Západní velvyslanci v Makedonii: "Nepřijatelné" jednání vlády, potřeba reforem

12. 5. 2015

Po setkání s premiérem Nikolou Gruevským velvyslanci USA, Francie, Itálie, Velké Británie, Německa a Evropské unie vydali zprávu přísně kritizující makedonskou vládu.

Po setkání s premiérem Nikolou Gruevským velvyslanci USA, Francie, Itálie, Velké Británie, Německa a Evropské unie vydali zprávu přísně kritizující makedonskou vládu. V textu se mj. praví, že velvyslanci jsou znepokojeni nad způsobem, jakým je vyšetřován vládní skandál s odposlechy. To že tato obvinění nejsou dlouhodobě prošetřována "vrhá vážné pochybnosti na závazek vlády ohledně demokratických zásad a hodnot euroatlantického společenství".

Prohlášení žádá, aby vláda provedla konkrétní reformy, včetně ošetření integrity volebního systému, svobody médií, nezávislosti justice, svobody projevu a dalších klíčových témat.

Zároveň velvyslanci vyjádřili své sympatie pro ty, kdo zemřeli v souvislosti s událostmi v Kumanovu, kde o víkendu probíhaly urputné boje s povstaleckou albánskou jednotkou napojenou na kosovské struktury. V případě potřeby nabídli diplomaté pomoc.

"Vítáme iniciativu prezidenta sejít se se všemi politickými stranami, aby apelovaly na občany ohledně zachování klidu a zdrženlivosti," píše se dále ve společném prohlášení. Dokument vyjadřuje podporu právu na sdružování a pokojný protest a vyzývá všechny, aby se zdrželi násilí.

Kromě akce albánské guerilly, kterou vyvrcholil řetězec násilných útoků zahájených na podzim 2014, v zemi probíhá vážná politická krize a premiér Gruevski se snaží potlačit opozici prostřednictvím kriminálních obvinění a nasazení policie proti demonstracím. Během protestů v posledních dnech k násilí sahaly obě strany.

Podrobnosti v makedonštině: ZDE

Vytisknout

Související články

Desetitisíce Makedonců požadovaly rezignaci premiéra

18.5. 2015

Desetitisíce lidí se v neděli shromáždili ve Skopje, aby žádaly odstoupení premiéra Nikoly Gruevského. Kvůli politické krizi vyvolané skandálem s masovými odposlechy postavili demonstranti stanové městečko před sídlem vlády, kdo někteří z účastníků h...

UCK Makedonie: Deklarace č. 5 z 12. května 2015

13.5. 2015

Přinášíme z informativních důvodů překlad deklarace albánských separatistů v Makedonii. Text obsahuje mimořádně dlouhá kostrbatá souvětí plná narážek, které osobám z vnějšku makedonsko-albánské komunity militantů často nedávají smysl; přesto však jde...

Makedonie: Čeká Evropu další válka?

11.5. 2015 / Karel Dolejší

Dvoudenní boje u města Kumanovo v neděli skončily, nicméně jeden z poražených aktérů, kosovskoalbánský ozbrojenec, ještě na závěr oznámil, že "skutečná" válka začne až 12. května ZDE. To poté, co makedonské bezpečnostní složky horkotěžko udolaly až 1...

Makedonské jednotky bojují s neznámými cizími ozbrojenci

9.5. 2015

Ve městě Kumanovo ležícím 40 km severně od hlavního makedonského (FYROM) města Skopje dnes vypukly boje, když došlo k průniku zatím neznámé ozbrojené skupiny do tohoto prostoru. Tři příslušníci policie padli, větší množství jich bylo zraněn...

O státním převratu v Makedonii

4.2. 2015

Makedonské úřady v sobotu posunuly politickou bitvu v zemi za bod nenávratu, když senzačně prohlásily, že zabránily státnímu převratu organizovanému opozičním lídrem Zoranem Zajevem.

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2015