PODVODY:

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou hlasovat několikrát?

25. 1. 2013

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou zřejmě hlasovat několikrát. Jména voličů si totiž volební komise zapisuje pouze na papír. Lidé tak mohou klidně odevzdat hlasovací lístek v několika volebních místnostech.

"Na voličské průkazy lze hlasovat vícekrát. Neexistuje žádná centrální evidence. Volební komise si voliče s průkazy zapisují jen na papír, který je po skončení voleb zapečetěn a uložen na obecním úřadu. Otevírá se jen v případě stížnosti na průběh voleb," říká mluvčí KohoVolit.eu Kamil Gregor.

Zdroj: IHned ZDE

K tomu: Martin Kunštek, Nechystá se před 2. kolem voleb prezidenta falšování voleb? ZDE

K tomu píše Jiří Neubert:

Rád bych upozornil na matoucí článek ohledně volby s voličským průkazem. Jsem členem volební komise na Praze 8. Člověk s voličským průkazem se zapíše na zvláštní evidenční arch. Před volbou musí tento voličský průkaz odevzdat a zároveň se prokázat občanským průkazem. Nevím tedy, jak by takový člověk mohl znovu volit, již bez voličského průkazu.

K tomu dodává Michal Škop: Bohužel to v iHnedu trochu popletli. Samozřejmě nejde hlasovat na jeden voličský průkaz vícekrát. Princip možného podvodu je v tom, že člověk si snadno sám vytiskne další voličské průkazy. Je to jen kus potištěného papíru a jediný "ochranný" prvek je razítko. Celé to jde snadno a velice levně zfalšovat i doma "na koleně" - stačí koupit za pár korun daný papír (zhruba 150g/m2, nekřídový), laserová tiskárna na formulář a barevná inkoustová na razítko a máte vysoce kvalitní padělek.

A pokud už člověk má více (falešných) průkazů, může s nimi hlasovat v různých volebních okrscích. Volební komise si takového člověka jen zapíše, ale nikam dál se to nepředává (možná teď se praxe změní, ale zatím MV ČR říká: "nic se neděje").

Takže samozřejmě pan Neubert má pravdu, že volební průkaz se odevzdá, ale pokud si jich vytisknete 30, tak Vám jich ještě 29 zbude a můžete jít do dalších 29 okrsků.

Zemanovci tvrdí, že někteří občané kopírují voličské průkazy ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.1. 2013