Šest Maďarů bylo zatčeno, protože poničili vládní protiuprchlické plakáty

8. 6. 2015

Šest maďarských občanů vzala maďarská policie do vazby za to, že poničili v centru Budapešti vládní protiuprchlické plakáty s nápisem "Přijdete-li do Maďarska, nemůžete brát práci Maďarům". Šlo o šest aktivistů z opoziční strany Együtt (Společně). Policie uvedla, že pět zatčených osob se přiznalo, že spáchali "vandalský čin".

Maďarská vláda, kterou vede premiér Viktor Orbán a jeho pravicová strana Fidesz, nedávno zahájila celonárodní konzultace o "imigraci a terorismu". V rámci kampaně nechala maďarská vláda vylepit protiimigrační letáky. Na nich vláda varuje, aby se přistěhovalci nepokoušeli brát Maďarům jejich zaměstnání a vyžaduje na nich, aby respektovali maďarskou kulturu a zákony.

V rámci konzultace rozeslala maďarská vláda voličům dotazník, který spojuje přistěhovalectví s terorismem a navrhuje, aby všichni ilegální uprchlíci byli posláni do internačních táborů.

Minulý měsíc Orban, který vládne v Maďarsku od roku 2010, charakterizoval kvóty EU pro přijímání uprchlíků jako "hraničící se šílenstvím". V reakci na to odsoudil viceprezident Evropské komise Frans Timmersmans Orbanův dotazník jako "zlovolný a nesprávný".

Minulý týden Orbán znovu verbálně zaútočil. Vyjádřil se, že masová imigrace do Evropy by znamenala konec křesťanské Evropy a "změnila by tvář evropské civilizace".

Fidesz ztrácí v Maďarsku volební podporu ve prospěch ultrapravicové strany Jobbik. Orbán také hovořil o tom, že Maďarsko uvažuje o znovuzavedení trestu smrti, který byl zrušen po pádu komunismu. To také vyvolalo ostrou kritiku Bruselu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2015