BRITÁNIE BUDE PŘINUCENA OTEVŘÍT DVEŘE MNOHA UPRCHLÍKŮM V CALAIS:

Britští soudci: Británie musí vpustit do Británie čtyři žadatele o azyl z uprchlického tábora v Calais

20. 1. 2016

Britští soudci nařídili, aby tři syrští mladíci a čtvrtý dospělý, který je doprovází, byli okamžitě přivezeni do Británie ke svým příbuzným ze "živoucího pekla" uprchlického tábora v Calais.

Humanitární organizace charakterizovaly jako "zásadně měnící situaci" příkaz dvou britských imigračních soudců, aby tři mladíci bez doprovodu dospělých a čtvrtý dospělý, který je na nich závislý, měli právo žít se svými příbuznými v Británii, zatímco budou úřady řešit jejich žádost o azyl.

Tito čtyři mladí muži uprchli ze Sýrie loni v září a v říjnu dorazili do uprchlického tábora v Calais. Jsou hluboce ztraumatizováni svými zážitky a zažádali britskou vládu, aby projednala jejich žádosti o azyl v Británii.

Soudci Mark Ockelton a Bernard McCloskey byli informováni, že tito čtyři uprchlíci měli možnost od doby příjezdu do Calais strávit ve vytápěné místnosti jen jedinou noc.

Avšak britské ministerstvo vnitra odmítlo jejich žádosti o azyl podle "Dublinského předpisu", podle něhož by žadatel o azyl v Calais měl právo připojit se k rodině v Británii pouze, pokud už zažádal o azyl ve Francii a pokud by Paříž oficiálně požádal Británii, aby se žadatelé o azyl směli připojit k svým příbuzným v Británii.

Právníci syrských mladíků odmítnutí ministerstva vnitra úspěšně zpochybnili tím, že dokázali, že Dublinský systém nefunguje. Britští imigrační soudci ve středu rozhodli, že čtyřem mladíkům musí být umožněno žít v Británii u příbuzných, zatímco budou britské úřady zkoumat jejich žádosti o azyl. Soudci přijali jako důkaz písemnou žádost Syřanů o azyl ve Francii jako dostatečný důkaz, že tam požádali o útočiště, a mají ho tedy dostat i v Británii.

Podle Channel Four News to zřejmě znamená, že Británie bude muset do země vpustit více uprchlíků.

Jde o čtyři chlapce, jednoho sedmnáctiletého mladíka a jeho staršího bratra, který má duševní zdravotní problémy. Ten sedmnáctiletý mladík se o toho nemocného stará. A o další dva chlapce, jeden z nichž trpí posttraumatickým stresem a druhý má v Británii příbuzné. Všichni čtyři žijí v uprchlickém táboře v Calais.

Tyto čtyři případy vybrala humanitární nevládní organizace Citizens UK jako zásadní precedenty. Všichni čtyři tito uprchlíci jsou v táboře v Calais už mnoho měsíců a je tam zřejmě velké množství dalších lidí, kteří mají právo žádat o azyl v Británii. Takže středeční verdikt britských soudců pro ně bude dobrou zprávou.

Tyto čtyři uprchlické případy se vážou na dohodu Dublin III, zda Británie má povinnost přijmout uprchlíky, kteří už požádali o azyl v jiné členské zemi EU, ale mají příbuzné v Británii. To je jádro tohoto případu.

Právníci úspěšně argumentovali, že celý Dublinský proces, který dosud vynucoval, že uprchlíci musejí zůstat v první zemi EU, je naprosto nefunkční a je to otřesný chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Bylo mu 15. Británie mu odmítla dovolit přijet za sestrou. Umřel.

27.1. 2016

Děti by neměly umírat, když se snaží dostat se za svými příbuznými. Moderátorka: Bylo mu teprve 15 a měl legální právo na vstup do Británie, kde žije jeho sestra s britským občanstvím. Britské ministerstvo vnitra však odmítlo se vůbec zabýva...

Obsah vydání | Středa 20.1. 2016