Překvapení z britských voleb, které platí i pro Českou republiku

Politika se nedělá na Facebooku či Twitteru

12. 5. 2015

Jedním z největších překvapení nedávných britských voleb je, že nelze vytvořit socialistický ráj na Zemi publikováním na Twitteru či na Facebooku, píše ironicky Suzanne Moore v deníku Guardian.

Lidé, kteří to dělají, sledují, nebo mají mezi přáteli jen sami sebe, a zdá se, že mnoho z nich si to vůbec neuvědomuje. Tito lidé poslouchají jen vlastní ozvěnu a neuvědomují si, že ne všichni občané jsou levicového přesvědčení.

Všichni žijeme v bublině, a po britských všeobecných volbách konečně vidíme jasněji podstatu některých těchto bublin, píše Moorová. Jednou bublinou je Londýn: "Londýn, to je svět a ten je v podstatě levicový." (V Praze si zase mnozí myslí, že Praha je svět a je v podstatě pravicový.)

Twitter a Facebook fungují tak, že posilují a prohlubují postoje a názory, nevedou k diskusi a ke konfrontaci. Občas dojde i na Facebooku k hádkám, ale přesvědčili jste někdy někoho o něčem na Facebooku či Twitteru?

Sociálními sítěmi probíhají vlny emocí, ale většinou jsou sociální sítě levicové a autistické a samolibé. Pocit, jaký máme na Facebooku všichni obrovský význam, je nutno odmítnout.

Množství médií píše o tom, o čem se hovoří na Facebooku a na Twitteru a je to všechno meta-meta. Je potřeba vystoupit z bubliny a mluvit s normálními lidmi, kteří se neprojevují na sociálních sítích. Ti totiž rozhodují. Jinak budeme nadále provozovat jen samomluvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2015