30. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 10. 2001

Prostředek, jak dosáhnout amerických strategických cílů

"Tato válka je podvod"

"Tato válka je podvod" - křičely včera v ulicích britských měst palcové (asi osmicentimetrové) titulky přes celou první stranu bulvárního listu The Mirror. Nad fotografií zraněných či usmrcených malých dětí v Kábulu a jinou fotografií řady mrtvol křesťanů z kostela v Pákistánu byl tento text: "Jak sedm dětí z jediné rodiny zemřelo při náletu na Kábul a 15 křesťanů bylo zmasakrováno fanatiky v kostele v Pákistánu, legendární zahraniční reportér John Pilger konstatuje: TATO VÁLKA JE PODVOD! Poprvé po patnácti letech se vrátil do deníku The Mirror, aby pronesl nad tímto konfliktem zdrcující odsudek." - Článek shrnujeme.

Nezodpovědnost tohoto konfliktu bere dech. Nejde o terorismus. Blair a Bush se snížili na úroveň zločineckých zvěrstev, k nimž došlo v New Yorku a britští vojáci nejsou ničím jiným než žoldáky pro skrytou agend amerických imperiálních ambic.

Tato válka proti terorismu je podvod. Po třech týdnech bombardování nebyl v Afghánistánu usmrcen anebo chycen ani jediný terorista, který by měl něco společného s útoky proti Spojeným státům.

Namísto toho je terorizován jeden z nejchudších a nejbídnějších národů světa nejmocnějším národem - a to tak, že americkým pilotům už nyní došly pochybné "vojenské" cíle a nyní likvidují chatrče, uplácané z bláta, nemocnici, skladiště Červeného kříže a nákladní automobily s uprchlíky.

Na rozdíl od množství televizních záběrů z New Yorku skoro nic z tohohle v televizi nevidíme. Tony Blair nám stále ještě dluží vysvětlení, co má násilná smrt dětí - osmi dětí - co společného s Osamou bin Ladenem.

A proč se používají kazetové bomby? Britská veřejnost by měla být informována o těchto bombách, které používá i britské letectvo. Rozhazují kolem sebe stovky malých bomb, které mají jediný cíl - usmrcovat a mrzačit lidi. Ty, které nevybuchnou, zůstávají ležet na zemi jako miny, až na ně lidé šlápnou.

Pokud byla kdy zkonstruována nějaká zbraň pro teroristické útoky, jsou to kazetové bomby. Viděl jsem oběti amerických kazetových bomb v jiných zemích, jako onoho dvouletého chlapce v Laosu, který jednu takovou malou bombu zvedl a utrhlo mu to pravou nohu a tvář. Buďte si jisti, že toto se teď děje v Afghánistánu, a to vaším jménem. Proč?

Nikdo z těch osob, kteří se přímo podíleli na zvěrstvech z 11. září, nebyl Afghánec. Většina z nich byla ze Saúdské Arábie a výcviku se jim dostalo a teroristické akce naplánovali v Německu a ve Spojených státech. Tábory, které povolil Talibán bin Ladenovi používat, byly evakuovány už před mnoha týdny. Kromě toho, Talibán samotný je dílem Američanů a Britů. V osmdesátých letech byla kmenová armáda, z níž Talibán vznikl, financována CIA a speciální britské jednotky SAS ho vycvičily pro boje s Rusy.

A to pokrytectví pokračuje. Když dobyl Talibán Kábul v roce 1996, Washington mlčel. Proč? Protože vedoucí činitelé Talibánu se brzy vydali na cestu do Houstonu v Texasu, kde je hostili ředitelé ropné společnosti Unocal.

S tajným souhlasem americké vlády jim ta firma nabídla podstatný podíl na ziscích z ropy a zemního plynu, který by se dopravoval plynovodem a ropovodem, který chtěli Američané vybudovat přes Afghánistán.

Jeden americký diplomat tedy uvedl: "Talibán se pravděpodobně vyvine v něco jako saúdský režim." Vysvětlil, že se Afghánistán stane americkou ropnou kolonií, Západ z toho bude mít obrovské zisky, nebude tam demokracie a bude docházet k pronásledování žen. "To pro nás bude přijatelné," řekl.

Dohodu se nepodařilo uzavřít, avšak je naléhavou prioritou pro George W. Bushe, který má zázemí v ropném průmyslu. Jeho vláda usiluje o exploataci stejných ropných rezerv a rezerv zemního plynu v oblasti Kaspického moře, které by stačily na obrovské energetické požadavky Spojených států po jednu generaci. Američané mohou doufat, že ovládnou ropné zásoby z kaspické oblasti pouze potud, pokud ropovod povede přes Afghánistán.

Takže není překvapivé, že americký ministr zahraničních věcí Colin Powell nyní hovoří o "umírněných" členech Talibánu, kteří se mají stát členy Američany sponzorované "volné federace", která má vládnout v Afghánistánu. Tato "válka proti terorismu" je pro to kamufláží: je to prostředek, jak dosáhnout amerických strategických cílů, které leží za vlajkoslávou této velmoci.

Britští vojáci z Royal Marines, ti, kteří budou muset udělat tu špinavou práci, nebudou ničím více než jen žoldnéři pro imperiální ambice Washingtonu, nemluvě o pozoruhodných aspiracích samotného Blaira. Blair udělal Británii cílem pro terorismus, když se nesmyslně vyjádřil, že bude s Bushem stát "bok po boku", a je nyní připraven vyslat vojska na bojiště, kde jsou bojové cíle tak nejasné, že i šéf britského armádního štábu tvrdí, že by válka mohla "trvat padesát let". Neodpovědnost tohoto postoje bere dech.

Byl jsem reportérem v mnoha válkách a vždycky mě znovu šokuje ta absurdita, kdy zdegenerovaní politikové tak rádi vysílají za sebe mladé vojáky do války, ale sami by se neodvážili ani postrašit talibánskou husu.

V době takzvané diplomacie válečných člunů ospravedlňovali šéfové britského impéria své násilí "morálkou" svých činů. Blair se od nich nijak neodlišuje. Jako oni i Blairovo selektivní moralizování vynechává základní pravdu. Nic neospravedlnilo vraždění nevinných lidí v Americe 11. září a nic neospravedlňuje vraždění nevinných lidí kdekoliv jinde.

Tím, že zabíjejí nevinné lidi v Afghánistánu, Blair a Bush se snižují na úroveň zločineckých teroristických útoků v New Yorku. Jakmile jednou začnete bombardovat kazetovými bombami, "omyly" a "chyby" - to je jen přetvářka. Vražda je vražda, ať už narazíte s letadlem do budovy, anebo ji nařídíte a podílíte se na ni spiknutím s Oval Office anebo z Downing Street.

Kdyby se Blair skutečně stavěl proti všem formám terorismu, zakázal by, aby se Británie podílela na mezinárodním obchodu se zbraněmi. V den, kdy došlo k teroristickému útoku na oba věžáky v New Yorku, byl v Londýně zahájen za plné podpory Blairovy vlády zbrojní veletrh, na němž se prodávaly teroristické zbraně (jako výše zmíněné kazetové bomby) nejrůznějším tyranům a porušovatelům lidských práv. Největším odběratelem britských zbraní je středověký režim v Saúdské Arábii, který popravuje heretiky usekáváním hlavy a v němž vznikl náboženský fanatismus Talibánu.

Kdyby Blair skutečně chtěl dokázat, jak silně je Británie morální, udělal by všechno, co je v jeho silách, aby odstranil hrozbu násilí v těch částech světa, kde existují velké a ospravedlnitelné pocity křivdya hněvu. Dělal by více než jen gesta: požadoval by, aby Izrael ukončil svou ilegální okupaci Palestiny a vrátil se do svých hranic před válkou z roku 1967, jak to nařídila Rada bezpečnosti OSN, jíž je Británie trvalým členem.

Požadoval by, aby skončila genocidní blokáda, kterou OSN - ve skutečnosti Amerika a Británie - vnucují trpícímu iráckému lidu už déle než deset let, přičemž způsobily smrt půl milionu dětí mladších pěti let.

To je více mrtvých dětí každý měsíc než počet lidí usmrcených ve Světovém obchodním středisku.

Existují náznaky, že chce Washington rozšířit svou "válku" i proti Iráku; avšak většina z nás ani neví o tom, že americká a britská letadla téměř každý den Irák už nyní bombardují. Nevyvolává to žádné titulky. V televizních zprávách to není. Tento teror je nejdelší angloamerická bombardovací kampaň od druhé světové války.

Wall Street Journal napsal, že Británie a Amerika mají v Iráku "dilema", protože "už tam zůstává jen málo cílů". "Už jsme vybombardovali poslední přídatné skladiště," řekl jeden americký činitel. To bylo před dvěma lety a oni bombardují dál. Kolik že to stojí britské daňové poplatníky? Celkem zatím 800 milionů liber.

Podle interní zprávy OSN za pět měsíců je 41 procent obětí tohoto bombardování civilisté. V severním Iráku jsem se setkal s ženou, jejíhož manžela a čtyři děti zabilo angloamerické bombardování. Byl to ovčák, který se staral se starým otce a svými dvěma dětmi o ovce, dyž na ně zaútočily dvě americké stíhačky. Bylo to v otevřeném údolí: v blízkosti nebyly žádné vojenské cíle.

"Chci se setkat s pilotem, který tohle udělal," řekla mi ta vdova u hrobu své celé rodiny. Pro ně se nekonal žádný ceremoniál ve Svatopavelské katedrále v Londýně, jehož by se účastnila britská královna, nekonal se pro ně žádný rockový koncert s Paulem McCartneym.

Tragédie Iráčanů a Palestinců a Afghánců je pravda, která je často přesným opakem jejich karikatury v západních médiích.

Vůbec to nejsou světoví teroristé. Většina příslušníků islámských národů na Blízkém východě a v jižní Asii jsou oběti - často oběti západního využívání cenných přírodních zdrojů v jejich zemích nebo v jejich blízkosti.

Žádná válka proti terorismu neexistuje. Kdyby existovala, Royal Marines a SAS by útočily na pláže na Floridě, kde se dostává úkrytu většímu počtu bývalých latinskoamerických diktátorů, mučitelů a teroristů, financovaných CIA, než kdekoliv jinde na světě.

Existuje však i nadále válak mocných proti bezmocným, s novými výmluvami, s novou skrytou agendou, s novými lžemi.

Dříve než zemře další dítě násilnou smrtí anebo tiše jen hladem, dříve, než jsou vytvořeni noví fanatikové na východě i na západě, je načase, aby pozvedli občané Británie svůj hlas a ukončili tuto podvodnou válku - a požadovali takové, imaginativní iniciativy, které vyžadují skutečnou odvahu.

Onehdy řekli rodiče Grega Rodrigueze, který zemřel ve Světovém obchodním středisku, toto: "Máme ze zpráv pocit, že vláda usiluje o násilnou odplatu, že budou muset synové, dcery, rodiče, přátelé ve vzdálených zemích umírat, trpět, a ještě víc mít vůči nám pocit křivdy. Nechceme, aby se to dělo - ne jménem našeho syna."

                 
Obsah vydání       30. 10. 2001
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"
30. 10. 2001 Online rozhovor se sociologem a publicistou Janem Kellerem
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 Pane Pecino, neprovokujte justici! Eugen  Haičman
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války
30. 10. 2001 Blair kecá: Smysl pro to, co je správné, má Talibán
30. 10. 2001 Lloyds: Vydělávejme na strachu z terorismu
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"
30. 10. 2001 Karikatury politiků a pohled do postele Štěpán  Kotrba
30. 10. 2001 Veřejné zasedání "alternativní" Rady ČT se pro nezájem veřejnosti nekonalo Tomáš  Pecina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Pane Pecino, neprovokujte justici! Eugen  Haičman
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
26. 10. 2001 Střela, která těsně minula americké stihačky   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Lloyds: Vydělávejme na strachu z terorismu   
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 Blair kecá: Smysl pro to, co je správné, má Talibán   
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"   
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války   
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne   
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce   
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"   
27. 10. 2001 Další civilní cíle vybombardovaly Spojené státy na území Severní aliance   
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo