Akce Fénix, čili Rozpočtové PR

9. 6. 2015 / Karel Dolejší

Německo vloni vykázalo ze země šéfa pobočky CIA ZDE. Není v tom ani zdaleka výjimkou, protože třeba Kanada za poslední dekádu vyhostila hned pět amerických agentů, kteří ohrožovali její zájmy ZDE.

V České republice byste ovšem marně vzpomínali na to, kdy úřady chytily a vyhodily ze země amerického agenta. Je dokonce problém najít případy, kdy byli ze země vykázáni agenti zemí, s nimiž nás nepojí žádné spojenecké závazky a jejich kauzy jsou tedy mnohem méně kontroverzní. Přitom je známo, že Praha je podobně jako třeba Vídeň mraveništěm špionů. Jeden polovičatě provedený případ po mnoha letech vyznačujících se doslova nulovou aktivitou ZDE jaro nedělá. Česká republika je pro cizí agenty, kteří shromažďují informace, infiltrují občanskou společnost, ovlivňují politický proces i bezpečnostní složky, doslova rájem na zemi.

Nelegitimní vláda kamarádů prezidenta, jehož kampaň kofinancovala ruská firma Lukoil, shodila ze stolu jeden z dokumentů upozorňujících na reálné bezpečnostní hrozby ze strany agentů cizí mocnosti ZDE. Na ministerstvu vnitra dnes sedí "napravený" lánský pučista, který formuluje požadavky na bezpečnostní složky. Takže se není čemu divit: České orgány posílají provokatéry mezi anarchisty a snaží se je přimět k jimi předem naplánované násilné trestné činnosti ZDE, k útoku na vlak v místě, kde žádné nejezdí ZDE. Mezitím "spontánní" (ministerstvem vnitra nijak neiniciované) a mnohem vážnější výzvy k politickému násilí z prostředí promořeného zahraničními agenty, avšak politicky propojeného s prezidentem, nikdo ani veřejně nekomentuje.

Bezpečnostní informační služba nyní nabírá nové zaměstnance, jejichž hlavní oblastí zájmu by měl být "terorismus" ZDE. Tedy aktivita, která dosud v ČR fakticky vůbec neexistuje. Došlo k navýšení rozpočtu BIS, ne však k době adekvátnímu a velmi urgentnímu politickému zadání. Nežijeme někde na Balkáně. "Terorismus", a tím spíše "islámský terorismus", v ČR představují mírně řečeno naprosto marginální problém. Daleko urgentnější je čelit aktivitám agentů cizích mocností, kteří se snaží ovlivňovat veřejný diskurs i rozhodování státních orgánů.

Lze se jen těžko vyhnout dojmu, že monstrózní aktivity jako "Akce Fénix" vyrábějící zcela uměle domácí hrozbu, které mají údajně bezpečnostní složky čelit, slouží z hlediska těchto složek pouze k odůvodnění požadavků na navýšení rozpočtu. Anarchisté totiž nedokáží zorganizovat uvěřitelnou bezpečnostní hrozbu, dokonce i kdyby o to usilovali sami od sebe - a to rozhodně neusilují. Některé právě medializované případy útoků ZDE se týkají úplně jiného ministerstva, než které proti anarchistům zasáhlo, takže varianta "pomsty" je až na úplně posledním místě - daleko za zájmy kruhů, které usilují o to narušit jakkoliv polovičaté pokusy obnovit funkčnost českého ministerstva obrany, nikoliv snad ovlivnit zcela "vyhovující" dlouhodobou nefunkčnost ministerstva vnitra.

Obecně řečeno, vnitro by občané mohli začít brát vážně teprve v okamžiku, kdy by se začalo věnovat vazbám některých novinářů na americké zbrojovky a bezpečnostní agentury, vazbám některých politiků a "aktivistů" na ruské ZDE či izraelské zpravodajské služby, atd. To je oblast činnosti, o niž by se fungující kontrarozvědka suverénního státu (kterým ČR dodnes není) měla skutečně starat.

Cílená démonizace víceméně benigních anarchistů do tohoto scénáře naprosto nepatří. Jde o maskirovku zakrývající pokračující nefunkčnost orgánů, které by měly čelit skutečným, nikoliv fabrikovaným bezpečnostním hrozbám.

Celá "Akce Fénix" je na prvním místě nepovedeným PR a nepředstavuje vůbec žádnou změnu v mnohaleté politice mrtvého brouka, která umožňuje zpravodajským službám cizích mocností bez jakýchkoliv komplikací ovlivňovat dění v České republice.

Nevím, zda Západ "potřebuje více rusofilů", ale Česká republika každopádně potřebuje mnohem méně veřejných činitelů napojených jak na západní, tak na ruské bezpečnostní služby.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2015