Vladimír Putin odsoudil kyjevskou "blokádu" východní Ukrajiny

17. 4. 2015

Ve svém výročním mnohahodinovém televizním vystoupení, v němž odpovídal na vybrané telefonní dotazy veřejnosti, odsoudil Vladimír Putin to, co charakterizoval jako "ekonomickou blokádu". uvalenou Kyjevem na vzbouřenecké oblasti na východní Ukrajině. Putin v televizním vystoupení znovu tvrdil, že "na Ukrajině nejsou žádná ruská vojska". Moskva stále popírá obviňování ze Západu, že vyzbrojuje ukrajinské vzbouřence a podporuje je vlastními vojenskými jednotkami.

Putin se také vyjádřil, že vrazi opozičního politika Borise Němcova "asi nebudou nikdy nalezeni". Odsoudil vražd jako "ostudnou".

Byl to třináctý Putinův televizní maraton a trval čtyři hodiny.

Putin popřel zprávy, že by ukrajinský prezident Petro Porošenko nabídl Rusku, aby převzalo vzbouřenecké oblasti Donbasu.

Vzbouřenci odmítají vládu v Kyjevě a dostávají humanitární pomoc z Ruska, které loni anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Putin se také vyjádřil, že neočekává, že budou sankce EU proti Rusku brzo zrušeny. "Musíme využít situace k vytvoření nové úrovně rozvoje," řekl.

Reportérka BBC v Moskvě poukázala na to, že Putinovy televizní maratony jsou silně manipulovány, ale že přesto je z nich zjevné, jaké má Putinova vláda obavy. Reálné mzdy Rusů letos poprvé od doby, kdy Putin převzal v Rusku moc, poklesly.

Putin tvrdil, že ruské ekonomice bude trvat asi dva roky, než dojde k oživení z recese a než hodnota rublu zase řádně stoupne. Dodal, že existují povzbudivé známky, že ruské zemědělství roste a nahrazuje dovoz západních potravin.

Avšak jeden zemědělec, který se charakterizoval jako "John - ruský občan" - dával Putinovi otázky na tělo ohledně těžké situace ruských farmářů. "Říkáte, že všechno jde dobře - no, já mám pět dětí a potřebuju ujištění ohledně jejich budoucnosti v Rusku. Věříte statistikám, nebo lžou?" ptal se rusky s anglickým přízvukem.

Farmář se údajně jmenuje John Kopisky, je to původem Angličan a žije ve vladimirském regionu už 15 let.

Putin přiznal, že farmáři mají problémy s nízkými cenami mléčných výrobků a že součástí problému je levný dovoz mléka v prášku z Běloruska."Nemám důvodu nevěřit statistikám," řekl Putin a dodal, že vláda bude muset zvýšit dotace pro zemědělce.

Později dostal Putin otázku ohledně kontroverzního rozhodnutí Ruska dodat Íránu střely S-300 pro protileteckou obranu. Putin trval na tom, že střely nejsou na seznamu OSN zakazující vývozy do Íránu podle sankcí spojených s íránským jaderným programem. Dodal, že Rusko se rozhodlo k tomuto vývozu, protože Írán projevil "touhu dosáhnout kompromisu". Rakety S-300 podle něho "Izrael vůbec neohrožují, je to čistě obranná zbraň", dodal.

Reportérka BBC poznamenává, že otázky pro Putina byly zjevně cenzurovány, neobjevilo se nic příliš kritického ani osobního. Rusové poslali asi 2 miliony otázek. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že asi 23 procent otázek se týkaly sociální podpory a druhou nejvýznamnější oblastí znepokojení pro Rusy byla otázka bydlení a místních služeb.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Související články

Car Putin a jeho kafkovská televizní show

17.4. 2015

Putinské Rusko má nyní již dobře zavedenou tradici. Jednou ročně se prezident objeví na několik hodin v televizi a odpovídá na otázky podané publikem ve studiu, nebo telefonicky, internetem, SMS, píše Ingo Mannteufel.

Obsah vydání | Pátek 17.4. 2015