Britské podlézání Číně sleduje Západ s posměchem a s obavami

20. 10. 2015

Britské námluvy Číny, které vyvrcholí v úterý zahájením oficiální státní návštěvy čínského prezidenta Xi Jinpinga, sledují ostatní západní hlavní města se směsicí obav a posměchu.

Kritikové argumentují, že Cameronova vláda zřejmě přehání hospodářský prospěch ze zahájení své strategie "zlaté éry" spolupráce s Čínou a hrubě podceňuje strategický neprospěch. Británie se totiž hodlá stát zcela závislou na Pekingu ve své klíčové infrastruktuře a hrozí, že si odcizí Washington a další západní spojence.

"Myslím, že v americké vládě vznikne znepokojení, že existuje příliš velký rozdíl mezi americkým přístupem vůči Číně v celé řadě otázek, z nichž je bezpečnost internetu a počítačových sítí daleko nejdůležitější, a signály vysílané britskou vládou během této návštěvy," řekla Heather Conleyová z Centra pro strategické a mezinárodní studie ve Washingtonu.

Kontrast mezi oslavným postojem vůči Číně, který projevuje Velká Británie v rámci příjezdu čínského prezidenta, který byl ubytován v Buckinghamském paláci, a jeho návštěvou v USA minulý měsíc je obrovský. Těsně před příjezdem čínského prezidenta do USA pohrozil Barack Obama, že zavede proti Číně sankce za hackerské útoky proti americkým firmám, a rozhodl se je pozastavit pouze, až Xi přislíbil, že se Čína bude vyhýbat "vědomému" hackerství amerických firem. V pondělí byla však v USA vydaná zpráva, že čínské hackerské útoky proti USA dále pokračují.

"Myslím, že Washington očekává od Británie vyvážený postoj vůči Pekingu," řekla Conleyová. Uvědomujeme si hospodářský význam tohoto vztahu, ale pokud nebude existovat v rovnováze s hodnotami, které podporuje západní společenství, pak ta politika nebude mít dlouhého trvání. Roste znepokojení, že britskému přístupu tato rovnováha chybí."

Philipe Le Corre, francouzský expert na čínskou investiční strategii v Evropě, uvedl, že Británie není sama, která se dvoří Pekingu. Angela Merkelová pojede do Číny příští týden a Francois Hollande příští měsíc. Avšak Británie dosud zašla nejdále tím, že vpouští Číňany do své strategicky významné infrastruktury, jako jsou železnice a jaderné elektrárny.

"Kdyby se napětí v Tichomoří zhoršilo, Británie se bude muset rozhodnout mezi USA a Čínou," řekl Corre.

Největší hrozba mezinárodní bezpečnosti je v Asii, je jí vzestup ČÍny a možnost konfrontace velmocí. To by si Británie měla uvědomit," řekl Hans Kundnani, z Německého Marshallova Fondu z USA v Berlíně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Čína stále mučí zadržované disidenty

12.11. 2015

Podle zprávy Amnesty International (AI) Čína dosud nedostála svých politických slibů, že zakáže mučení zadržovaných osob. Týká se to zejména lidí zatčených ve spojitosti s jejich politickými či náboženskými názory, tedy disidentů, petentů, lidskopráv...

Obsah vydání | Úterý 20.10. 2015