Británie a USA shromažďovaly stamiliony esemesek z celého světa

17. 1. 2014



Americká špionážní agentura GSA vytvořila tajný systém, Dishfire, který stahuje téměř 200 milionů esemesek denně. Britská špionážní agentura GCHQ tak využívá mezeru v zákoně a špehuje tak britské občany. Vyplývá to z nejnovějších odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena, které zveřejnily Channel Four News.

Z dokumentů, které získal Edward Snowden, vyplývá, že americká špionážní agentura NSA prostřednictvím programu Dishfire shromažďovala stamiliony esemesek, posílaných mezi Británií a USA. Například získáváním vítacích esemesek, které uživatelé dostávají od své mobilní společnosti po příjezdu do nové země, sledovala NSA pohyb více než 1,5 milionu lidí každý den. NSA také shromažďovala pět milionů upozornění, že uživatel telefonu má zmeškaný hovor, a tak zjištovala, kde se majitelé mobilních telefonů právě nacházejí. NSA dokonce shromažďovala i čísla úvěrových karet uživatelů, z esemesek, posílaných uživatelům jejich bankami.

Špehování nebylo zacíleno na konkrétní osoby, byla shromažďována data získaná od milionů nevinných lidí. Databáze Dishfire fungovala tak efektivně, že v jednu chvíli NSA varovala, že je "zahlcena informacemi" a naléhala na své výzvědné pracovníky, aby omezovaly své zkoumání na soubory ne větší než 1800 esemesek.

Britská špionážní agentura GCQH měla volný přístup k databázi Dishfire. GCHQ jejím prostřednictvím shromažďovala informace o britských občanech, které podle zákona smí získat pouze na základě svolení britských telekomunikačních společností.

Každý den v průměru NSA shromažďovala

  • Více než pět milionů upozornění o zmeškaných hovorech. Využívala je pro získávání informací o tom, jaké mají uživatelé telefonů kontakty.
  • Více než 1,6 milionů překročení státních hranic denně, prostřednictvím vítacích esemesek mobilního roamingu.
  • Více než 110 000 jmen z elektronických navštívenek, včetně fotografií.
  • Více než 800 000 finančních transakcí prostřednictvím esemesek.

NSA také získávala geolokační data z více než 76 000 esemesek denně. Další informace o geolokacích uživatelů byly získávány z cestovních plánů, vypracovaných cestovními kancelářemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.1. 2014