Rusko znovu zahájilo údery na východní Aleppo

16. 11. 2016

Proasadovské jednotky zintenzivnily útoky na syrské vzbouřence. Zahájily zuřivé letecké bombardování obklíčeného východního Aleppa. Rusko den poté, co spolu Donald Trump a Vladimir Putin hovořili telefonicky, začalo odpalovat do Sýrie střely s plochou dráhou letu z letadlové lodi, umístěné u pobřeží Sýrie.

Trump a Putin hovořili o "regulaci konfliktu v Sýrii" a o nutnosti porazit "mezinárodní terorismus a extremismus", konstatoval Putinův úřad.

Zvlášť kontroverzní je ruské bombardování východního Aleppa. Tam Isis není skoro vůbec přítomna a extremní utrpení více než 200 000 obklíčených civilistů vyvolalo ostré mezinárodní protesty.

Avšak útoky jsou součástí širší ofenzívy, v níž Rusko hraje klíčovou roli.

Staffan de Mistura, velvyslanec OSN pro Sýrii, varoval, že totální vítězství pro Bašara Asada namísto vyjednané mírové dohodě povede k zvýšení sunnitského terorismu v Sýrii i v Evropě. Dodal, že EU a Světová banka by nefinancovaly znovuvýstavbu Sýrie, pokud zvítězí jednostranně Asad. Ten je obviněn z vyvraždění přibližně půl milionu syrského obyvatelstva a z mučení desetitisíců lidí v syrských věznicích.

"Pouhé vojenské vítězství bude Pyrrhovo vítězství, po němž bude následovat dlouhodobá, ale bolestná partyzánská válka, v níž budou Syřané dál umírat," varoval velvyslanec. "Lidi nezískáte na svou stranu, pokud nedojde k politickému narovnání."

ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.11. 2016