Americké technologické společnosti jsou tvrdě zasaženy Snowdenovými odhaleními amerického špehování

10. 6. 2015

Americké technologické společnosti jsou odhaleními Edwarda Snowdena zasaženy výrazně tvrději, než se předpokládalo. Ukazuje to studie nadace Information Technology and Innovation Foundation publikovaná v úterý.

Studie washingtonského thinktanku tvrdí, že dopad aféry Snowden bude horší, bude horší, než předpokládaly dva roky staré prognózy. V roce 2013 týž thinktank odhadoval, že americké počítačové firmy ztratí kvůli aféře Snowden v příštích třech letech 22 - 35 miliard dolarů.

Nyní se ukazuje, že je nemožné kvantifikovat dopady aféry, protože byl těžce zasažen celý sektor.

"Tato odhalení fundamentálně otřásla mezinárodní důvěrou v americké technologické společnosti a poškodila vyhlídky amerického byznysu po celém světě," říká nyní publikovaná zpráva.

Jeden z autorů, Daniel Castro, tvrdí, že dopad kauzy Snowden na americké firmy má otevřený konec a nezdá se, že by věc spěla k nějakému závěru.

Podezření vůči americké vládě a firmám jsou používána jako omluva pro novou vlnu protekcionistické politiky po celém světě.

Podle jedné citované studie 25 % společností v Kanadě a Británii plánuje přesunout data z území USA.

Některé společnosti v Evropě si kvůli obavám vyvolaným aférou Snowden nepřejí umisťovat data v Severní Americe. Státy jako Austrálie, Čína, Rusko a Indie přijímají zákony ztěžující umísťování dat jejich občanů za hranicemi.

Mezitím zahraniční společnosti využívají kauzu Snowden jako marketingovou příležitost.

Společnosti jako Apple a Salesforce už začaly budovat datová centra za hranicemi USA, jako ústupek zahraničním regulátorům a organizacím chránícím soukromí, říká studie.

I když "datový nacionalismus" může krátkodobě vytvořit nějaká pracovní místa, země, které ho aplikují, se z dlouhodobého hlediska poškozují odříznutím od nejlepší dostupné technologie.

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2015