Zpráva Amnesty International

Čína stále mučí zadržované disidenty

12. 11. 2015

Podle zprávy Amnesty International (AI) Čína dosud nedostála svých politických slibů, že zakáže mučení zadržovaných osob. Týká se to zejména lidí zatčených ve spojitosti s jejich politickými či náboženskými názory, tedy disidentů, petentů, lidskoprávních aktivistů jejich obhájců nebo například příznivců duchovního hnutí Falun Gong. Zprávu přinesl deník Guardian.

Zpráva AI nazvaná Konec v nedohlednu: Mučení a vynucená přiznání v Číně je založená na rozhovorech se 40 čínskými obhájci lidských práv a obsahuje mrazivé detaily o mučení a bití zadržených lidí. Vyšetřovatelé běžně používají bodců, mučících židlí, elektrických obušků a psychického teroru k tomu, aby ze zadržovaných vynutili přiznání.

Nejde o problém, který by bylo možné jednoznačně lokalizovat. Tato praxe je podle zprávy běžná na celém území Číny. V roce 2012 se Čína zavázala přijmout nápravné prostředky, které zabrání vynucovanému přiznání zadržovaných. Stalo se tak ale pouze u některých druhů mučení, legislativa nepokrývá psychický teror. Právníci, kteří se snaží vyšetřovat případy zneužívání psychického a fyzického násilí, jsou systematicky omezováni policií, prokurátory a soudy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Británie podlézá Číně a uzavřela s ní šílený jaderný kontrakt

21.10. 2015

Grandiózní podlézání Číně ponižujícím způsobem během návštěvy čínského prezidenta pokračuje i dnes, píše v deníku Guardian komentátorka Poly Toynbee. Musela se účastnit i královna i celá královská rodina. Británie vždycky riskuje zesměšnění, kd...

Britské podlézání Číně sleduje Západ s posměchem a s obavami

20.10. 2015

Britské námluvy Číny, které vyvrcholí v úterý zahájením oficiální státní návštěvy čínského prezidenta Xi Jinpinga, sledují ostatní západní hlavní města se směsicí obav a posměchu. Kritikové argumentují, že Cameronova vláda zřejmě přehání ho...

Obsah vydání | Čtvrtek 12.11. 2015