Trumpova poradkyně pohrozila čelnému Demokratu, který kritizoval Trumpa, aby si "dával velký pozor"

14. 11. 2016

Kellyanne Conwayová, manažerka Trumpovy předvolební kampaně, vyhrožovala soudním stíháním Harrymu Reidovi, bývalému šéfu senátního klubu Demokratů, který v pátek Trumpa charakterizoval jako "sexuálního predátora, který v hlasování amerických občanů prohrál. Conwayová se vyjádřila, že by si Reid "měl dávat velký pozor, jak někoho charakterizuje v právním smyslu".

V reakci na tuto výhrůžku Reidův mluvčí uvedl: "Od Trumpa se očekává, že bude národ vést, ne že se bude malicherně pokoušet umlčet své kritiky."

Trump prohrává s Clintonovou počtem asi 2 milionů sečtených hlasů, jenže ve volební koleji ji porazil poměrem 290 - 228 hlasů, a tak se stal prezidentem. Během prezidentské kampaně Trump navrhl zákaz vstupu do USA pro muslimy, označil Mexičany za "sexuální násilníky a zločince", povzbuzoval konspirační teorie o tom, že se prezident Obama nenarodil v USA, nedistancoval se od ultrapravicových organizací a je obviňován, že v reklamách na sociálních sítích používá antisemitské motivy. 13 žen ho obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Conwayová řekla v neděli ve Fox News, že Reidovy výroky by měl dementovat Barack Obama. "protože jsou extremistické. Jsou obrovským zklamáním. Reid by si měl dávat velký pozor, jak někoho charakterizuje v právním smyslu."

Adam Jentleson, náměstek Reidova šéfa štábu tuto kritiku ostře odmítl: "Trvalo to pouhých pět dní, aby prezident Trump se začal pokoušet umlčet své kritiky hrozbami soudního stíhání," řekl. "To by mělo znepokojit a šokovat všechny Američany. Trump vždycky používal výhrůžek a zastrašování. Nyní chce umlčet diskusi o nenávistných činech a hrozbách násilí, které se jeho jménem páchají po celé zemi. Pokusy umlčet tuto diskusi normalizují nenávist a zastrašují oběti. Namísto toho, aby se vyrovnal odpovědnosti svého úřadu, Trump se schovává za svým twitterovým účtem a posílá své zaměstnance do televize, aby vyhrožovali jeho kritikům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.11. 2016