8. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2001

Aktualizace, pondělí 12.00

Dvě letadla se srazila na letišti Linate v Miláně v Itálii a podle zpráv prý zahynulo nejméně 100 osob.

Jedno letadlo patřilo skandinávským aeroliniím SAS. To startovalo k letu do Dánska a v husté mlze přitom narazilo na rozjezdové dráze do malého letadla typa Cessna. Katastrofa se nepovažuje za teroristický útok.

Mluvčí společnosti SAS uvedla, že šlo o let SK 686 z Milána do Kodaně.

Mluvčí hasičské organizace sdělil tiskové kanceláři AP, že zahynulo více než 100 lidí, když letadlo vybuchlo a začalo hořet poté, co narazilo do letištní budovy.

Tutéž informaci přinesla i italská tisková kancelář Ansa.

Letadlo MD-87 mělo podle odhadů na palubě 104 cestujících a šest členů posádky. Mělo odstartovat v 7.35 středoevropského času. K incidentu došlo v 8.15.

Letadlo Cessa patřilo údajně jedné německé letecké společnosti. Nejméně čtyři osoby zahynuly v tomto malém letadle.

"Je tady hodně velký zmatek," konstatoval mluvčí letiště v Linate, když nebyl schopen potvrdit počet mrtvých.

Vládnou obavy, že zahynuly i některé osoby mimo letadla. V budově pro zavazadla normálně pracovalo 20 - 25 osob, když do ní narazilo letadlo.

Linate je druhé, menší letiště v Miláně, je vzdáleno 7 km od středu města.

Sloupek

Fakt, že v Británii není občanka, že za zalhání své identity při policejní výpovědi je těžká pokuta (tehdy 500 liber), a že strážníci nenosí pistole, mě šokoval v GB už v roce 1975, když jsem tam coby student s příslibem žebráctví od české banky byl poprvé.

Ale vlastně mě to nešokovalo, jen to byla novinka, jíž jsem celkem hned porozuměl. Strážníci tehdy nenosili pistole proto, aby je nemuseli nosit kriminálníci, a aby se tedy při zločinné činnosti nemuselo zabíjet. Myslím, že tohle už za těch pár (desítek) let padlo. Protože gentlemanská dohoda se zločinci nemá naději přetrvat - oni jsou přece profesionální porušitelé.

Naopak dohoda státu s občany o vzájemné důvěře naději na trvalost má, protože my občani jsme slušní, a dokud si do parlamentu nezvolíme křiváky nebo dokonce hajzly, dotud bude důvěra kvést a pomáhat k rozkvětu i obchodu, "dobré náladě", atd.

Letos jsem byl prvně v Irsku (Eire). V zemi, kde ještě před sto padesáti lety vymřely tuším dva miliony lidí hladem (po opakované neúrodě brambor a za nečinného přihlížení landlordů z Anglie), se dnes na sebe lidi usmívají, asi jako to bylo u nás krátce po převratu (tom posledním).

Je to divné, ale proti hlupácké středoevropské buzerativní kultuře si nepomůžeme nenošením občanky, protože to by se nejdřív musely podařit podstatné legislativní změny. Pomoct bychom si však mohli tím, že se nepoddáme ani stupiditě úřadů, ani korumpovanosti nejvyšších představitelů státu, nýbrž tím, že se soukromě rozhodneme přistupovat k druhým lidem s úsměvem, a pokud to dovedeme a uneseme, také s důvěrou.

Nedávno v Literárkách vzpomínala Jiřina Hauková, jak teprve na vysoké se setkala s vyučujícím, který s ní jednal jako rovný s rovnou. A to bylo před půl stoletím. Kolik procent občanů u nás se dodnes s takovým učitelem nesetká vůbec?

My absolventi vyšších učení jsme pobyli ve školách dost dlouho a asi se takový nakonec našel, ale co když jste vstoupili do praxe v 14, 16, 18 letech, a nic? Kde ještě jsou ty kořeny pro zachování důvěřivého vztahu k lidem?

O kořenech nedůvěry víme moc dobře, a stále nové zarůstají do našeho humusu: Proto museli bolševici po 48 popravit své vlastní předáky - aby nezůstala ani důvěra v to, že když se někdo dá k nim, má své bezpečí jisté. To byla cílená (ať už záměrná nebo samovolná) likvidace důvěry v národě. Dneska se samozřejmě totalitním vůdcům partají taky nehodí občané - voliči, kteří by nebyli "vyvoraní" z toho, že zase někdo unikl se zlatým padákem nebo že si papaláši mohou odhlasovat cokoliv. S národem, který si nechá nainstalovat například systém státních maturit, které jsou koncepčně padesát let za opicemi, ale zato pohrnou prachy do kapsy skupině mazaných privatizátorů úřední moci, s takovým národem se ovšem dá vládnout moc dobře - jako s hadrem na holi.

To, že u nás na ulici (v Praze to tak je, možná v menších městech je to lepší?) vládne vzájemná nechuť, že lidi v obchodě nebo tramvaji reagují buď podrážděně nebo proskleně na jakékoliv atypické podněty, a že se vlastně vůbec neusmívají, to je z vůle obyčejných lidí - a přitom úsměv je důležitý protijed na politické snahy našich sešikovaných tunelářů nahoře.

Chápu, že dobrá nálada v Irsku pramení z hospodářského vzmachu, dotovaného z EU, ale myslím, že pramení taky z jejich zvláštního ne-nacionalistického vlastenectví. Teď nemyslím na teroristy ani na zblbělé skupiny jejich přívrženců v Severním Irsku, ale na normální obyvatele. Přestože byli tak dlouho jako Češi porobeni tupě kolonialistické sousední mocnosti, nevyrostli jako národ v duchu ukřivděném, zamindrákovaném. Možná díky tomu, že jich další miliony v 50.letech 19. století utekly do USA a tam se mnozí dobře prosadili - jsou na sebe pyšní. Ale my máme taky šikovné emigranty, a z mindráku vůči nim je z národa vypuzujeme...

Chtělo by se mi říct, že Češi jsou asi opravdu nenadějný, zabedněný národ. Ale to by bylo moc v naší v tradici. Přemýšlím, kde by se dalo účinně pěstovat sebevedomé a tvořivé vlastenectví, spojené zároveň s péčí o sebeúctu a důvěru v lidech. Já pořád myslím na to škosltví, ale třeba někdo z čtenářů ví o dalších možnostech - mělo by se o tom aspoň víc psát, diskutovat, než se najdou lidi, kteří se do toho pustí i ve větším měřítku...

Poznámka JČ: Většina policistů chodí v Británii beze zbraně dodnes, aby si neznepřátelila obyvatelstvo. Ozbrojeni jsou jen příslušníci několika málo speciálních zásahových jednotek.

7. 10. 2001

Aktualizace, neděle 19.00

Jak informovala agentura Reuters, americké ozbojené síly právě zahájily útok na afghánskou metropoli Kábul. Na město údajně dopadly nejméně čtyři letecké pumy. --- Na rozdíl od barbarského činu, jehož se 11. září dopustili teroristé, jde v tomto případě jistě o akt odplaty nanejvýš humánní, v jehož velebení se budou předhánět místní politici i média.

7. 10. 2001

  • Prezident Bush charakterizoval tyto vojenské údery, jichž se také účastní britská armáda, jako "novou frontu v boji proti terorismu".
  • Z afghánských měst Kábúlu, Kandaháru a Džalalabádu přicházejí zprávy o silných explozích a o protiletecké střelbě. Podle zpráv došlo také k explozím a k požárům v městě Mazar-e Sharif na severu země.
  • Hlavní cíl těchto úderů, saúdský extremista Osama bin Laden konstatoval na videozázamu, zřejmě natočeném před nynějšími vojenskými údery, že jsou prý Spojené státy "plné strachu ze severu na jih, z východu na západ".
  • Americké ministerstvo obrany uvedlo, že bylo při úderech použito střel s plochou dráhou letu.
  • Prezident Bush sdělil americkému národu, že americká a britská armáda zasahuje proti výcvikovým táborům a vojenským zařízením organizace al-Qaeda v Afghánistánu a že prý jde o pečlivě vybrané cíle.
  • Bush dodal, že Talibán "zaplatí" za poskytování útočistě teroristům.
  • "V tomto konfliktu není neutrality. Ve světě teroru nemůže být mír," uvedl Bush. "O tuto misi jsme nežádali, ale splníme ji." Bush dodal, že operaci podpoří dodávky potravin, léků a dalších zásob pro obyvatelstvo Afghánistánu. Prezidenta Bushe podpořil britský premiér Tony Blair.
  • Podle soukromé afghánské Islámské tiskové kanceláře, která má sídlo v Islamabádu, prý bombardovala americká letadla oblasti nedaleko letiště v Kábulu v severní části města. Agentura uvedla, že nejsou k dispozici podrobnosti o mrtvých ani o zraněných, ani žádné zprávy o škodách ve městě. Dodala však, že nedaleko letiště v Kábulu "stoupá k nebi obrovské množství dýmu".
  • Televize CNN uvedla, že bylo zničeno velitelské středisko a radarový systém v Kandaháru, v jednom z hlavních středisek Talibánu.
  • Američtí činitelé konstatovali, že byl útok zahájen salvami střel s plochou dráhou letu, odpálených z amerických a britských lidí na protileteckou obranu a na výcvikové tábory organizace al-Qaeda.
  • Tisková kancelář Associated Press citovala jednoho činitele Talibánu v Pákistánu, podle něhož je Talibán "připraven na svatou válku".
  • Talibán prý vyslal 8000 svých vojáků na hranice s Uzbekistánem, který dovolil Spojeným státům, aby využívaly jeho území ke startu svých vojenských letadel.
  • Americká vláda opakovaně odmítla nabídku Talibánu vyjednávat o osudu Osamy bin Ladena.

8. 10. 2001
První letadla se objevila nad Kábulem asi v 16.20 GMT, tedy v 19.20 českého času, nedlouho poté, co vešel v platnost zákaz nočního vycházení. Noční oblohu osvětlily vybuchující bomby a řízené rakety, dopadající na cíle ve městě a nedaleko letiště. Vojenské jednotky Talibánu střílely z protiletadlových zbraní na noční oblohu, zjevně bez jakéhokoliv účinku. Okamžitě byla přerušena dodávka elektrického proudu, i když není jasné, zda to bylo důsledkem útoků anebo to bylo obranné opatření. Dodávka elektrického proudu byla obnovena asi o 90 minut později.
8. 10. 2001

Aktualizace, pondělí 13.30

Britský ministr zahraničí Jack Straw: údery možná budou pokračovat po řadu týdnů. Z měst prchají afghánští uprchlíci. Podle afghánských médií zahynulo v Kábulu 20 osob. Britský ministr obrany Geoff Hoon uvedl, že noční údery byly včera provedeny proti 30 cílům, většinou mimo obydlené oblasti. Americký ministr obrany se v pondělí vyjádřil, že konflikt může trvat "několik let". Níže uvedené informace citujeme především z internetových stránek listu Guardian.
8. 10. 2001
Shrnujeme zprávu z anglických internetových stránek BBC o tom, jak na zahájení leteckých úderů proti Afghánistánu reagovaly různé země světa
8. 10. 2001

Co píše tisk v Indii a v Pákistánu

Tamějšímu tisku vadí pokrytectví Západu: Pákistán je nyní údajně členem protiteroristické organizace, zatímco podporuje válku proti Kašmíru a teroristické akce v Indii. Shrnujeme podle internetových stránek deníku Guardian.
8. 10. 2001

Letecké údery proti Afghánistánu

Wall Street Journal: "Během několika dní bude nutno řešit otázku, zda se západní spojenci budou účastnit na pomoci chudému Afghánistánu sestavit lepší vládu. Bombardování z nedělní noci byl teprve začátek."

Shrnutí předních amerických deníků podle výběru z internetových stránek britského deníku Guardian.

8. 10. 2001

Čtenářské reakce z (redigované) diskuse na anglických internetových stránek BBC na včerejší údery proti Afghánistánu

Přinášíme několik prvních reakcí na americké a britské vojenské údery proti Afghánistánu od čtenářů zpravodajských internetových stránek BBC, které jsou zveřejněny v angličtině na tomto místě.
8. 10. 2001

Debata v BBC

V neděli 7. 10. vysílala na toto téma česká redakce BBC půlhodinovou diskusi, které se účastnili Zdeněk Kavan, Petr Kopecký a Jan Čulík, kteří všichni žijí a pracují na britských univerzitách. Technickou shodou okolností máme k dispozici transkript otázek moderátora Ivana Kytky a odpovědí Jana Čulíka, tak je pro zajímavost publikujeme.
Česká technika v boji
8. 10. 2001

Česká společnost

Proč asi přistavila Česká republika k budově rádia Svobodná Evropa/Svoboda jen polorozbité obrněné transportéry? Analyzujeme podstatu českých švejkovských postojů.
7. 10. 2001

Pražští kavárenští "intelektuálové" jsou znepokojeni rostoucím vlivem Britských listů

Znepokojení pražských kavárenských intelektuálů nad nezávislostí, průrazností a otevřeností Britských listů a především nad jejich rostoucím vlivem u přemýšlivé části české veřejnosti se projevilo publikací nejméně dvou útoků zaměřených na Britské listy, publikovaných na internetových stránkách Peroutkovy nadace. Je fakt, že od teroristických útoků ve Spojených státech stoupla čtenost Britských listů na přibližně 8000 - 9000 čtenářů denně, dosah (reach) BL stoupl na více než 30 000 čtenářů měsíčně a většina těchto čtenářů čte vydání Britských listů nesmírně bedlivě - během září jsme mnohdy zaznamenávali až 90 000 impresí denně, tedy to znamená, že skoro každý čtenář si otevřel až deset článků denně. Jakým způsobem zaútočili pražští "intelektuálové" na časopis, který likviduje jejich monopol na ovládání společenského diskursu v České republice?
8. 10. 2001

Zase hrůza v České televizi: opět bezbřehá záplava žvanění

Sleduju CNN, prepnu na CT, slysim nejakeho Golga, jak se pta prezidenta na pozici Ruska v tomto konfliktu... Jediny zajimavy okamzik v bezbrehe zaplave zvaneni na verejnopravni televizi :))). To bojovali v zime za to, aby mohli delat nekonecne debaty?! Kde jsou vsichni ti "profesionalove"?! Kde je svizne, odsypavajici zpravodajstvi plne informaci?!
8. 10. 2001

Milan Kocourek referoval pro CT z Londyna o "strelach Cruise" - to si snad plete strely s plochou drahou letu (cruise missiles) a Toma Cruise?

7. 10. 2001

Filmový režisér a bývalý předseda KSČM Jiří Svoboda bude hostem našeho chatu v úterý od 14.00.

6. 10. 2001

Dokument

Před měsícem policie "uvěřila", že je v Iráku diktatura, a - po několikaměsíční soustředěné mediální masáži - povolila Majidově rodině trvalý pobyt v České republice. Nyní je opět všechno jinak a Majid musí doložit totéž, čemu policie nechtěla uvěřit v případě předchozí žádosti, totiž že je v Iráku diktatura a místo pasu by na velvyslanectví mohl dostat například - kulku do hlavy. Připomínáme, že po osmi letech nepřetržitého a bezproblémového pobytu je v civilizovaném světě samozřejmostí udělení občanství.

5. 10. 2001

Na středeční tiskové konferenci Úřadu pro ochranu osobních údajů (jíž se Britské listy nemohly z časových důvodů účastnit) se vyjádřil předseda Úřadu Karel Neuwirt k rozhodnutí Rady České televize odvolat se na zákon o ochraně osobních údajů a uspořádat "neveřejná veřejná slyšení" kandidátů na generálního ředitele veřejnoprávní televize. Ve zprávě z tiskovky Úřad uvádí:

S velkou nevolí konstatoval Úřad rovněž argumentaci Rady České televize, která zdůvodňovala zákonem o ochraně osobních údajů vyloučení veřejnosti při slyšeních kandidátů ucházejících se o místo generálního ředitele ČT. Úřad pro ochranu osobních údajů konstatuje, že jde o zcela lichý a zřejmě účelový poukaz na zákon o ochraně osobních údajů.

6. 10. 2001

Dokument

Obvodní státní zastupitelství (OSZ) pro Prahu 10 zčásti vyhovělo stížnosti Tomáše Peciny a zrušilo usnesení, jímž mu policie udělila pokutu 10.000,- Kč za to, že odmítl podat vysvětlení ke svým článkům o zásahu Městské policie na Ladronce. OSZ rovněž nařídilo policii, aby ve věci vyslechla další svědky a ověřila pravdivost informací publikovaných v článcích. --- Pokrok malý, leč slibný...

6. 10. 2001

Sčítání lidu

Minulý týden obdržel Tomáš Pecina předvolání na magistrát, kde má vysvětlit, proč se odmítl zúčastnit sčítání lidu (podle zákona lze za to udělit pokutu až do výše 10.000,- Kč). Pro Český statistický úřad (ČSÚ) to není dobrá zpráva: co se zdálo být po právní i mediální stránce zvládnutou krizí, se tak opět dostane před Ústavní soud. Ústavní stížnost je hotova a tentokrát bude stěžovatelova aktivní legitimace (tj. oprávněnost žalovat) nezpochybnitelná.

7. 10. 2001

Korupce v médiích

Zveřejňujeme žalobu, jíž se Martin Mrnka, odvolaný šéfredaktor redakce publicistiky ČT, domáhá omluvy za to, že ho Britské listy obvinily z koruptivního jednání ve prospěch PR agentury Christian VIP.

Považujeme za komické, že žaloba fakticky potvrzuje vše, co stojí v článku BL, takže není jasné, čím se vlastně M. Mrnka chce hájit.

5. 10. 2001

K výročí narození Máhátmá Gándhího

"Je znepokojivé a také nechutné sledovat pana Gándhího, odbojného právníka z Middle Temple, jenž nyní pózuje jako fakír běžného východního ražení, jak polonahý kráčí po schodech místodržitelského paláce, aby jednal jako rovný s rovným s představitelem jeho císařského a královského Veličenstva, zatímco dále organizuje a řídí drzou kampaň občanské neposlušnosti" pohoršoval se Winston Churchill v roce 1930.
Odkapávající OT v parku u Národního muzea
8. 10. 2001

Do galerie nefunkčních obrněných transportérů před Radiem Svobodná Evropa jsme přidali několik dalších snímků.

5. 10. 2001

Z diskusního fóra

Jitka Ondryhalová

Musim priznat, ze kdyz jsme zacali bydlet v UK, taky jsme byli ze spouty veci v soku. Vydavani bankomatich a kreditnich karet, nemusime behat po uradech a postach jako blazni pro kazdou prkotinu atd. A hned se nam do hlavy vlozila otazka, proc to tak nefunguje i u nas?

A tu jsem si vzpomnela, ze nekteri mi kolegove a znami v CR zadali o to, aby jim banky neposilali vypisy z bankovnich uctu nebo dokonce i casopisu domu a radeji volili moznost vyzvednuti v bance nebo na poste. Protoze se jim proste stavalo, ze jim sousede nebo nekdo z okoli postovni schranku proste vykradal. Udivilo me, kolik kvete v mistnich parcich na jare krasnych kvetin, narcisu a ze tam porad jsou. Ze je nikdo neotrha a neda si je doma do vazy...

Protoze u nas plati co je vsech je tak trochu i moje. Taky me tu udivuje vetsi duvera lidi navzajem a taky duvera v system...

A taky jsem si uvedomila, ze chyba je i ve mne.Vzpominam, jak jsem byla pred sesti lety v jedne rodine jako au-pair a z CR mi volali kamaradi z rozbiteho telefonniho automatu "zadarmo" asi hodinu. Pote se me tatinek z rodiny, kde jsem bydlela ptal, kdo mi volal a ze ten telefonat musel byt hodne drahy. Kdyz jsem mu vysvetlila situaci, hrozne se rozcilil. Rikal, ze kdyz se stane takova vec, ze se to ma okamzite nahlasit a ne zneuzivat! Ze to musi nekdo zaplatit a jak si to dovolujeme okradat nasi republiku...

Lide v UK nastesti nemaji zkusenosti se systemem, kde jsme vyrustali my, kde prace a hrdinstvi lidi bylo odmeneno vezenim, kde si spousta lidi mysli, ze podnikat znamena podvadet. Maji duvod systemu, ve kterem ziji verit, protoze maji zkusenost, ze funguje.

Doufam, ze to jednou bude platit i v nasi republice.

7. 10. 2001

Z diskusního fóra

Zaujal me prispevek ctenarky, ktere vynadal jeji anglicky hostitel za to ze spolu se svymi kamarady zneuziva rozbity telefonni automat.

Tak predevsim, co kdyby teprve ten pan vedel, ze ti chlapci jen pasivne nevyuzili slabiny rozbiteho automatu. Ale ze si aktivne obstarali modifikovanou telefonni kartu, ktera takovy podvod umoznuje...

Ziju v Nemecku a nemam pocit, ze by to byla obcanska cestnost, co zapadni zeme odlisuje od Ceska. Ne, je to proste "jen" vetsi zkusenost uradu s mirou rizik te ktere transakce, spolehlivost a vcasnost reakci uradu, pravidelnost a presnost vykonavani bezpecnostnich procedur, spolehlive fungujici systemy udrzby a predchazeni poruch atd.

Jiste ze vyssi a stredni trida v zapadnich zemich si udrzela moralku, ktera vylucuje podovody. Ale pocet nositelu teto moralky je maly v pomeru k ostatnim clenum spolecnosti. A rostouci mira pristehovalcu prinasejicich svoje zvzkz ma v zapadnich zemich vliv na zmenu moralky smerem, ktery se nam muze jevit jako zhorseni. Zajmavy priklad (i kdyz sporny) je treba rostouci pocet kradezi, falsovani nebo zneuzivani podpory v nezamestnanosti v Nemecku.

Obcanka je take neco, co vam dava vetsi jistotu, ze si vas balicek na poste nebo penezni poukazku nevyzvedne nekdo, kdo vam vykradl schranku.

Myslenka cehosi jako je obcansky prukazu nebo ID karta tedy neni zcela zavrzenihodna. Pomaha snizovat rizika, tedy i naklady na chod celeho systemu. Ovsem v Cesku se pochopitelne obcansky prukaz lidem zosklivil protoze pomahal udrzovat totalitu.

Pokud chcete v Cesku aktivne bojkotovat obcansky prukaz, muzete misto neho pouzivat svuj pas. Zakonem je stanoveno, ze se jedna o rovnocenny dokument. Ovsem moderni obcanka, tenka karticka zavarena v plastikovem obalu je mnohem praktictejsi...

5. 10. 2001

Z diskusního fóra

Karel Frej
"Je třeba si uvědomit, že lze využívat svobody slova jen do okamžiku, kdy se začnu dopouštět trestného činu", to prohlásil náměstek nejvyšší státní zástupkyně pan Lumír Crha. Pracovníci státních zastupitelství se v úterý na celostátním aktivu v Brně dohodli na tom (nebo přijali směrnici?), že budou stíhat schvalování teroristických útoků na USA jako trestné činy. Vycházím z informace otištěné v denících Bohemia a hned se musím otázat: "Útoky na jiné státy, například před dvěma lety na Jugoslávii, nebyly teroristickými činy? A co arabští teroristé v Čečensku, proč se o nich u nás dlouhá léta nemluvilo a nepsalo?"
7. 10. 2001

Blábol neinformovaných a neschopných lidí

Stenozáznam z čtvrtletního zasedání Filmového a televizního svazu (FITES) v kině MAT, 17. 9. 2001

Minulé zasedání FITESu jsme nazvali Seznamovací schůzkou jatečního skotu s řezníkem. Jaký pokrok zaznamenal dialog o budoucnosti veřejnoprávní televize od té doby, lze posoudit z přepisu rozsáhlé diskuse: je to obtížná četba...
5. 10. 2001

Polemika

Linda Sokačová reaguje na polemický článek, v němž Zdeňka Rybová osočila svou oponentku z nekonzistentnosti.
5. 10. 2001

Z diskusního fóra

Uzavřené zasedání Rady České televize, které si Rada sama odhlasovala, vytváří prostor pro korupci. Neúčast veřejnosti, apředevším médií, dá tušit, že může dojít k různým dohodám mezi členy, kdy se bude hlasovat "něco za něco". někteří členové se také bojí, že položí nepatřičné otázky, ktré budou předmětem posměchu či důkazem o nekvalifikovanosti. Tento přístup skýtá možnost anulovat celý výběr a tak oddalovat instalci nového generálního ředetele ČT.

4. 10. 2001

Co potlačila ČSSD

Strategická prognóza s horizontem 30 let, které se sociální demokraté zalekli

Globální sociální nerovnost dává tušit bod zvratu a nestability v horizontu třiceti let. Navzdory věku informací začne opět hrát velkou roli geopolitika, přirozené rozdělení světadílů na chudý jih a bohatý sever, ložiska surovin a zdrojů geneticky neupravené potravy… Pasáž z textu dlouhodobého programu sociální demokracie, vytvořená v květnu 2001, která z definitivního znění "vypadla". Proč asi? Naplní se prognostické obavy autorů tohoto textu v plné míře?
5. 10. 2001

Upozornění

Nový redakční systém Britských listů citlivě reaguje na to, jak máte nastaven svůj prohlížeč. Pokud nevidíte české háčky a čárky, znamená to, že máte prohlížeč nastaven na nějaký cizí jazyk. Např. v Internet Exploreru si musíte otevřít Nástroje (Tools), zvolit volbu Možnosti Internetu (Options) a otevře se vám okno, kde si dole zakliknete Jazyky (Languages). Pokud v okénku nemáte češtinu, klikněte na Přidat (Add), zvolte z množství jazyků češtinu, pak Změnit a pak OK. - Nový redakční systém BL používá nejmodernější technologie, kterou starší verze prohlížečů nepodporují. Uživatelé Netscapu nechť si stáhnou ze sítě prohlížeč Netscape verze 6.1 a vyšší.

11. 10. 2001

Starší články postupně převádíme do nového systému, tak aby bylo možné používat vyhledávací funkce. Zároveň jsme, z důvodu kompatibility, zachovali starý archív, který najdete na dosavadní adrese http://www.britskelisty.cz/archiv.htm.

Číslo z pátku 5. 10. (obsahující též všechny články z 4. 10.) je zde; číslo z 8.10 je tady, číslo z 9. 10. zde, číslo z 10. 10. tady, číslo z 11. 10. tady, číslo z 12. 10. tady. . Chybějící čísla (z 1. a 2. 10. - 3.10. BL v důsledku technických změn nevyšly), která nyní nejsou na síti, budou doplněna postupně, stejně jako přehled nejzajímavějších článků z poslední doby.

8. 10. 2001

E-mail servis - služba rozesílání Britských listů e-mailem - již funguje a posílá na cca. 1600 adres textovou verzi BL. Odesílání se děje automaticky každý pracovní den mezi 6.00 a 7.00. Změnu nastavení lze provést zde.

V případě, že e-mail z nějakého důvodu nedorazí, bude možno objednat ve formuláři pro nastavení vlastností jeho nové poslání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Jan  Čulík, Štěpán Kotrba, Tomáš Pecina
6. 10. 2001 Bez občanky a bez pistole Ondřej  Hausenblas

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2001 Když Západ pronásleduje bin Ladena, proč není ve vězení Ariel Šaron?   
8. 10. 2001 Jak reagoval americký tisk   
8. 10. 2001 Klepetko a Vochomůrka Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal
8. 10. 2001 Americké letecké údery rozdělily svět   
8. 10. 2001 Jak je snadné býti hrdinou Štěpán  Kotrba
8. 10. 2001 Vojenské údery proti Afghánistánu mají trvat "řadu dní nebo i déle"   
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
8. 10. 2001 V čem jsou postoje Západu v dnešní "válce proti terorismu" sporné?   
8. 10. 2001 ČT zradila své koncesionáře Filip  Rožánek