Dva spojenci Marine Le Penové jsou jmenováni v Panama Papers

6. 4. 2016


Dva členové krajně pravicové francouzské strany Národní fronta přesunuli stovky tisíc eur prostřednictvím offshoreových společností, informuje Le Monde.


Obchodník a účetní s úzkými vazbami na stranu Le Penové navrhli "sofistikovaný offshoreový systém" k převodu 275 000 eur z Francie. Došlo k tomu mezi lety 2014 - 2015, informuje francouzský list.

Dlouholetý přítel předsedkyně strany Frédéric Chatillon, který se současně šéfem společnosti, jež v roce 2012 zajišťovala komunikaci pro prezidentskou kandidaturu, zakoupil v květnu 2012 společnost s názvem Time Dragon se sídlem v Hongkongu.

Mateřská společnost se nachází na Panenských ostrovech a právní dohled zajišťuje panamská firma Mossack Fonseca.

Účetní expert Nicolas Crochet, která v roce 2012 napsal ekonomický manifest kampaně šéfky Národní fronty, pak navrhl, aby bratrova společnost v roce 2013 vydala falešné účty za tvorbu kampaňového webu. Cílem bylo "dostat peníze z Francie... vyhnout se francouzským úřadům proti praní špinavých peněz," napsal francouzský deník.

Oba muži jsou již vyšetřováni kvůli údajnému praní špinavých peněz v souvislosti s jiným případem, který rovněž zahrnuje osobu Le Penové. Crochet je mimo jiné podezřelý z "ilegálního financování volební kampaně".

Chatillon tvrdí, že převod byl "naprosto legální". Místopředseda Národní fronty Florian Philippot odmítl podezření, že strana provozovala složitý systém s cílem skrývat peníze na účtech v zahraničí. Podezření označil za "pomluvu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Jednejme teď, nečekejme na další krizi

11.4. 2016

Otázka daňových rájů a finanční neprůhlednosti je předmětem novinových titulků po celé roky. Naneštěstí je zde velký rozdíl mezi triumfálními deklaracemi vlád a realitou jejich skutečného jednání. V roce 2014 odhalila kauza LuxLeaks, že nadnárodní ko...

Kapitalismus se skutečně zvrhl v něco, co nechceme

7.4. 2016 / Bohumil Kartous

Pozoruhodné. Panama Papers vyvolaly skandál. Tak politici si ukládají peníze na offshorové účty, aby se vyhnuli zdanění. Jak nečekané. Kdo by to byl řekl, že se něco takového stane. Až doteď jsme žili v úžasném světě, v němž správa věcí veřejných lež...

Obsah vydání | Středa 6.4. 2016