Jak Rusko financuje evropské extremisty

28. 11. 2014

Nedávno bylo odhaleno investigativními reportéry projektu Mediapart, že francouzská krajně pravicová strana Národní fronta získala od První česko-ruské banky půjčku v hodnotě 9 milionů eur. To je však ve skutečnosti jen vrchol ledovce. Samotná Národní fronta jedná o půjčce z Ruska v celkové hodnotě 40 milionů eur - a další peníze směřují k jiným evropským subjektům zastávajícím proruské postoje.

První česko-ruská banka je fakticky ve vlastnictví Romana Popova, oligarchy napojeného na Kreml. Půjčka od ní v hodnotě 9 milionů je pouze první splátkou z půjčky ve výši 40 milionů eur, přičemž strana hovoří o tom, že celkem na prezidentské a parlamentní volby v roce 2017 potřebuje 45 milionů.

Podle Mediapartu předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová během únorové cesty do Ruska osobně podepsala smlouvu o půjčce. Půjčku měl zprostředkovat poslanec Státní dumy Alexandr Babakov. Ten má obchodní zájmy v České republice, ve Francii a na Ukrajině.

Podle dokumentů, které publikoval aktivista Alexej Navalnyj, Babakov vlastní ve Francii nemovitosti v ceně nejméně 11 milionů eur, které jsou psány na jeho manželku Irinu. Byl také spoluzakladatelem české společnosti Albion CZ zlikvidované v červnu.

Avšak německý deník Bild navíc v pondělí s odvoláním na zpravodajské zdroje informoval, že ruské zpravodajské služby financují euroskeptickou stranu Aliance pro Německo (AfD). Kreml údajně s pomocí zprostředkovatelů prodal AfD zlato pod tržní cenou bez toho, aby nabyvatel věděl, kdo prodává.

Rakouští socialisté také obvinili ultrapravicové Svobodné, že dostali ruské peníze. Německá i rakouská strana to popírají, ale tento týden se přinejmenším politické spojení prokázalo během setkání v Berlíně a Moskvě.

Vysoce postavený člen AfD se zúčastnil kongresu "přátel Ruska" v berlínském hotelu organizovaného Vladimirem Jakuninem, dalším důvěrníkem Kremlu. A vysoce postavení členové rakouských Svobodných se v Moskvě zúčastnili semináře, jemuž předsedal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Akce byla věnována "krizi důvěry v Evropě".

Maďarské a lotyšské orgány vyšetřují obvinění týkající se stran Jobbik a Latvijas Krievu savieniba, které měly také obdržet peníze z Ruska.

Francouzská Národní fronta, rakouští Svobodní a bulharská krajně pravicová strana Ataka se v květnu zúčastnily proruského kongresu ve Vídni.

Svobodní, Národní fronta, Latvijas Krievu savieniba a Ataka vyslaly pozorovatele, kteří měli dodat legitimitu referendům na Krymu a v Donbasu.

Italské a belgické strany Vzhůru, Itálie, Liga Severu a Vlámský zájem, stejně jako dvě ultralevicové protievropské strany, německá Die Linke a řecká komunistická strana - také vyslaly pozorovatele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.11. 2014