Pod záminkou rozčilení ohledně Zemanova "buranství" unikají českým občanům daleko důležitější věci

27. 11. 2014 / Jan Čulík

Sešel jsem se ve čtvrtek v Glasgow s univerzitními pracovníky z několika českých vysokých škol. Z rozhovoru s nimi vyplynulo, že čeští politikové chystají v podstatě tutéž manažerskou likvidaci českého univerzitního školství, která vážně ničí vysoké školy v USA a ve Velké Británii.

V Británii bylo v poslední době odstraněno u většiny vysokých škol právo univerzitních učitelů demokraticky volit děkany a rektory. Ti jsou najmenováváni pofidérními "správními radami", které jmenuje dosavadní vedení univerzity a taková správní rada pak zpětně potvrzuje "legitimitu" vedoucího pracovníka univerzity. Tato struktura, v níž mají na univerzitách pak hlavní slovo nevolení podnikatelé, vede k likvidaci veškerých principů svobodné a tvůrčí akademické práce a proměňuje vysoké školy v kapitál, zneužívaný soukromými podnikateli.

Přesně tentýž systém se podle informací, které jsem získal od českých kolegů, připravuje v rámci nového českého vysokoškolského zákona, který má údajně začít platit od ledna 2015, avšak jeho znění je naprosto neznámé a nekoná se o této opravdu závažné věci, které může potenciálně vést k likvidaci českých vysokých škol, jak jsme je po staletí znali, žádná veřejná diskuse.

Nikdo se o tento problém nezajímá a nikdo nezkoumal, do jaké míry mají podnikatelsky mafiánské zájmy potenciálně vážný ničivý vliv na blížící se restrukturalizaci českých vysokých škol.

Hlavně, že média debatují o "buranství" Miloše Zemana. To je jistě nejdůležitější věc, mající prioroitu před vším ostatním.

Tohle je daleko důležitější problém a v této věci by měli lidi organizovat velké demonstrace a systematicky se obracet na politiky. Vyžadovalo by to ovšem nejprve investigativní práci a informovanost veřejnosti o tom, co se vlastně děje a proč.

Je šílené, že Čechy dokážou zmobilizovat k demonstracím jen blbosti. Skutečně důležité věci jim pod nosem, aniž by si toho čeští občané povšimli, mafiáni mění bez jejich zájmu.

Vytisknout

Související články

Co dělat místo ideologického třeštění

28.12. 2014 / Jan Čulík

Poté, co jste asi správně označil počínání našich médií kolem pana prezidenta (záměrné odvádění pozornosti od závažnějších problémů české společnosti), po té, co jste správně označil reakci veřejnosti, tak jsme očekával, že BL v následujících č...

Obsah vydání | Čtvrtek 27.11. 2014