Novinář, jenž upozornil na válečné zločiny po výhrůžkách šíitských milic, opustil Irák

13. 4. 2015

Šéf bagdádské kanceláře Reuters byl nucen během víkendu odjet ze země, když mu šíitské milice vyhrožovaly zabitím. Došlo k tomu kvůli reportáži z Tikrítu, jež dokumentovala, jak dav policistů zajaté islamisty usmrtil kopanci.

Ned Parker bezpečně opustil zemi poté, co se jeho jméno a fotografie objevily ve vysílání a na webech. Lidé napojení na šíitské milice žádali, aby byl vypovězen z Iráku nebo zabit.

Minulý týden byli dopisovatelé Reuters přítomni, když v domovském městě Saddáma Husajna Tikrítu dav iráckých policistů kopanci usmrtil zajaté islamisty, údajně kvůli pomstě za zabití plukovníka.

"Jednou z nejdůležitějších vlastností policejního státu je umlčet nesouhlas a upřít přístup k mezinárodním pozorovatelům kritickým vůči vládě, aby byly umožněny nekontrolované pogromy. Je to součást řízené kampaně," tvrdí Alí Chederí, bývalý poradce amerického velvyslanectví.

Zabití vězňů před novináři je pouze jedním v řadě případů beztrestného zabíjení příslušníky bezpečnostních složek zdokumentovaných v posledních měsících.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.4. 2015