John Kerry cestuje do Moskvy

12. 5. 2015

Poprvé od začátku války na Ukrajině navštíví americký ministr zahraničí John Kerry v úterý Moskvu. Bude cestovat také do Soči na Černém moři a setká se s Vladimírem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Budou jednat o ukrajinské krizi, o Sýrii a o Íránu.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že schůzka neznamená normalizaci vztajů mezi USA a Ruskem, "ale je to součást našeho úsilí udržovat otevřenou komunikaci".

Spojené státy mají zájem o obnovení rozhovorů o potenciálním politickém řešení války v Sýrii. Ruská vláda může argumentovaat, že Rusko hraje příliš důležitou globální roli na to, aby si Západ mohl dovolit ho umístit do izolace.

Moskva se snaží o obnovení dialogu s USA. Američtí účastníci tzv. Skupiny Labe, což je organizace vysokých ruských a amerických vojenských a výzvědných činitelů v důchodu, která zůstává jedním z mála otevřených polooficiálních kanálů mezi oběma zeměmi, dala v březnu najevo, že se Rusko snaží přimět Spojené státy k novému jednání, a to směsicí hrozeb a nabídek spolupráce. Rusko se snaží, aby USA přijaly "nový status quo".

Valentin Korabelnikov, bývalý šéf ruské vojenské rozvědky, během setkání Skupiny Labe navrhl, aby Rusko a USA začaly znovu sdílet výzvědné informace o společných hrozbách, jako je extremismus a mezinárodní terorismus. Ruští účastníci se však také zmínili o tom, že Moskva je připravena použít proti NATO své jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2015