Panama Papers, kapitalismus a právní vakuum

7. 4. 2016 / Boris Cvek

Přiznám se, že za existencí daňových rájů a praček na špinavé peníze, stejně jako za existencí nelegálního byznysu s narkotiky, prostitucí apod. nedokáži vidět „selhání kapitalismu“. Je to mnohem spíše selhání právního státu, tedy justice, policie, která selhává při stíhání trestné činnosti – a selhání zákonodárců, kteří selhávají při tvorbě zákonů.

Pokud je „kapitalismus“ fungující trh ve smyslu svobodného podnikání a připuštění majetkové nerovnosti na základě zásluh, pak takový kapitalismus je ve společenském zájmu a musí být společenskému zájmu podřizován. Děsivé by ovšem bylo šíření představy, že ta či ona podoba kapitalismu a právního rámce, v němž existuje (bez právního rámce je společnost vždycky mafiánskou džunglí, ať už se destrukce právního rámce děje z pozice kapitalismu, socialismu nebo jakéhokoli jiného „ismu“), spadla z nebe jako nějaký přírodní zákon, s nímž není možné nic dělat.

To bychom se dostali zpátky do dob, kdy feudální systém dostával své věčné požehnání nezměnitelnosti přímo od Boha. A přece zmizel. Zmizí to, co ztratí vnitřní oporu a smysl, i kdyby se to ideologicky v zájmu vládnoucí oligarchie sebevíce ospravedlňovalo. Tedy neměli bychom zapomenout, že to, co chceme, je fungující trh, svoboda podnikání a přiměřená majetková nerovnost, která je motivující a je založená na zásluhách, na férovém byznysu. To ostatní, ten byznys s daňovými úniky a organizovaným zločinem, ta neprůhlednost, která se skrývá, aby nebyla vidět její zločinnost, to je rakovina, která fungující tržní společnost ničí.

Stále dokola (jen v ČR! pozn. red.) slyšíme slova o prý těžko rozlišitelné škále podnikání v daňových rájích od prý bezúhonných a legálních „daňových optimalizací“, přes šedou ekonomiku a byznys „na hraně zákona“ až po praní špinavých peněz z globální trestné činnosti. Tohle není selhání kapitalismu, to je selhání právního státu způsobené globalizací. Je jen jeden způsob, jak udržet kvalitní společnost: svobodný právní stát, který vyžaduje neustálou aktivitu, a to zejména v době, kdy se společenské podmínky mění tak drasticky jako během globalizace.

Panama papers neukazují na selhání kapitalismu, ale na to, že právní stát není možné v době globalizovaného kapitálu chápat v národních hranicích a že bez účinné mezinárodní spolupráce vzniká globální právní vakuum, korumpující i národní právní státy, právní vakuum, v němž nemůže vládnout nikdo jiný než mafiánská moc organizovaného zločinu. Toto právní vakuum je třeba účinně vyplnit právem a jeho vynutitelností.

Vytisknout

Související články

Kapitalismus se skutečně zvrhl v něco, co nechceme

7.4. 2016 / Bohumil Kartous

Pozoruhodné. Panama Papers vyvolaly skandál. Tak politici si ukládají peníze na offshorové účty, aby se vyhnuli zdanění. Jak nečekané. Kdo by to byl řekl, že se něco takového stane. Až doteď jsme žili v úžasném světě, v němž správa věcí veřejných lež...

Obsah vydání | Čtvrtek 7.4. 2016