Jane`s: Čína staví první vojenské letiště na sporných Spratlyho ostrovech

17. 4. 2015

Satelitní snímky ukazují, že Čína buduje letiště s parametry standardního vojenského letiště na Útesu ohnivého kříže (Fiery Cross Reef) ve Spratlyho ostrovech, o něž vede spor s Brunejí, Filipínami, Malajsií, Tchajwanem a Vietnamem.

Snímky poskytla společnost Airbus Defence and Space a ukazují současně, že Čína spojuje útesy na ostrově Su-pi v rámci téhož souostroví, což jí umožní postavit zde další letiště. Analýzu přinesla společnost IHS Jane’s a vychází ze snímků pořízených během února a března.

Snímek z 23. března ukazuje stavební práce na prvně jmenovaném útesu. Jeho plocha je rozšiřována pomocí betonování tak, že na něm bude moci být vystavěno letiště o délce přibližně 3 000 metrů. To plně odpovídá standardním čínským vojenským letištím na pevnině, kde se délka přistávací dráhy pohybuje v rozmezí 2 700 - 4 000 metrů. Na jihozápadní straně útesu je rozšiřováno přístavní zařízení.

Snímky z útesu Su-pi z 6. února a 5. března také zachycují rozšiřování pevniny. V únoru vznikly tři umělé ostrovy a v březnu je vidět spojování jednotlivých bodů do větší plochy schopné pojmout další tříkilometrovou přistávací dráhu. Su-pi leží na severní straně souostroví a pouhých 25 km od ostrova Thitu, který využívají Filipíny a žije na něm i civilní obyvatelstvo. Prvně zmíněné letiště se nachází na západním okraji souostroví.

Letiště na ostrově Woody, který tvoří součást Paracelových ostrovů v Jihočínském moři, na něž si dělá nárok také Tchajwan a Vietnam, je rovněž rozšiřováno ze stávajících 2 300 na 3 000 m.

Jakmile bude výstavba dokončena, Čína bude moci Spratlyho i Paracelovy ostrovy využívat jako předsunuté vojenské základny v Jihočínském moři. Podle jiných zdrojů zde souběžně posiluje také radarové vybavení, zařízení pro satelitní komunikaci, protivzdušnou a protilodní obranu, staví heliporty a doky.

Tato výstavba vyostří vztahy s několika čínskými sousedy, kteří si dělají konkurenční územní nároky v dané oblasti. Jedná se o souostroví Senkaku severovýchodně od Filipín, ležící jen asi 300 km jihozápadně od Okinawy, o něž Peking vede spor především s Tokiem; útes Scarborough Shoal západně od Filipín; již zmíněné Spratlyho a Paracelovy ostrovy a dále Pratasovy ostrovy západojihozápadně od Tchajwanu, na něž si činí nárok Tchajwan i Vietnam.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.4. 2015