Britští vědci vedou válku proti vládní grantové agentuře

14. 8. 2012

Mezi nejvýznamnějšími britskými vědci a vládní grantovou agenturou vznikla úporná válka ohledně rozhodování, jaké projekty mají být financovány.

Čelní fyzikové, chemikové a matematikové jsou ve válce s hlavní britskou vládní grantovou agenturou pro vědecký výzkum - Engineering and Physical Sciences Research Council, EPSRC. Obviňují grantovou agenturu, že je arogantní a izolovaná, že ignoruje vědeckou odbornost a podporuje druhořadou vědu.

Vzbouření má podstatný dopad. Vláda je rozčílena, že se toto dostalo na veřejnost, a vlivní vědci jako držitel Nobelovy cenu Sir Paul Nurse, předseda britské Royal Society, bojují za scénou ve své věci.

Hlavním zdrojem kontroverze je rozhodování grantové agentury, v kterých oblastech má být výzkum utlumen v důsledku škrtů. Ze 113 výzkumných oborů rozhodla grantová agentura, že bude utlumen výzkum ve 14 oborech, včetně syntetické organické chemie a matematické fyziky. 17 oblastí bylo určeno pro rozvoj.

Vědecká komunita rychle zmobilizovala nejautoritativnější vědce už když byly loni v létě zveřejněny první škrty. Premiér David Cameron dostal dopis od 25 slavných matematiků, kteří zkritizovali "vládní úřad, který není odpovědný nikomu". Hned pak následoval dopis od 100 slavných chemiků. Letos v květnu skupina vědců zaparkovala před londýnským parlamentem pohřební vůz na znamení likvidace vědeckého výzkumu státní grantovou agenturou EPSRC.

Vědci argumentují, že nejde jen o snižování výzkumných rozpočtů.

Profesor Tony Barrett, šéf oddělení syntetické chemie na Imperial College London a předseda protestní organizace Science for the Future poukazuje na to, že "nekvalifikovaní" státní úředníci v grantové agentuře mají příliš velkou moc. Je rozhněván, že nekonzultovali vědecké společnosti o změně vládní dotační politiky. "Lidé, kteří jsou spokojeni s tím, že jim grantová agentura diktuje, co mají dělat, jsou většinu druhořadí vědci," konstatuje Barrett.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.8. 2012