BRITÁNIE:

Protiimigrantská mánie souvisí s britskou žebráckou ekonomikou

1. 12. 2014

Když britský premiér David Cameron přednesl v pátek další projev proti přistěhovalectví do Británie, bylo těžko se vyhnout vtipkování o tom, že člověk, který je v jámě, by měl přestat hloubit, píše komentátor Ian Bell ve skotském deníku The Herald.

Když jde o imigraci, euroskeptickou stranu UKIP a vzbouřenecké euroskeptické poslance britské Konzervativní strany, Cameron nikdy hloubit nepřestane.

Publikum, které poslouchalo premiéra Camerona, si možná nebylo vědomo, že multinacionální firma, kterou řídí Cameronův přítel (a donátor Konzervativní strany) Lord Bamford byla nucena "v důsledku krize na světových trzích" vyhodit ve svých britských podnicích 150 zaměstnanců.

K těmto věcem občas dochází, když vlastníte 22 továren v Asii, v severní Americe, v jižní Americe a na tom místě, jemuž i konzervativci říkají "Evropa". Globální firma musí reagovat pružně na hospodářské změny v různých zemích.

Cameron v pátek znovu útočl na přistěhovalce z východních zemí Evropské unie a na jejich dopad na pracovní trh v Británii. Znamená to tedy, že Poláci, kteří pracují pro firmu lorda Bamforda v Německu, kradou naše, britské pracovní příležitosti?

Britský premiér se ale nezajímá o statistiky. Jemu jde jen o to, aby do Británie nepřijížděli žádní imigranti. Nezajímá se už o jejich život, o jejich naděje, o jejich potřeby. To, že výrazně prospívají britské ekonomice, jak bylo mnohokrát prokázáno, je mu jedno. Obrovská míra, do jaké veřejné služby v Británii závisejí na práci imigrantů, to je zapomenuto.

Stará, téměř rasistická tvrzení, už nefungují. Málokdo si už vážně myslí, že imigranti přicházejí do Británie, aby tam parazitovali na podpoře v nezaměstnanosti. David Cameron stojí v čele vlády, která není schopna přiznat, že posedlost s imigrací je důsledkem žebrácké ekonomiky, která byla vybudována na existenční nejistotě. Pokud nedokážete vyjít s penězi, vaše představa, že "cizinci nám kradou zaměstnání" anebo snižují platy, se zdá racionální. Premiér, který způsobil vaši mizérii, si nemůže dovolit tento dojem opravit.

Takže vláda bude imigranty odrazovat od příchodu do Británie. Žádnou sociální podporu jako doplněk k nízkým mzdám, po dobu čtyř let. Žádný přístup k sociálním bytům. Žádné přídavky na děti, které nějaký ubohý přistěhovalec byl nucen zanechat ve své domovské zemi. Trikem Davida Camerona je zajistit, aby žádní místní občané se nezačali ptát, proč lidé musejí mít tak nízké mzdy, aby tím dotovali jeho - údajně kvetoucí - britskou ekonomiku. Jeho cílem je snížit výdělky přistěhovalců na minimum, jako dostávají doma, a nepřipomínat Britům, že tu miliony tvrdě pracují a zůstávají dál v chudobě.

Tato selektivní msta chudým lidem, kdy jedni jsou schválně postaveni proti druhým, má důsledky kvůli smlouvám EU. Původní pokusy britského premiéra prostě zakázat právo na svobodný pohyb zablokovali evropští politikové, především německá kancléřka Angela Merkelová, takže si Cameron myslí, že sociální zabezpečení je lepší terč. Avšak odepřít jednomu druhu občanů práva, jimž se těší jiní občané, není však v souladu ani s duchem, ani s literou evropského zákona.

Tak Cameron dělá kravál. Hrozí, že chce vyjednat pro Británii nové podmínky členství v EU, omezení přistěhovalectví je jeho prioritou a "nic není vyloučeno", pokud mu nebude po vůli. "Britský lid nepochopí - upřímně řečeno, já nepochopím - jestliže nebude možné najít rozumné řešení, které zajistí místo této země v Evropské unii jednou provždy," řekl ten odvážný Brit. On si opravdu myslí, že ostatní členské země budou ochotny pro něho přepisovat všechny smlouvy.

Není to náhodné, že premiéru Cameronovi to nedochází. Přistěhovalci se stávají obětním beránkem, když vlády - nebo celý parlamentní systém - selhaly. Ti, kteří se obrací k euroskeptické straně UKIP, se nestanou bohatšími, ani o špinavý pěťák, jestliže se Cameronovi podaří úspěšně pronásledovat zaměstnance ze zahraničí. V důsledku útoků jeho vlády na sociální zabezpečení a životní úroveň Britů, hrdí vlastenci, které přitahuje strana UKIP a její šéf Nigel Farage, budou dál žít v chudobě.

A jestliže se euroskeptikům a straně UKIP podaří odtrhnout nás od komunity evropských národů, situace těch občanů, které se v pátek Cameron snažil uchlácholit, se radikálně zhorší. Antievropané nepociťují potřebu se o tom zmiňovat. Avšak Skotsko zřejmě k tomu něco nahlas řekne.

Kompletní článek v angličtině ZDE (placený přístup)

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.12. 2014