V Kyjevě byl zastřelen proruský novinář

16. 4. 2015

Kontroverzní proruský novinář Oles Buzyna byl ve čtvrtek zastřelen před svým příbytkem v Kyjevě, pouhých několik hodin poté, co byl v ukrajinském hlavním městě za podobných okolností zavražděn prominentní opoziční politik.

K oběma vraždám došlo po sérii údajných sebevražd bývalých stoupenců Viktora Janukovyče, který byl loni v únoru svržen majdanskou revolucí.

Všechna tato úmrtí vyvolávají obavy, že na Ukrajině vzniká hon na čarodějnice proti stoupencům bývalého režimu, avšak ukrajinský prezident Petro Porošenko se okamžitě vyjádřil, že obě vraždy byly úmyslnými provokacemi, jejichž cílem má být destaabilizace země.

Novinář Oles Buzyna byl zavražděn dvěma maskovanými osobami ve 13.20 místního času. Vrazi odjeli v automobilu s běloruskou či litevskou poznávací značkou.

Ve středu večer byl před svým příbytkem také zastřelen bývalý poslanec a Janukovyčův stoupenec Oleh Kalašnikov.

Porošenkovo vyjádření po obou vraždách bylo pozoruhodně podobné vyjádření Vladimíra Putina po únorové vraždě ruského opozičního politika Borise Němcova. Putin tehdy také tvrdil, že to byla "provokace", kterou zorganizovali nepřátelé Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.4. 2015