ANALÝZA:

Východoevropská média zaujímají podstatně necitelnější postoj k uprchlíkům než média v západní Evropě

10. 11. 2015


Západoevropský tisk zaujal začátkem září bezprostředně po zveřejnění fotografií mrtvého batolete Ajdana Kurdiho, nalezeného na turecké pláži, výrazně sympatizující postoje vůči uprchlíkům, ale během pouhého týdne se navrátil k svému obvyklému redakčnímu postoji a koncem září byl vůči uprchlíkům nepřátelštější než na jeho začátku.

Většina deníků ve východní Evropě a v pobaltských zemích fotografie Ajdana Kurdiho nezveřejnila a o jeho smrti skoro vůbec nepsala. Vyplývá to ze studie European Journalism Observatory o postojích evropského tisku k uprchlické krizi.

Studie zjistila, že tisk v západní Evropě je ve srovnání s tiskem východoevropských a pobaltských zemí daleko slitovnější a soucitnější vůči uprchlíkům. Tisk ve východoevropských a pobaltských zemích je vůči nim „nepřátelský, necitelný a zaměřený proti Evropské unii“.

Tisk ve východoevropských a pobaltských zemích nepřináší informace o jednotlivých osudech uprchlíků. Zaměřuje se na informace o vládních opatřeních a je kritický vůči Evropské unii. Ani jedny litevské noviny nezveřejnily fotografii Ajlana Kurdiho. Psaly jen o tom, že ruská menšina v zemi se nikdy neintegrovala, tak co očekávat od nových příchozích.

V západoevropském tisku se po smrti Ajlana Kurdiho krátkodobě zvýšily sympatie pro uprchlíky, avšak tato změna byla krátkodobá, především v britském a v portugalském tisku.

Především v Polsku a v České republice došlo od poloviny září k nárůstu velkého počtu protiuprchlických, protiněmecký a protievropských článků. V českém a polském tisku také téměř úplně chybí lidský postoj a soucit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Od neobjektivity k omezení svobody vyjádření

18.3. 2016 / Peter Wagner

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně zveřejnila na podzim 2015 analýzu mediálního pokrytí uprchlické krize . Vyplývá z ní, že ve zpravodajství vystupují uprchlíci nejvíc jako dav. Individuální osudy nebo příčiny stěhování se prak...

Obsah vydání | Úterý 10.11. 2015