Uprchlíci v Řecku varují, že budou páchat sebevraždy, pokud bude realizována dohoda EU a Turecka o jejich deportaci

8. 4. 2016


Roste vážné znepokojení ohledně 13 uprchlíků, kteří byli do Turecka deportováni "omylem"

Syřané a Afghánci na ostrově Chios v Řecku, jimž hrozí deportace do Turecka, uvedli, že spáchají sebevraždu, pokud se je EU pokusí násilně deportovat zpět do Turecka.

Souaob Nouri z Kábulu, který je vězněn ve vysoce střeženém táboře na ostrově Chos, uvedl, "Jestli nás budou deportovat, zabijeme se. Zpátky nepůjdeme."

Muž vedle něho varoval před "strašlivými scénami", pokud budou řecké úřady násilně prosazovat deportace, které už vyvolaly vážné znepokojení v humanitárních organizacích.

"My nejsme teroristé," řekl muž, který udal své jméno jako Akimi. "Jsme uprchlíci. Zdejší podmínky jsou velmi špatné. Nemáme vodu. Bijí tu těhotné ženy. Proč s námi takto zacházejí? Jediné, co chceme, je azyl."

Obdobné hrozby sebevražd přicházejí z ostrova Lesbos. Uprchlíci zadržovaní v tamějším vazebním středisku Moria napsali listu Guardian, že raději přijmou smrt, než aby byli deportováni do Turecka. "Přijmeme smrt, ale vracet se nebudeme," píše se v dopise. "Všichni spácháme sebevraždu, pokud nás deportují."

Dosavadní deportace jsou nesmírně kontroverzní. 13 z 66 deportovaných osob z ostrova Chios zpět do Řecka za dohledu ozbrojených stráží vyjádřilo úmysl zažádat o azyl - což podle činitelů OSN stačí na to, aby nesměli být deportováni dokud jejich žádosti nebudou prozkoumány řeckými úřady.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2016