29. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2001

Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne

Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne. Jeden labouristický poslanec, který hovořil s mnoha poslanci v Dolní sněmovně, uvedl, že podpora vládě mezi poslanci je nyní velmi křehká. A jeden ministr mi řekl: "Vždyť to je, jako kdyby si lidi tři týdny po začátku druhé světové války stěžovali Proč už jsme toho chlapa Hitlera nechytli?" Ale také přicházejí informace z armády. Všechno významné v Afghánistánu už vybombardovali a čekají na dobré výzvědné zpravodajství, co by měli dělat dál, a žádné takové zpravodajství nepřichází.

To je shrnutí nynější situace od hlavního politického reportéra televize BBC, jak se vysílalo v pondělí 29.10. ve zprávách v 18 hodin.

Ukázka z půlhodinových večerních televizních zpráv, které se vysílaly v pondělí 29. 10. na okruhu BBC 1. Tento segment se vysílal asi v 18.10, po hlavní zprávě dne, že se Británie rozhodla reformovat svůj azylový systém a po zprávě o tom, že vyslání pozemních britských jednotek do Afghánistánu bude zřejmě navzdory původním zprávám odloženo.

Moderátor: Dnes večer přicházejí zprávy, že USA začaly shazovat z letadel munici pro opoziční jednotky, které útočí na Talibán. Dnes také americká letadla pokračovala v bombardování zákopů Talibánu severně od Kábulu. Všechna americká letadla se vrátila v bezpečí na základnu, navzdory určité protiletadlové palbě. Talibán dnes tvrdil, že zatkl několik Američanů v Afghánistánu. Toto tvrzení v pondělí odpoledne popřel americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Jak přicházejí zprávy dalších civilních raněných a mrtvých, vedoucí představitelé v Londýně i ve Washingtonu se snaží zajistit podporu pro dlouhou válku. Avšak - probíhá operace Trvalá svoboda skutečně podle plánu? Je zde náš reportér John Sopel - Johne, považují Amerika a Británie tyto první týdny jako úspěch ve válce proti terorismu?

Reportér John Sopel: Bombardování pokračuje už tři týdny. Ale jak efektivní to všechno zatím bylo? Proti Osamu bin Ladenovi a organizaci al Qaeda bylo užito neuvěřitelného množství palební síly. Podle Pentagonu bylo svrženo na Afghánistán více než 4000 bomb. Americká letadla realizovala více než 800 náletů, to je v průměru téměř 40 náletů denně. A na operaci "Trvalá svoboda" se podílí více než 30 000 amerických vojáků v regionu.

Ale šéfové americké armády sami v posledních dnech pociťují horko. Jsou kritizováni za to, že neútočí na cíle dostatečně intenzivně i za to, že jim trvá tak dlouho dosáhnout nějakých výsledků. Byly však zaznamenány některé úspěchy.

Razie výsadkářů proti letišti v Kandaháru uprostřed noci byla podle americké armády úspěchem. Ale civilní ranění a mrtví, k nimž dochází od té doby, vyvolávají rostoucí znepokojení, a tak se britští a američtí politikové dostávají pod rostoucí tlak.

Britský ministr obrany Geoff Hoon: Samozřejmě, existuje riziko, že budou usmrceni nevinní civilisté. Ale my nejsme jako al Qaeda. Civilisté nejsou naším terčem. Pečlivé zaměřování a moderní technologie nám umožňují tato rizika minimalizovat. Ale vojenský konflikt je a vždycky bude špinavou záležitostí.

Reportér (záběry rozbořených obytných budov): Tato bomba měla dopadnout na letiště v Kábulu, ale omyl při zaměřování způsobil, že 4 civilisté byli usmrceni, poté, co bomba zasáhla nedalekou vesnici. V Heratu byla zasažena nemocnice, kde se také bomba minula cílem. Talibán tvrdil, že tam zahynulo 100 civilistů. Minulý týden bylo zasaženo skladiště Červeného kříže a byly zničeny právě ty zásoby, které jsou tak důležité pro deklarované americké humanitární cíle. A včera tvrdil Talibán, že tři bomby v Kábulu usmrtily deset lidí.

Je nerealistické předpokládat, že každá bomba a střela zasáhne svůj cíl přesně, ale s každou chybou při bombardování je daleko obtížnější vést bitvu o PR.

Donald Rumsfeld: Pokaždé, kdy tady před vámi u tohoto pódia stojíme buď já nebo generál Myers, jsme žádáni, abychom reagovali na obvinění Talibánu ohledně civilních raněných a mrtvých. Většinou jde o propagandu bez důkazů. Na druhé straně však existují případy, vlastně, existují neúmyslné důsledky tohoto konfliktu a bomby končí tam, kde by končit neměly.

Reportér: Pentagon má tento závažný problém. K dispozici jsou údaje o civilních mrtvých, avšak přitom neexistují vůbec žádné informace o tom, co by vojenští šéfové nazvali "legitimními cíli". Tak například, dosud nezveřejnili ani Pentagon, ani britské ministerstvo obrany, žádné údaje o tom, kolik bylo usmrceno vojáků Talibánu anebo kolik stoupenců organizace al Qaeda bylo zatčeno. Jenom se nám pořád říká, jak úspěšná jsou spojenecká vojska při leteckých úderech na klíčové vojenské cíle.

Na začátku tohoto bombardování identifikoval Pentagon celou řadu teroristických základen, které bylo zapotřebí vybombardovat. Činitelé nyní konstatují, že devět těchto výcvikových táborů bylo zlikvidováno, americkými bombami bylo zasaženo 24 kasáren Talibánu. Avšak pro spojence je přesto velmi obtížné přesvědčit pochybovače, že je jejich vojenská strategie správná. Hughi.

Moderátor Hugh Sykes: Johne, děkuji. Rozeberme si některé tyto argumenty, zejména pokud jde o vojenskou strategii, s naším politickým zpravodajem Markem Mardellem, který je v Downing Street. Marku, britský premiér připravuje na úterý velký projev. O čem bude mluvit?

Reportér Mark Mardell: Jeho ústředním argumentem má být "Nezapomínejte, proč tuto válku vedeme." V emocionálním projevu zamýšlí Tony Blair lidem říct, aby nezapomínali, jaké měli pocity, když viděli, že ta letadla narazila do newyorských věžáků. Nezapomínejte, jaké to asi muselo být pro matky, když musely říct svým dětem, že zemřou. Blair se bude prostě snažit zvýšit v zemi emocionální teplotu. Potíž je, že když nynější situaci srovnáme například s válkou proti Srbsku, i tehdy lidi měli ohledně bombardování pochybnosti, ale ty byly vyváženy tím, že viděli ve sdělovacích prostředcích každý večer uprchlíky, prchající z Kosova, byli svědky individuálních svědectví hrůz a brutality, kterou tito lidé trpěli od Srbů. Teď je situace úplně jiná, z etických důvodů nemůžeme znovu a znovu vysílat záběry kolapsu Světového obchodního střediska, neotravujeme pozůstalé, a tak politikové chtějí sami znovuvyvolat hněv lidí a podporu pro válku.

Moderátor: Každý den dnes někdo zpochybňuje vojenskou strategii a ptá se, jaké jsou vlastně cíle této války a požaduje, aby byly vyjasněny. Máte dojem, že všeobecná důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne nebo ne, v této etapě?

Reportér: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne. Jeden labouristický poslanec, který hovořil s mnoha poslanci v Dolní sněmovně, uvedl, že podpora mezi poslanci vládě je nyní velmi křehká. A jeden ministr mi řekl: "Vždyť to je, jako kdyby si lidi tři týdny po začátku druhé světové války stěžovali Proč už jsme toho chlapa Hitlera nechytli?" Ale také přicházejí informace z armády. Všechno významné v Afghánistánu už vybombardovali a čekají na dobré výzvědné zpravodajství, co by měli dělat dál, a žádné takové zpravodajství nepřichází.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2001
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce
16. 10. 2001 O Orlovi a hloupých zvířátkách Čeněk  Jitro
28. 10. 2001 Stížnost: Proč neměli policisté v Praze včera čísla? Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Není pravda, že Karel Březina s Markétou Jedličkovou "nechodí už pět let" Štěpán  Kotrba
29. 10. 2001 Protože lze osobní příběh zmanipulovat, nepoužije ho český novinář vůbec Jan  Čulík
29. 10. 2001 TV3: Proč se tolik bojuje o nejmenší TV? - poznámky Petra Štěpánka z RRTV
29. 10. 2001 Nové fotogalerie
29. 10. 2001 Ta úroveň: O šokujícím setkání s jedním poslancem KDU-ČSL Jaroslav  Sever
29. 10. 2001 Podivná postava povýšena! Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Je tato válka konfliktem mezi islámem a křesťanstvím? Není a nesmí být! Miroslav  Sviták
29. 10. 2001 Online rozhovor se sociologem a publicistou Janem Kellerem Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Dvojměsíčník Listy Václava Žáka je na internetu

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války   
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne   
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce   
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"   
27. 10. 2001 Další civilní cíle vybombardovaly Spojené státy na území Severní aliance   
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo   
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování   
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina