Lidi mají v ČR malé platy, protože se bojí stávkovat

1. 3. 2017 / František Řezáč


Opravdu by se měli politici starat o to, aby lidem vzrostly platy a mzdy? Politici se postarali o zákon o kolektivním vyjednávání, podle něhož se dohodou se zaměstnavateli stanovují mimo jiné platové a mzdové tarify.

Pokud se obě strany nedohodnou, je možno vyhlásit stávku, například za zvýšení mezd. To je vlastně jediná zákonná možnost, jak stávkovat. Už jste někdy slyšeli u takové stávce v České republice? Pokud ano, sem s tím.

Já jsem zatím slyšel o jakýchsi stávkových "pohotovostech", takových "bu bu bu" kterým se zaměstnavatelé mohou vesele zasmát, pokud lidi dělají.

A oni v ČR pořád dělají. I za ty mnohdy žebrácké platy a mzdy. No tak, dokud dělají, nic se neděje, řekne si zaměstnavatel, ať státní či soukromý. Týká se to stejně pokladních v hypermarketech jako učitelek a učitelů. Už jsem o tom v Britských listech kdysi dávno taky psal a je mi trapné se opakovat. Když se občas v novinách objeví, kolik třeba mladí lidé berou za měsíc, tak se musím za ně stydět, že mám vyšší důchod než oni plat. Ale můžou si za to sami, viz citát z projevu jednoho pána, který sice většinou kecá, ale v tomhle má výjimečně pravdu. Hádejte, kdo tohle nedávno řek:

Kdyby zde byly silné odbory, jako například ve Švédsku, kde odborová organizovanost je sedmdesát tři procent, tak bych vyzýval i odbory k obdobným akcím, ale i když plně podporuji požadavek odborů na zvyšování životní úrovně, tak s lítostí konstatuji, že v České republice je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent a byl bych opravdu rád, kdyby se v příštích letech poněkud zvýšila.

Kdyby zaměstnanci, vedení odbory, které u nás ve většině podniků prakticky vůbec neexistují, dokázali vyjít na dvůr a zastavit práci aspoň na půl hodiny, to by koukali, jak by se pan podnikatel nebo ředitel školy začal otáčet. Jenže oni se bojí, oni se bojí i o to, co z milosti zaměstnavatele dostávají. No tak holt mají, co chtějí. Ani Babiš jim pro nic za nic nepřidá.
                                                                                                    
Vytisknout

Související články

Češi chudí teprve budou, a brzy...

2.3. 2017 / Bohumil Kartous

Autor obrázku: Jáchym Bohumil KartousČeská ekonomika doposud těžila ze dvou konkurenčních výhod na globálním trhu. Z relativně kvalifikované a zároveň levné pracovní síly a z geografické blízkosti evropského ekonomického generátoru, Německa. V řádu l...

Jsou Češi chudí, anebo třou bídu?

27.2. 2017

K statistickým údajům Eurostatu, že ČR má nejmenší míru chudoby ve všech zemích Evropské unie a nejmenší příjmové rozdíly obyvatelstva, napsal čtenář Pavel Erben: Máte pravdu, že medián příjmů, z něhož v každé zemi Eurostat vychází je vážený, ...

Všichni jsme chudí?

24.2. 2017 / Jan Čulík

Sociolog Stanislav Biler poukazuje na to, že v důsledku víceméně rozumného a spravedlivého návrhu sociálních demokratů více zdanit bohatší lidi v ČR a ulevit tedy drtivě většině národa, která je "chudá", si Češi uvědomili, že jsou vlastně chudí všich...

Proč pořád hledáme viníky za stav české společnosti jinde?

21.2. 2017

Dovolte mi reagovat na článek, Uprchlíci jsou důležitější než novorozenci dýchající benzopyren v Radvanicích?  píše David Michal. Článek byl poměrně obsáhlý a je v něm mnoho dobrých postřehů. Já chci ovšem reagovat jen na j...

Obsah vydání | Pátek 3.3. 2017