Zruší-li konzervativci Zákon o lidských právech, rozbijí tím mírovou dohodu ze Severního Irska

12. 5. 2015

Severoirská lidskoprávní organizace Committee on the Administration of Justice, Výbor pro provádění spravedlnosti CAJ, upozorňuje, že pokud britští konzervativci zruší Zákon o lidských právech, jak plánují, poruší tím "Velkopáteční" mírovou dohodu, uzavřenou v roce 1998 mezi dvěma suverénními státy, Velkou Británii a Irskou republikou. CAJ požaduje bezodkladné jednání s britskou ministryní pro Severní Irsko Theresou Villiersovou.

Ředitel organizace CAJ v Severním Irsku Brian Gormally upozorňuje, že evropský Zákon o lidských právech je přímou součástí mezistátní britsko-irské dohody z roku 1998. Dohoda byla schválena referendem na obou stranách severoirské hranice v květnu 1998 a po její ratifikaci byla uložena v OSN.

Gormally poukazuje na to, že v součásti dohody zaručující práva menšin, se britská vláda zavázala "ke kompletnímu včlenění do severoirského zákonodárství Evropské konvence o lidských právech, s přímým přístupem k soudům a k nápravným opatřením pro každé porušení této konvence, včetně pravomocí pro soudy zrušit národní legislativu kvůli nedůslednosti".

Ředitel CAJ varuje, že pokusy londýnských konzervativců zrušit Zákon o lidských právech ochromí křehkou dohodu o míru v Severním Irsku. Gormally upozorňuje, že Zákon o lidských právech a Evropský soud pro lidská práva nemají nic společného s členstvím zemí v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2015