Bezdomovec je taky člověk a občan

28. 11. 2014 / Oldřich Průša

Někteří bezdomovci jsou bezdomovci z přesvědčení, někteří asi ze zvyku, i když jimi původně být nechtěli, někteří kvůli nepříznivým okolnostem, které buď zapříčinili, nebo spoluzapříčinili, nebo nezapříčinili.

Zaujal mne názor ZDE, že by měl být bezdomovcům umožněn vstup na WC zdarma (potřeba řekněme 4x denně, měsíc řekněme 30 dnů, velikost města a cena za jedno použití je řekněme x /x = 5-10 Kč/, tj. zjevné, že na platbu za WC bezdomovec nemá prostředky. K tomu bych přičinil ještě jeden nápad.

Zima na krku, určitý počet lidí – našich spoluobčanů jako každou zimu umrzne. Podle intenzity mrazů radnice postaví provizorní stany (možná). Vstup za určitých podmínek. Jinak policie státní nebo městská v určitou hodinu bezdomovce vyprovodí z míst, kde nemrzne na mráz. A děj se „vůle boží“.

Velká města – Praha především – přitom má míst, kde nemrzne a kde v noci není v podstatě žádný provoz, dost. V případě povodní jsou zaplavovány čistou vodou, aby je nezaplnily vody nečisté z kanalizace. Ano, hádáte správně – jde o podzemní garáže. Radnice ve spolupráci s charitativními organizacemi a městskou policií a samozřejmě s majiteli těchto garáží by měly umět část těchto prostorů kde nemrzne naznačeným způsobem využít. Nemusely by se stavět stany…

I člověk a občan bez domova, který by projevil zájem, by si trochu lepšího zacházení zasloužil. Od svých šťastnějších spoluobčanů.

Nebo jsem naivní a moc sociální?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.11. 2014