Tuğçe Albayrak: Německo se sklání v úctě před studentkou, zavražděnou za to, že pomohla obtěžovaným ženám

30. 11. 2014

Tisíce lidí se po celém Německu účastnily vigilií za studentku, která byla ubita za to, že zabránila skupině mužů v obtěžování dvou žen.

Tuğçe Albayrak, 22, zasáhla, když v městě Offenbach nedaleko Frankfurtu slyšela 15. listopadu křičet o pomoc na záchodě v restauraci McDonalds dvě ženy. Jeden z mužů, kteří ženy na záchodě obtěžovali, ji pak brutálně napadl pálkou nebo kamenem na parkovišti a způsobil jí kritická zranění hlavy, informoval list Sueddeutsche Zeitung. Videokamera na parkovišti zaznamenala, že dívka padla dozadu a udeřila se hlavou o zem.

V pátek 28. listopadu se rodiče Tuğçe Albayrakové rozhodli nechat lékaře vypnout lékařské přístroje poté, co jim bylo v nemocnici sděleno, že Tuğçe nikdy nenabude vědomí a že je její mozek mrtvý. V ten den měla 23. narozeniny.

Tugce, která je tureckého původu, se stala po celém Německu hrdinkou a tisíce lidí se připojili k vigilii se svíčkami před restaurací, kde se Tugce postavila proti útočníkům, a po celém Německu.

Mnoho lidí drželo transparenty s nápisem "Danke, Tuğçe!" a jiní měli na sobě trička s tureckým nápisem “Seni seviyoruz” - "Máme tě rádi".

Více než 100 000 lidí podepsalo petici, požadující, aby Tuğçe německý prezident Joachim Gauck posmrtně udělil státní vyznamenání. Prezident uvedl, že o tom bude uvažovat, a rodičům Tuğçe poslal kondolenční dopis. V něm ji nazval vzorem pro německý národ a zdůraznil: "Stejně jako bezpočet dalších občanů jsem šokován tímto strašlivým činem. Všichni vůči Tuğçe pociťujeme vděčnost a respekt. Vždycky pro nás zůstane vzorem, celá země s vámi truchlí. Tam, kde se jiní lidé dívali jiným směrem, Tugce prokázala příkladnou odvahu a morální sílu."

Osmnáctiletý útočník je ve vazbě.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.11. 2014