Evropská krize se zhoršuje

4. 5. 2012

Zatímco Evropa upadá zpět do recese a roste nezaměstnanost, francouzský prezidentský kandidát Francois Hollande vyzývá k prorůstovým opatřením, která by podle něj měla mít přednost před úsporami.

Německá kancléřka Angela Merkelová naproti tomu trvá na tom, že Evropa musí vytrvat. Podle ní je třeba politické odvahy a kreativity, nikoliv miliardového fiskálního stimulu.

Samozřejmě, že se mýlí oba. To co Evropa skutečně potřebuje je návrat k národním měnám s plovoucími kurzy. Jen tímto způsobem může být zdánlivě nekonečná dluhová krize ukončena. Vše ostatní je jen poskakování kolem cílové rovinky nebo pokus docílit toho, aby něco ze své podstaty nefunkční začalo jaksi fungovat.

Poslední údaje z eurozóny jsou opravdu šokující, ve svých důsledcích mnohem horší než zpráva o britském návratu do recese z minulého týdne. Dokonce i v Německu teď roste nezaměstnanost a rychle klesá důvěra ve výrobním sektoru. Pro španělskou mládež se nezaměstnanost stala životním stylem, když je teď více mladých bez práce (51,1%) než zaměstnaných. V protikladu k USA, kde nezaměstnanost pomalu klesá, v eurozóně jako celku teď dosáhla téměř 11%.

Hollandův oportunismus, když volá po prorůstové strategii - o níž musí vědět, že je neuskutečnitelná - se zřejmě dočká pouze zintenzívnění recese. Možná že nás šéf Evropské centrální banky Mario Draghi překvapí snížením úrokové míry a programem kvantitativního uvolňování pro celou eurozónu. Ale i kdyby, nevyřešilo by to hlavní problém, kterým je chybějící konkurenceschopnost, jež se projevuje ve stále neúnosnější úrovni vnějšího zadlužení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.5. 2012