POZVÁNKA

Participativní ekonomika

2. 10. 2012

tisková zpráva Nakladatelství Mezera

Prezentace českého překladu knihy Michaela Alberta "Partekon: život po kapitalismu". Středa 3. října 2012 od 15 hod. v Akademickém konferenčním centru (Husova 4a, Praha 1). Úvodní slovo pronese vedoucí nakladatelství Mezera Martina Falvey a knihu svými příspěvky představí filosofové Marek Hrubec a Martin Brabec a ekonomka Ilona Švihlíková.

Partekon (participativní ekonomika) je dnes už svým způsobem legendární vizí, která je ekonomicko-společenskou alternativou k současnému kapitalismu, který dospěl ke globální krizi.

Model partekonu předkládají občané, ekonomičtí filozofové a ekonomové, kteří kladou důraz na princip participativního rozhodování občanů v oblasti ekonomiky.

Partekonisté jsou v jistém slova smyslu ekonomičtí filozofové, stavějící svůj ideál na principech rovnosti, solidarity, diverzity a participativního self-managementu. Součinnost dvou základních jednotek spotřebitel-pracující a s ní nerozlučně spjaté otázky a řešení alokace se snaží vybalancovat tak, aby jedna nefungovala na úkor druhé a vznikl tak efektivnější a pro všechny zúčastněné příjemnější a spravedlivější systém s pozitivním vlivem na morálku a celkovou atmosféru ve společnosti jako celku.

Zajímavý ekonomický model pro každého, kdo si přeje redukovat hierarchii ve společnosti na minimum a přitom maximálně zvýšit rovné příležitosti a odpovědnost každého člena za vlastní osud.

Vytisknout

Související články

Zdání volby

3.12. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

Čtyřleté volební období? Co s tím má společného volič? Že jednou vhodil do urny svůj hlas, kterým odkazoval na ideály strany, která je už jen svou existencí popírá? Neplní se jen sliby, které reklamní agentury politických stran vykřičely na billboard...

Obsah vydání | Středa 3.10. 2012