3. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů neni odpovědný za digitalizaci veřejné správy Pavel  Vondruška
12. 3. 2002 Cizojazyčné texty pro přijímací zkoušky na FHS UK jsou zcela v pořádku Jan  Sokol
12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka
12. 3. 2002 Ještě jednou o heslu "Náš zákazník, náš pán" Jan  Čulík
11. 3. 2002 Zpřístupněním svazků Stb bude stát beztrestně šířit pomluvy o občanech Petr  Bradáč