Miloš Zeman šířil na Parlamentních listech nesmysly bez korekce

8. 6. 2015 / Jan Čulík

Miloši Zemanovi umožnily Parlamentní listy, aby tam šířil své věcné nesmysly, aniž by se jeho výroky pokusily věcnými fakty korigovat. K tomu jen dvě nejdůležitější věci:

1. Podle mezinárodního práva mají státy POVINNOST poskytovat azyl uprchlíkům před pronásledováním a válkou. Definuje to Konvence o uprchlících, která byla schválena na mimořádné konferenci OSN dne 27. července 1951. Vstoupila v platnost dne 22. dubna 1954. Původně se tato Konvence týkala jen uprchlíků z Evropy, protokol z roku 1967 odstranil "jakékoliv geografické omezení" ohledně původu uprchlíků. Dánsko bylo prvním státem, který tuto konvenci 4. prosince 1952 ratifikovalo. V červenci 2013 Konvence měla 145 signatářských států a 146 států podepsalo protokol.

Členské země Evropské unie poskytují uprchlíkům azyl na základě společné politiky, schválené v souvislosti s schengenskou dohodou z devadesátých let. Společná politika EU o přijímání uprchlíků platí od Dublinské konvence z roku 1990.

Mezinárodní právo o uprchlících definuje uprchlíka jako osobu, která hledá útočiště v jiné zemi v důsledku války a násilí anebo ze strachu před pronásledováním.

Miliony uprchlíků ze Sýrie a z některých afrických zemí zjevně splňují definici uprchlíka a právem žádají o azyl. "Co Zemanův výrok, to většinou nesmysl," říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

2. Kouření ve veřejných místnostech ve všech civilizovaných zemích bylo dávno schváleno z jediného důvodu: Druhotné kouření zaměstnanci restaurací, kteří jsou nuceni pobývat v zakouřených prostorách, vážně poškozuje jejich zdraví. Je to totéž, jako kdyby byli zaměstnanci továren nucení pracovat v chemických provozech, poškozujících jejich zdraví. Každý jednotlivý občan má samozřejmě plné právo ničit si svoje vlastní zdraví a způsobit si rakovinu kouřením, je však trestným činem působit rakovinu jiným.

Možná by se měl Miloš Zeman poučit o základních skutečnostech, než začne kázat světu. Jeho neznalosti jsou trapné.

Vytisknout

Související články

Miloš Zeman dobývá Čínu

6.8. 2015 / Bohumil Kartous

Prezident Miloš Zeman opět poletí do Číny, tentokrát na oslavy konce druhé světové války. Tato skutečnost je toužebně očekávanou vodou na český mediální mlýn zpomalený suchem typickým pro okurkovou sezónu. Zlé jazyky strádajících dělníků pražských me...

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2015