Nejbohatší obyvatelé Osla dostali příspěvek na elektrická kola

6. 4. 2016


Multimilionáři, ředitelé firem a přední novináři patří k těm, kdo od městské rady v norském hlavním městě Oslu obdrželi dotaci na nákup elektrických bicyklů.


Rada vyplatila 1 019 různým osobám až 5 000 norských korun (14 225 Kč) na nákupy nových drahých elektrických kol. Deník Dagbladet zjistil, že mezi nimi byly také absolutní společenské špičky, včetně multimilionářů a ředitelů firem.

Jedním z příjemců byl například pětašedesátiletý Richard Andvord, jehož čisté jmění v roce 2012 dosahovalo hodnoty 93 milionů norských korun (přes 264 mil. Kč). Dalším byl známý byznysmen a majitel lodí Morits Skaugen. Ten odmítl tvrzení, že by jeho osobní jmění mělo nějak souviset s příspěvkem od města.

K dalším příjemcům patřili čelní novináři a redaktoři listů Dagbladet a Nettavisen. Redaktor druhého z nich Gunnar Stavrum prohlásil, že si peníze vzal jen proto, aby poukázal na "šílenost" programu podpory cyklistiky ve městě.

"Myslím, že je nesmyslné poskytovat ekonomickou podporu nákupu elektrických kol. Je to hloupý plán, protože činí výnosnějším nákup elektrického kola místo ekologicky nejšetrnější varianty, [normálního] kola," sdělil Stavrum.

Zatímco norská média o programu podpory elektrických kol referují ostře kriticky, městská radní v Oslu Lan Marie Nguyen Bergová tvrdí, že podpora má motivovat lidi, aby nechali auto doma a místo toho si vyjeli na kole.

"To je důležité bez ohledu na to, jestli jste bohatí nebo chudí. Teď vyhodnotíme program a uvidíme, jestli má zamýšlený účinek," sdělila radní listu Dagbladet.

Podrobnosti v norštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.4. 2016