Zahraniční novináři požadovali od Borise Johnsona, aby vysvětlil své urážky a lži

19. 7. 2016


Boris Johnson na své první londýnské tiskové konferenci jako britský ministr zahraničí byl zahnán do defenzívy, když od něho novináři opakovaně požadovali, aby vysvětlil své "nepokryté lži" a urážky světových politiků, včetně jeho urážky prezidenta Obamy, jehož Johnson charakterizoval jako "částečného Keňana a pokrytce".

Johnson stál vedle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a tvrdil, že jeho výroky byly "zkresleny", či "vytrženy z kontextu" a že světoví politikové, s nimiž se setkal od svého jmenování, jeho minulé výroky "plně chápou".

Johnson se na tiskové konferenci dvakrát zmínil o "krizi v Egyptě", mínil tím krizi v Turecku.

Nejostřeji se vůči němu stavěli američtí novináři, kteří se ho ptali, zda se světovým politikům omluví za své urážky, včetně urážek prezidenta Obamy, a zda mu politikové mohou důvěřovat.

Johnson odpověděl: "Můžeme strávit strašně dlouhou dobu analýzou množství toho, co jsem za posledních třicet let napsal - a to všechno bylo podle mého názoru vytrženo z kontextu, prostřednictvím jaké alchymie, to nevím, bylo to zkresleno a trvalo by mi opravdu dlouho, kdyby se měl věnovat globálního itineráři omluv všem osobám, jichž se to týká."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Úterý 19.7. 2016