13. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2002

Irák: Jestřábi a holubice v Evropě

Přehled, jaké postoje zaujímají vůči plánovanému vojenskému útoku na Irák hlavní političtí činitelé v Evropě. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

Německý kancléř Gergard Schröder byl prvním světovým vedoucím představitelem, který se setkal s prezidentem Bushem po jeho projevu o "ose zla". Schröder údajně při "velmi upřímném" setkání předložil Bushovi německé námitky proti unilaterálnímu zásahu vůči Iráku. Schröderův ministr zahraničních věcí Joschka Fischer řekl listu Der Spiegel, že není přípustné, aby s partnery z aliance bylo zacházeno jako se satelity a že mezinárodní koalice proti terorismu není základnou, na níž je možno útočit na další zemi, "a už vůbec ne unilaterálně".

Francie patří mezi nejotevřenější kritiky "zjednodušené, unilateralistické" americké zahraniční politiky po 11. září a Paříž by see silně postavil proti veškerým plánům zaútočit na Irák bez přesvědčivých důkazů, že Bagdád skutečně vyváží terorismus. Francie byla součástí koalice při válce v Perském zálivu v roce 1991, ale od té doby se stále více distancuje od americko-britské linie vůči Bagdádu (částečně z komerčních důvodů, hlavně kvůli ropě). Francouzský ministr zahraničních věcí Hubert Védrine požadoval, aby byly všechny těžké sankce proti Iráku zrušeny, protože "činí z trpícího iráckého lidu rukojmí" a "nedosahují ničeho". Paříž charakterizoval loňské letecké údery proti Bagdádu jako "nesmyslné" a "bez právního zdůvodnění".

Itálie požaduje, stejně jako jiné členské země EU, aby se Spojené státy držely zpátky, avšak za scénou zaujímá ostřejší postoj a potvrdila Washingtonu, že Ameriku v případě útoku proti Bagdádu podpoří. Silvio Berlusconi, premiér pravého středu, který je i italským ministrem zahraničních věcí, považuje prezidenta Bushe za svého politického spřízněnce a chce být nejlepším přítelem Washingtonu v Evropě. Avšak italská vláda se obává, že by americké vojenské akce proti Iráku mohly odcizit některé voliče, a tak požaduje důkazy iráckého terorismu a výroby zbraní hromadného ničení.

Španělská vláda pravého středu premiéra José Maria Aznara zdůrazňuje, že Španělsko plně podporuje Spojené státy. Aznar nedávno sdělil zahraničním novinářům, že Bushův projev o "ose zla" je srovnatelný s Reaganovým projevem o "říši zla", který podle Aznara zlikvidoval komunismus. Loni v červnu přislíbil prezident Bush Španělsku technologickou pomoc pro boj proti baskické separatistické organizaci Eta. Očekává se, že Aznar tuto pomoc Americe oplatí s úroky.

Rusko je tradičním spojencem Bagdádu a ostře se staví proti válce s Irákem. Rusko se obává, že by mohli rebelovat muslimové na jeho území, pokud bude Washington vést další války v arabském světě. Avšak není jasné, jak bude prezident Vladimír Putin reagovat, jestliže budou Spojené státy jeho názory ignorovat, poté, co Putin Americe ustoupil v případě Afghánistánu a kontroly zbrojení.

Irák dluží Rusku 8 miliard dolarů a Rusko chce profitovat z kontraktů na rekonstrukci Iráku. Putinův ministr zahraničních věcí Sergej Ivanov jedná tento týden v Pentagonu především o Iráku.

Evropská unie nezastává vůči Iráku jednotný postoj v důsledku rozporů mezi Francii a Británií v této věci. Většina členských zemí EU zastává názor, že Saddám sice musí splnit rezoluce OSN, ale že se Spojené státy mýlí, jestliže si myslí, že lze opakovat vojenský úspěch z Afghánistánu v jiných podmínkách v Iráku. Všechny členské země EU jsou znepokojeny sílícím americkým unilateralismem.

Evropská unie má oficiální styky s Íránem a se Severní Koreou, dvěma dalšími členy Bushovy "osy zla". Evropská unie se obává širší regionální nestability a zdůrazňuje, že Spojené státy činí chybu, když ignorují, že si státy stěžují, že Amerika zastává nepřátelský postoj vůči Bagdádu, zatímco Izrael toleruje.

                 
Obsah vydání       13. 3. 2002
13. 3. 2002 Bush: "Nečinnost není alternativa"
13. 3. 2002 Irák: Jestřábi a holubice v Evropě
12. 3. 2002 Izraelská vojska okupovala Ramallah
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"
13. 3. 2002 Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity Jan  Čulík
13. 3. 2002 Zamítnutý zákon? Žádný problém! Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Děti Země si stěžují na Ericsson řediteli Dow Jonesu
12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
12. 3. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů neni odpovědný za digitalizaci veřejné správy Pavel  Vondruška
13. 3. 2002 Co se stane, když redaktorovi Britských listů dojdou argumenty Štěpán  Kotrba
9. 3. 2002 Proč tak dramaticky selhává zavádění elektronického podpisu Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Spalovna v Lysé neplní sliby
13. 3. 2002 Stále větší vliv nadnárodních korporací anebo jejich důsledná regulace? Jaromír  Sedlák
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů